A food52 újságírója nemrégiben úgy döntött, hogy elalvás előtt inkább olvasni kezd, ahelyett, hogy a Netflixet bújná. Természetesen gasztronómiával kapcsolatos olvasmányt választott, ami nagyobb rémálmot okozott neki, mint a You című sorozat bármely jelenete. Olyan mondatra bukkant ugyanis Ruth Reichl séf gasztrokönyvében, melyre nem számított:
Ha bármilyen mennyiségű Arborio (rövid szemű) vagy Carnaroli (rizottó) rizst vásárolsz, tartsd a hűtőben. Ellenkező esetben gyorsabban megromlik, mint gondolnád
– tanácsolja Reichl.
Természetesen a népszerű gasztrooldal újságírója utánajárt a kérdésnek: tényleg a hűtőben kell tárolni a rizst? Szerencsére segítségére volt az USA Rice szövetsége, mely kimondja: a nyers rizst hűvös, száraz helyen, egy olyan szorosan zárt edényben kell tárolni, ami távol tartja a port, a nedvességet és más szennyeződéseket. Az újságíró azt is megtudta, hogy a fehér rizs szinte bármeddig eláll a kamrában, azonban a barnarizsről ez már egyáltalán nem mondható el.
A szakértők azt mondják a barnarizsről, hogy a korparétegben található olaj miatt ez a rizs körülbelül hat hónapig tartható csak el. Szerencsére azonban meghosszítható az élettartalma, ha a hűtőszekrénybe vagy a fagyasztóba rakjuk.
Tehát a fehér rizs továbbra is maradhat a kamrában vagy a konyhapolcon, azonban a barnarizs és a rizottórizs törzshelyét áttehetjük a hűtőszekrénybe.
Még több hasznos tipp a konyhában: