Tényleg a hűtőben kéne tárolnunk a rizst a kamra helyett?

Valószínűleg te is a kamrában vagy a konyhaszekrényben tárolod a rizst, azonban van egy hely, amivel meghosszabbíthatod az élettartalmát. Főleg, ha barna- vagy rizottórizsről van szó!

A food52 újságírója nemrégiben úgy döntött, hogy elalvás előtt inkább olvasni kezd, ahelyett, hogy a Netflixet bújná. Természetesen gasztronómiával kapcsolatos olvasmányt választott, ami nagyobb rémálmot okozott neki, mint a You című sorozat bármely jelenete. Olyan mondatra bukkant ugyanis Ruth Reichl séf gasztrokönyvében, melyre nem számított:

Ha bármilyen mennyiségű Arborio (rövid szemű) vagy Carnaroli (rizottó) rizst vásárolsz, tartsd a hűtőben. Ellenkező esetben gyorsabban megromlik, mint gondolnád

– tanácsolja Reichl.

Az Arborio (rövid szemű rizs), a Carnaroli (rizottórizs) és a barnarizs helye a hűtőben van!

Természetesen a népszerű gasztrooldal újságírója utánajárt a kérdésnek: tényleg a hűtőben kell tárolni a rizst? Szerencsére segítségére volt az USA Rice szövetsége, mely kimondja: a nyers rizst hűvös, száraz helyen, egy olyan szorosan zárt edényben kell tárolni, ami távol tartja a port, a nedvességet és más szennyeződéseket. Az újságíró azt is megtudta, hogy a fehér rizs szinte bármeddig eláll a kamrában, azonban a barnarizsről ez már egyáltalán nem mondható el.

A szakértők azt mondják a barnarizsről, hogy a korparétegben található olaj miatt ez a rizs körülbelül hat hónapig tartható csak el. Szerencsére azonban meghosszítható az élettartalma, ha a hűtőszekrénybe vagy a fagyasztóba rakjuk.  

Tehát a fehér rizs továbbra is maradhat a kamrában vagy a konyhapolcon, azonban a barnarizs és a rizottórizs törzshelyét áttehetjük a hűtőszekrénybe.


Még több hasznos tipp a konyhában:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...