Csillag Richárd, a Lokal47 (Kéthely és Kristinus Borbirtok) fiatal séfje fogja képviselni hazánkat október 7-én a mexikói Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition ifjúsági szakács-világbajnokságán – derül ki a Magyar Konyha híréből.
A magyar döntőt májusban 27. alkalommal rendezte meg a magyar Chaine Egyesület a Metro Gasztroakadémián. A hivatalos zsűriben olyan elismert séfek és szakmabeliek véleményezték az elkészült ételeket, mint Kovács Lázár, Barka Áron, Sándor Dénes, Pintér Katalin (Chaine Egyesület elnöke), Ádám Csaba, Bicsár Attila, Pesti István és Segal Viktor.
A versenyző szakácsoknak ezúttal egy meglepetéscsomag alapanyagaiból három óra alatt egy 3 főre szóló háromfogásos menüsort (előétel, főétel és desszert) kellett készíteniük. A black boxnak is nevezett doboz idén fácánt, vöröstonhal filét, avokádót, lime-ot, koriandert, jalapeno paprikát, kukoricát és mangót is tartalmazott, a szakácsoknak pedig minden alapanyagot kötelezően fel kellett használniuk a készülő ételekbe.
A konyhai zsűri tagjai (Barka Áron és Sándor Dénes) a főzési technikát, az alapanyagok gazdaságos felhasználást valamint az időtakarékosságot és a tisztaságot pontozták, a kóstoló zsűri pedig az elkészült ételek megjelenését és tálalását, eredetiségét valamint ízhatásait vette górcső alá.
A Jeunes Chefs Rôtisseurs Szakácsverseny magyar döntőjének nyertese Csillag Richárd lett, a második helyen a Kert Bisztró séfje, Huang Baoshan, a harmadik helyen pedig Tóth Gergő, a Vakvarjú Csónakház Étterem fiatal szakácsa végzett.
A győztes menüsor
Előétel: tormás spárgasaláta, avokádópép, tonhal
Főétel: sült fácán, hagymakrémmel töltött saláta, chilis kukorica
Desszert: mangó mille-feuille
A zsűri a dobogós helyezetteket külön dicséretben is részesítette, az ítészek szerint ugyanis a három nyertes az elmúlt évek legjobb desszertjeit készítette el, sőt, mindnyájuk konyhai munkája is kiemelkedő volt.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: