A következő hetekben tovább emelkedhet a sonka ára, így valószínűleg a húsvéti menü főszereplőjét nem lehet majd olcsón beszerezni.
Nemcsak a háború okozta durva infláció, hanem a sertéságázat súlyos gondjai kellettek ahhoz, hogy a húsvéti sonkához kellő sertéscomb ekkora mértékben dráguljon
– mondta a Pénzcentrum kérdésére Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.
A szakértő hozzátette, hogy a drágulás legfőbb oka, hogy a magyarországi sertéshús-piacra nagy kihatással lévő úgynevezett "német jegyzés" 7,5%-ot emelkedett az elmúlt két héten, ez pedig, ha nem is azonnal, de be szokott gyűrűzni a fogyasztói árakba. Ez alól a sertéscomb sem kivétel, így számít arra, hogy húsvétig ez a termék is drágulni fog. A sertéscombtermékeknek az átlagára 2020 eleje óta jó harminc százalékot nőtt.
Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője pedig arról beszélt, hogy az igazi húsvéti sonka még a tavalyi húsból, hosszú érlelési eljárással készül, és valódi szezonális termék, így az árban mindenképp látható lesz, hogy az egy évvel korábbihoz képes komoly változás történt. Ennek pedig az az oka, hogy évközben számtalan olyan hatás érte a húsipari ágazatot, amit a többi termék esetén a folyamatos jelenlét miatt csak apránként érzékeltek a vásárlók –írja az ATV.
A húsvéti sonka már tavaly is jelentősen drágult, akkor a szakemberek arról beszéltek, hogy a vásárlók kisebb darabokat vettek, valószínűleg ez idén is hasonlóan alakul.
Még több friss hír: