Így használd izgalmasabban idén a húsvéti idényzöldségeket

A húsvét nem lenne az igazi néhány íz és alapanyag nélkül: persze, a sonka-tojás kötelező, de nem szabad megfeledkeznünk az idényzöldségekről sem. Illetve arról, hogy használhatjuk őket a nyers tálaláson túl, sokkal izgalmasabban is.

Retek, újhagyma, fejes saláta: ezek az idényzöldségek szinte bebetonozott elemei a húsvéti menünek, frissességükkel, ressen harapós állagukkal tökéletesen kiegészítik az asztal központi elemét, a sonkát. Általában csak nyersen prezentáljuk őket, amivel nincs is semmi baj, de van egy sor másik elkészítési mód, ami nagyon jól tud állni ezeknek a harsány idényzöldségeknek. Nézzük, melyek ezek!

Így használd izgalmasabban idén a húsvéti idényzöldségeket

Retek

Az egyik legegyszerűbb dolog, amit megtehetünk a húsvéti sokszínűség érdekében (legalábbis reteksíkon), hogy a piros hónapos mellé társítunk más fajtákat is. Használjunk jégcsap- vagy sörretket, ízben hasonlóak, állagban enyhén eltérőek, kiváló kiegészítők lesznek.

A retek ezen túl nemcsak nyersen, de sütve is isteni: egy kevés olaj, só és bors elég, és már mehetnek is a félbe/negyedbe vágott gömbök a forróságba.

Izgalmas opció továbbá a savanyítás is: 1:1 arányban kevert ecetes-vizes, kevés cukorral, sóval és borssal ízesített felöntőlével nyakon zúdítva meglepő átváltozáson megy keresztül a retek: megtartja kellemesen ress-ropogós állagát, de íze fanyar lesz, színe is megélénkül az ecet hatására. Kiváló kísérője lesz majd a tojásos nokedlinek vagy a sonkás tésztának.

Újhagyma

Nagy kár lenne akkora kapufát rúgni az újhagymával kapcsolatban, hogy nem kóstoljuk meg szenesre pirítva. A hagymafélék nagy részének jól áll egy alapos lepirítás, tényleg egészen addig a pontig, míg egyes részeik szenesek nem lesznek – ez igaz a fehérből zöldbe hajló szárakra is.

Köretként is isteni lehet a karamellizált újhagyma, de keverhetjük mártogatósokba, szendvicskrémekbe, a hidegtál részévé is tehetjük.

Fejes saláta

Érvényesíthetjük ugyanazt a szabályt, mint a reteknél: használhatunk a fejes helyett például római vagy radicchio salátát is, ezek a maguk karakterével mind képesek némi izgalmat hozni az ünnepi asztalra.

A „húsosabb”, masszívabb salátafejek ráadásul egy gyors, hirtelen grillezést is jól viselnek: a megpirult, karamellizált részek ráadásul meghökkentően találó kísérői lehetnek a húsféléknek.

Répa

Ugyan a répa nem számít klasszikusan húsvéti zöldségnek (legalábbis nem szoktuk csak úgy a sonka mellé tenni nyersen), több szálon is fűződik a tavaszi ünnepkörhöz. A nyulas szimbolika vagy a répatorta is mind erre utal.

Ha mégis úgy döntünk, idén az asztalon a helye a répának, tegyük oda savanyítva vékony szálakban (uborkagyalun ledolgozva), édesen-mézesen, répalekvár formájában kalácsra kenve, egészben karamellizáltra sütve, esetleg fasírt formájában.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ötlet, ha már készülődnél húsvétra:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...