Idén több lehet a gyenge minőségű alma, mint a jó

Az alma árát és minőségét is befolyásolják a tavaszi fagyok. Kevesebb termésre és magasabb árakra lehet számítani.

Az alma a legnagyobb területen termelt gyümölcs Magyarországon, de még mindig nagyobb hányada rossz minőségű. Kétharmad körüli az ipari alma aránya (aminek 80 százalékát a sűrítménygyártók vásárolják fel), és csak a maradék az étkezési minőségű. Nyugat-Európában ez az arány fordított, mondta el a VilággazdaságnakApáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke, aki szerint a tavaszi fagyok idén nem csak mennyiségi, de minőségi károkat is okoztak a termésben.

Az uniós piacon legalább 3 millió tonnás kiesés várható, ennek ellenére Apáti nem számít arra, hogy extrém módon elszabadulnak a termelői és a fogyasztói árak.Tavaly a rossz termésmennyiség ellenére nagyon alacsony árakkal indult a szezon: a feldolgozók az ipari almáért kilogrammonként nettó 17 forintot fizettek, az étkezési alma ára pedig 65–85 forint között volt. Most ennél valamivel magasabb árakra számítanak:

Az étkezési almáért, válogatás és csomagolás nélkül 90–130 forint közötti árat kaphatnak a termelők egy kilóért, a rosszabb minőségű léalma kilónkénti ára pedig 30 forint körül várható. Hogy ez fogyasztói árakban ez mit jelent, azt egyelőre nehéz megjósolni, minden attól függ majd, hogy alakul a kereslet és kínálat az alma piacán a nyár végén, ősz elején.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...