Idős korban is egészségesen!

Tudtad, hogy idős korban megváltozik a szervezet anyagcseréje? Segítsük a szüleinket, nagyszüleinket, hogy minél hosszabb életük lehessen jó egészségben!

Akárcsak a kisgyermekkornak, az időskornak is megvannak az életkori sajátosságokhoz alkalmazkodó speciális étrendi szükségletei. Az életkor előrehaladtával:

  • lassul a szervezet anyagcseréje, nehezebben hasznosítja a tápanyagokat
  • foghiány miatt elégtelen lehet a rágás, és a nyelés is nehezebbé válik
  • az étvágyat hátrányosan befolyásolja a gyengülő ízérzés és a kisebb mennyiségben termelődő emésztőnedvek,
  • elveheti a kedvet az evéstől a kéz ügyetlenné válása miatt átélt kudarc is.

A jó kondíció megőrzéséhez és a memória frissességének fenntartásához különösen fontosakká válnak egyes tápanyagok:

  • a kalcium és a D-vitamin védik a csontok egészségét,
  • az élelmi rostok hozzájárulnak az emésztés megfelelő működéséhez,
  • a kálium kulcsfontosságú a vérnyomás szabályozásában, jó erőnlétet biztosít, és jótékony hatású a depresszió ellen,
  • a B12 vitamin fontos szerepet tölt be számos anyagcsere folyamatban és nélkülözhetetlen az agyműködéshez is,
  • a telítetlen zsírsavak csökkentik a szívbetegségek kockázatát.

Mit tehetünk mi időskorú családtagjaink egészsége érdekében?

  • Biztosítsuk étrendjük sokszínűségét, hiszen minél változatosabb az étrend, annál valószínűbb, hogy minden szükséges tápanyagot tartalmaz!
  • Az étkezéseknél mindig kínáljunk zöldséget, gyümölcsöt. Vitamin- és ásványianyag-tartalmuk mellett az élénk színű zöldségek pl. brokkoli, sárgarépa, sütőtök, leveles zöldségek, paradicsom stb. és gyümölcsök látványa, illata is javítja az étvágyat.
  • A megfelelő kalcium- és a D-vitaminbevitel érdekében fontos, hogy naponta legalább háromszor kerítsünk sort zsírszegény tej, joghurt vagy sajt fogyasztására.
  • Készítsük az ételeket kevesebb sóval a megfelelő vérnyomás érdekében!
  • A sovány húsokon kívül kitűnő fehérjeforrások a halak és a hüvelyesek – találjunk nekik helyet az étrendben!
  • A kellő mennyiségű élelmi rost biztosítására részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű lisztféléket és a barna rizst!
  • Állati eredetű zsiradékok helyett inkább növényi olajakat használjunk az idősek ételeinek készítéséhez!

Almamártás

Nagyon szeretjük ezt a mártást, főleg sült húsokhoz, de önmagában is nagyon finom, és nagyon egyszerű elkészíteni.

Idős korban csökken a szomjúságérzet, ezért különös figyelmet kell fordítani a megfelelő folyadékfogyasztásra. Ennek híján fennáll a kiszáradás veszélye, amely zavartságot és emlékezetkiesést is okozhat. Kínáljuk az idősebbeket gyakran ásványvízzel, frissítő limonádéval, gyümölcslevekkel – legalább napi 6-8 pohár folyadék fogyasztása ajánlott – , és folyadékban bő ételekkel, például levessel, főzelékekkel, gyümölcsös ételekkel.

Kiegyensúlyozott és örömteli étkezés

A megfelelő energia- és tápanyagbevitelt segíthetjük azzal is, ha az étkezést kellemes élménnyé formáljuk, ezzel is fokozva az étvágyat.

  • Fontos a napi többszöri, kisebb étkezés, így kevésbé terheljük az emésztőrendszert, kiegyensúlyozottabb az anyagcsere, és megszűnik a teltség miatt kialakuló kellemetlen közérzet. Így még a rosszabb étvágyúak is szívesebben fogadják a következő étkezést.
  • Ha már nehezen megy a villa és kés használata, kínáljunk kézzel is ehető ételeket! Vágjuk kisebb falatokra a szendvicset, daraboljuk fel a zöldségeket, gyümölcsöket!
  • Rágási és nyelés nehézségek esetén villával törjük össze, vagy pürésítsük az ételt. Ha száraz az étel, zöldséges, gyümölcsös mártásokkal tehetjük könnyen fogyaszthatóvá.
  • Ízesítésre használjunk zöldfűszereket a túlzott sózás helyett! A zöldfűszerek megindítják a nyálelválasztást, ezzel segítik a rágást, a nyelést és az emésztést. A kesernyés ízű fűszerek serkentik a gyomornedvek termelését, a mustár a vékonybél működését fokozza, a kurkuma, a mentol és a hagyma pedig az epeelválasztást segíti.
  • A rossz étvágyból fakadó elégtelen energiabevitel és az emiatt jelentkező alultápláltság esetén szükségessé válhat az ételek tápanyagokkal, speciális tápszerekkel történő dúsítása, amelyhez segítséget nyújthat a dietetikus. Fontos tudni, hogy alultápláltság esetén az idős ember szervezete nehezebben küzd meg a betegségekkel.
  • Tegyük a kedvenc ételt egészségesebbé! Keverhetünk például zabpehelylisztet a palacsintatésztához, a benne található élelmi rostok kedvezően hatnak a bélműködésre, és segítik a vér cukor- és koleszterinszintjének szabályozását is.
  • Változtassuk az egészséges ételt kedveltté, például díszítsük a joghurtot bogyós gyümölcsökkel, mentalevéllel, és tálaljuk szépen kehelyben.
  • A kellemes társaság kedvéért pedig üljünk le egy picit beszélgetni is!

Zablisztes palacsinta

Személy szerint a serpenyőt is kikenem olajjal, minden sütés előtt. Körülbelül 10 darab lesz ebből a mennyiségből. Cukormentes lekvárral, xilittel kevert kakaóporral tálaljuk.

Egyszerű tárkonyos szósz

Újabb alaprecept. Sokan tudják, hogyan kell elkészíteni, sokan viszont nem. Nekik szól, a zacskós porok helyett lehetőségként. Ugyanannyi idő alatt van készen, de sokkal finomabb.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...