Idős korban is egészségesen!

Tudtad, hogy idős korban megváltozik a szervezet anyagcseréje? Segítsük a szüleinket, nagyszüleinket, hogy minél hosszabb életük lehessen jó egészségben!

Akárcsak a kisgyermekkornak, az időskornak is megvannak az életkori sajátosságokhoz alkalmazkodó speciális étrendi szükségletei. Az életkor előrehaladtával:

  • lassul a szervezet anyagcseréje, nehezebben hasznosítja a tápanyagokat
  • foghiány miatt elégtelen lehet a rágás, és a nyelés is nehezebbé válik
  • az étvágyat hátrányosan befolyásolja a gyengülő ízérzés és a kisebb mennyiségben termelődő emésztőnedvek,
  • elveheti a kedvet az evéstől a kéz ügyetlenné válása miatt átélt kudarc is.

A jó kondíció megőrzéséhez és a memória frissességének fenntartásához különösen fontosakká válnak egyes tápanyagok:

  • a kalcium és a D-vitamin védik a csontok egészségét,
  • az élelmi rostok hozzájárulnak az emésztés megfelelő működéséhez,
  • a kálium kulcsfontosságú a vérnyomás szabályozásában, jó erőnlétet biztosít, és jótékony hatású a depresszió ellen,
  • a B12 vitamin fontos szerepet tölt be számos anyagcsere folyamatban és nélkülözhetetlen az agyműködéshez is,
  • a telítetlen zsírsavak csökkentik a szívbetegségek kockázatát.

Mit tehetünk mi időskorú családtagjaink egészsége érdekében?

  • Biztosítsuk étrendjük sokszínűségét, hiszen minél változatosabb az étrend, annál valószínűbb, hogy minden szükséges tápanyagot tartalmaz!
  • Az étkezéseknél mindig kínáljunk zöldséget, gyümölcsöt. Vitamin- és ásványianyag-tartalmuk mellett az élénk színű zöldségek pl. brokkoli, sárgarépa, sütőtök, leveles zöldségek, paradicsom stb. és gyümölcsök látványa, illata is javítja az étvágyat.
  • A megfelelő kalcium- és a D-vitaminbevitel érdekében fontos, hogy naponta legalább háromszor kerítsünk sort zsírszegény tej, joghurt vagy sajt fogyasztására.
  • Készítsük az ételeket kevesebb sóval a megfelelő vérnyomás érdekében!
  • A sovány húsokon kívül kitűnő fehérjeforrások a halak és a hüvelyesek – találjunk nekik helyet az étrendben!
  • A kellő mennyiségű élelmi rost biztosítására részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű lisztféléket és a barna rizst!
  • Állati eredetű zsiradékok helyett inkább növényi olajakat használjunk az idősek ételeinek készítéséhez!

Idős korban csökken a szomjúságérzet, ezért különös figyelmet kell fordítani a megfelelő folyadékfogyasztásra. Ennek híján fennáll a kiszáradás veszélye, amely zavartságot és emlékezetkiesést is okozhat. Kínáljuk az idősebbeket gyakran ásványvízzel, frissítő limonádéval, gyümölcslevekkel – legalább napi 6-8 pohár folyadék fogyasztása ajánlott – , és folyadékban bő ételekkel, például levessel, főzelékekkel, gyümölcsös ételekkel.

Kiegyensúlyozott és örömteli étkezés

A megfelelő energia- és tápanyagbevitelt segíthetjük azzal is, ha az étkezést kellemes élménnyé formáljuk, ezzel is fokozva az étvágyat.

  • Fontos a napi többszöri, kisebb étkezés, így kevésbé terheljük az emésztőrendszert, kiegyensúlyozottabb az anyagcsere, és megszűnik a teltség miatt kialakuló kellemetlen közérzet. Így még a rosszabb étvágyúak is szívesebben fogadják a következő étkezést.
  • Ha már nehezen megy a villa és kés használata, kínáljunk kézzel is ehető ételeket! Vágjuk kisebb falatokra a szendvicset, daraboljuk fel a zöldségeket, gyümölcsöket!
  • Rágási és nyelés nehézségek esetén villával törjük össze, vagy pürésítsük az ételt. Ha száraz az étel, zöldséges, gyümölcsös mártásokkal tehetjük könnyen fogyaszthatóvá.
  • Ízesítésre használjunk zöldfűszereket a túlzott sózás helyett! A zöldfűszerek megindítják a nyálelválasztást, ezzel segítik a rágást, a nyelést és az emésztést. A kesernyés ízű fűszerek serkentik a gyomornedvek termelését, a mustár a vékonybél működését fokozza, a kurkuma, a mentol és a hagyma pedig az epeelválasztást segíti.
  • A rossz étvágyból fakadó elégtelen energiabevitel és az emiatt jelentkező alultápláltság esetén szükségessé válhat az ételek tápanyagokkal, speciális tápszerekkel történő dúsítása, amelyhez segítséget nyújthat a dietetikus. Fontos tudni, hogy alultápláltság esetén az idős ember szervezete nehezebben küzd meg a betegségekkel.
  • Tegyük a kedvenc ételt egészségesebbé! Keverhetünk például zabpehelylisztet a palacsintatésztához, a benne található élelmi rostok kedvezően hatnak a bélműködésre, és segítik a vér cukor- és koleszterinszintjének szabályozását is.
  • Változtassuk az egészséges ételt kedveltté, például díszítsük a joghurtot bogyós gyümölcsökkel, mentalevéllel, és tálaljuk szépen kehelyben.
  • A kellemes társaság kedvéért pedig üljünk le egy picit beszélgetni is!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...