1. Mérd ki!
Mindig pontosan mérd ki a hozzávalókat - nincs szemmérték! Az első, hogy sütés előtt mindig figyelmesen olvassuk végig a receptet, vegyünk meg minden hozzávalót, használjunk vajat, ne margarint, és mérjünk, mérjünk, mérjünk. Felejtsük el azt a nagyképű, de kizárólag profi cukrászokra jellemző képességet, hogy majd ránézésre szórjuk a lisztet meg a cukrot. Nem. A sütikészítés tényleg nüansznyi dolgokon múlik. Elő a mérleggel.
2. A szobahőmérséklet fontossága
A receptekhez nem véletlen van odaírva, hogy szobahőmérsékletű legyen az az adott hozzávaló. Ne csaljuk el: ez különösen a vajnál és a tojásoknál létfontosságú, mert csak így tudnak jól elvegyülni a tésztában. A sütemény élete múlhat ezen.
3. A vaj ne legyen túl folyós
Az előző pont cifrázása – a vaj vagy margarin akkor sem jó, ha túlzottan puha és olvadt, mert akkor túlzottan szétterül majd a sütink, és elveszti formáját.
4. Ismerd ki az alapvető hozzávalókat
Minél több cukrot teszel a sütibe, és minél kevesebb savas hatású hozzávalót (pl. citromlevet), illetve minél kevesebb tejet és/vagy vizet, az annál ropogósabb, laposabb lesz.
A barnacukor (illetve a nádcukor) magába szívja a nedvességet, emiatt rágósabb lesz a sütid.
A tojásfehérjétől ropogósabb lesz az eredmény - ha erre vágysz, az egész tojások egy kisebb része helyett használj több fehérjét.
A szódabikarbóna nagyon gyorsan reakcióba lép a savas dolgokkal, pl. a citromlével vagy a barnacukorral is, gázbuborékokat hoz létre, amitől a sütid megemelkedik. Ettől lesz olyan szép rusztikusan töredezett-lukacsos a cookie teteje.
A sütőpor lassabban hat, de magasabbra emel, a sütitető pedig simább, egyenletesebb marad tőle.
5. Tojásméret
Ha specifikusan meghatározta a recept, tartsuk be az előírást: legyen akkora, amekkora kell, és szobahőmérsékletű. Igaz, hogy hidegen a tojások könnyebben szétválaszthatók, de a hozzávalók összekavarása előtt akkor is várjuk meg a megfelelő hőfokot. Tipp: kezeink közt is szétválaszthatjuk a tojást, így gyorsul a melegedés.
6. A sütőpor/szódabikarbóna ne legyen állott, régi
Előbbi akkor jó, ha forró vízhez adva buborékozik, utóbbi pedig ecettel keverve teszi ugyanezt.
7. Ne verd túl a vajat és a cukrot!
Az aprósütemények esetében fontos, hogy épphogy összevegyítsük a vajat és a cukrot kézi robotgépünkkel, de ne forrósítsuk túl a vajat azzal, hogy magas fokozaton túl sokáig verjük. (Elég 1-2 perc.)
8. Sütés előtt hagyjuk picit hűlni a tésztát
Ne szaggassuk és süssük egyből összeállítás után, még langyosan a tésztát, mert a sütik hamar szétfolynak majd - előbb tegyük 30 percre hűtőbe.
9. Egyenméret
A gyakorlottak biztos tudják már, de azért szólunk – fontos hogy közel azonos méretű és vastagságú sütiket szaggassunk, hogy azonos időben süljenek ki. Ilyen egyszerű.
10. Előmelegítés
Ezt sem hanyagolhatjuk el, mert a sütemények kényesebbek, mint mondjuk egy rakott krumpli. Szépen kapcsoljuk be előre a sütőt sütés előtt, és min.15 percig forrósítsuk a kellő hőfokra.
11. Formák lisztezése
Apró trükk, de hasznos. Mielőtt szaggatnánk, mártsuk a kiszóróformánkat lisztbe, így nem tapad rá a tészta. Túl egyszerű.
12. Sose süssük túl
A linzereket, cookie-kat szinte még nyersen kell kikapni a sütőből. Ne várjuk meg, míg színt kapnak, mert a még forró sütőlapon vagy tepsin - a sütő lekapcsolása után - is sülnek további pár percig.
13. Díszítés előtt vizezzünk
Furcsán hangzik, de működik - ha nincs már tojásfehérjénk vagy egyszerűen lusták/spórolások vagyunk, a sütik díszítése előtt kenjük meg a tetejüket picike vízzel, és úgy szórjuk rájuk a cukrot, egyebet, így nem szóródik majd szanaszét.
(via Buzzfeed)