Így lesz idén tied a legfinomabb a karácsonyi aprósüti

Most akkor határozzuk el, hogy idén tökéletes karácsonyi aprósütiket rakunk az asztalra. Lehet, hogy unjátok, de tényleg ezek az alapelvek a legfontosabbak, mutatjuk!

1. Mérd ki!

Mindig pontosan mérd ki a hozzávalókat - nincs szemmérték! Az első, hogy sütés előtt mindig figyelmesen olvassuk végig a receptet, vegyünk meg minden hozzávalót, használjunk vajat, ne margarint, és mérjünk, mérjünk, mérjünk. Felejtsük el azt a nagyképű, de kizárólag profi cukrászokra jellemző képességet, hogy majd ránézésre szórjuk a lisztet meg a cukrot. Nem. A sütikészítés tényleg nüansznyi dolgokon múlik. Elő a mérleggel.

2. A szobahőmérséklet fontossága

A receptekhez nem véletlen van odaírva, hogy szobahőmérsékletű legyen az az adott hozzávaló. Ne csaljuk el: ez különösen a vajnál és a tojásoknál létfontosságú, mert csak így tudnak jól elvegyülni a tésztában. A sütemény élete múlhat ezen.

Kardamomos keksz

Minden év november végén, december elején elkap a hév, és beindul a kekszüzem. A kardamomos keksznek külön apropót szolgáltattak az újdonsült kekszszaggatóim. Jelentem, jól ...

Néró aprósütemény

A Néró méltatlanul elfeledett aprósüti, viszonylag ritkán készítjük, pedig megér mindent fáradozást. Bonyolultnak tűnhet a nyomózsákkal történő pepecselés miatt, pedig meglepően ...

3. A vaj ne legyen túl folyós

Az előző pont cifrázása – a vaj vagy margarin akkor sem jó, ha túlzottan puha és olvadt, mert akkor túlzottan szétterül majd a sütink, és elveszti formáját.

4. Ismerd ki az alapvető hozzávalókat

Minél több cukrot teszel a sütibe, és minél kevesebb savas hatású hozzávalót (pl. citromlevet), illetve minél kevesebb tejet és/vagy vizet, az annál ropogósabb, laposabb lesz.

A barnacukor (illetve a nádcukor) magába szívja a nedvességet, emiatt rágósabb lesz a sütid.

A tojásfehérjétől ropogósabb lesz az eredmény - ha erre vágysz, az egész tojások egy kisebb része helyett használj több fehérjét.

A szódabikarbóna nagyon gyorsan reakcióba lép a savas dolgokkal, pl. a citromlével vagy a barnacukorral is, gázbuborékokat hoz létre, amitől a sütid megemelkedik. Ettől lesz olyan szép rusztikusan töredezett-lukacsos a cookie teteje.

A sütőpor lassabban hat, de magasabbra emel, a sütitető pedig simább, egyenletesebb marad tőle.

5. Tojásméret

Ha specifikusan meghatározta a recept, tartsuk be az előírást: legyen akkora, amekkora kell, és szobahőmérsékletű. Igaz, hogy hidegen a tojások könnyebben szétválaszthatók, de a hozzávalók összekavarása előtt akkor is várjuk meg a megfelelő hőfokot. Tipp: kezeink közt is szétválaszthatjuk a tojást, így gyorsul a melegedés.

6. A sütőpor/szódabikarbóna ne legyen állott, régi

Előbbi akkor jó, ha forró vízhez adva buborékozik, utóbbi pedig ecettel keverve teszi ugyanezt.

7. Ne verd túl a vajat és a cukrot!

Az aprósütemények esetében fontos, hogy épphogy összevegyítsük a vajat és a cukrot kézi robotgépünkkel, de ne forrósítsuk túl a vajat azzal, hogy magas fokozaton túl sokáig verjük. (Elég 1-2 perc.)

8. Sütés előtt hagyjuk picit hűlni a tésztát

Ne szaggassuk és süssük egyből összeállítás után, még langyosan a tésztát, mert a sütik hamar szétfolynak majd - előbb tegyük 30 percre hűtőbe.

9. Egyenméret

A gyakorlottak biztos tudják már, de azért szólunk – fontos hogy közel azonos méretű és vastagságú sütiket szaggassunk, hogy azonos időben süljenek ki. Ilyen egyszerű.

Linzer Anettól

Többféle lekvárral szoktam készíteni (barack, szilva és otelló lekvár), és inkább dupla adagot készítek, mert sokáig eláll. Egy nap kell hozzá, hogy megpuhuljon.

Gyömbéres zablinzer

Reform édesség, sem fehér cukrot, sem fehér lisztet nem tartalmaz, mégis nagyon finom és omlós linzertésztát kapunk.

10. Előmelegítés

Ezt sem hanyagolhatjuk el, mert a sütemények kényesebbek, mint mondjuk egy rakott krumpli. Szépen kapcsoljuk be előre a sütőt sütés előtt, és min.15 percig forrósítsuk a kellő hőfokra.

11. Formák lisztezése

Apró trükk, de hasznos. Mielőtt szaggatnánk, mártsuk a kiszóróformánkat lisztbe, így nem tapad rá a tészta. Túl egyszerű.

12. Sose süssük túl

A linzereket, cookie-kat szinte még nyersen kell kikapni a sütőből. Ne várjuk meg, míg színt kapnak, mert a még forró sütőlapon vagy tepsin - a sütő lekapcsolása után - is sülnek további pár percig.

13. Díszítés előtt vizezzünk

Furcsán hangzik, de működik - ha nincs már tojásfehérjénk vagy egyszerűen lusták/spórolások vagyunk, a sütik díszítése előtt kenjük meg a tetejüket picike vízzel, és úgy szórjuk rájuk a cukrot, egyebet, így nem szóródik majd szanaszét.

Hetes sütemény

Anyu egy régi receptkönyvéből. Olcsó, könnyen elkészíthető, karácsonyfára is akasztható. Jól zárható dobozban hetekig eláll. Minden karácsonykor ilyet sütök.

(via Buzzfeed)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...