Velünk is előfordulhatott már, hogy kivettünk egy doboz tejet a hűtőből, hogy töltsünk belőle a reggeli kávéba, és azt tapasztaltuk, hogy az egy tömbbé fagyott – vagy épp ellenkezőleg: megromlott. Ahhoz, hogy elkerüljük az ilyen kellemetlenségeket, mindenképpen állítsunk a hűtőnkön!
Miért olyan fontos, hogy télen átállítsuk a hűtő hőmérsékletét?
Milyen hőmérsékleten tartja frissen az élelmiszereket a hűtőszekrény?
Az olyan friss alapanyagokat, mint a húsok, zöldségek és gyümölcsök, frissen kell tartanunk élelmiszerbiztonsági szempontok miatt, illetve azért, hogy hosszabban fogyaszthatóak maradjanak. Ennek eléréséhez 0 és 5 fok közötti hőmérsékleten érdemes tartanunk ezeket a hűtőszekrényben.
Szakértők szerint a potenciálisan veszélyes baktériumok elszaporodása 5 és 60 Celsius fok között történik. Ez azt jelenti, hogy a hűtőszekrény hőmérsékletét folyamatosan 5 fok alatt kell tartanunk, ha meg szeretnénk őrizni az élelmiszerek állapotát, és elkerülnénk az ételmérgezés kockázatát.
Milyen hidegnek kell lennie a fagyasztónak?
A fagyasztót ideális esetben -15 fokra vagy az alá – egyes gyártók -18 Celsius fokot javasolnak – érdemes beállítani, mivel ezen a hőmérsékleten a legtöbb élelmiszer szilárd állapotban fagy. Ezzel jelentősen csökkenthetjük a mikrobiális növekedés esélyét, ami egészségügyi szempontból fontos.
Ne felejtsük el a fagyasztott élelmiszereket – például a húst, a kenyeret vagy a különböző szószokat – légmentesen záródó tárolókba tenni, ezzel ugyanis csökkenthetjük az kockázatokat és frissen tarthatjuk az alapanyagokat.
Mit tegyünk a hűtővel nyáron?
Ha nagyon gyakran nyitogatjuk a hűtőszekrényt ajtaját, akkor érdemes lehet egy-két fokkal csökkenteni a benne lévő hőmérsékletet, hogy mindig biztonságos hőfokon tudjon maradni. Ha ez nem jellemző ránk, akkor nyugodtan hagyhatjuk a megszokott hőmérsékleten.
Mi a helyzet a téli hónapokkal?
Sokan azt gondolják, hogy mivel télen alapvetően hűvösebb van, a hűtő hőmérsékletét át kell állítani: növelni kell. Ez viszont nem tényszerű. Inkább csak arra kell odafigyelnünk, hogy a szerkezet mindig az ideális 0-5 fok közötti hőmérsékleten álljon.
Szakértők szerint a legideálisabb téli hőmérséklet a hűtőszekrény számára 4 Celsius fok, tehát akkor fontos átállítani benne bármit is, ha nem ennyin áll hőmérője.
Még több otthoni tippet és trükköt leshetsz el innen: