Sajnos már így, egy hónappal az ünnep előtt borítékolható, hogy a húsvéti sonka ára jelentősen emelkedni fog a következő hetekben. Több szakértő is megszólalt az üggyel kapcsolatban, és mind arra a konklúzióra jutottak, hogy a hústermékért többet kell majd fizetnünk, mint korábban. A hosszú érlelésű húsvéti sonkákra várhat a legdurvább drágulás, persze más termékek is érintettek lehetnek.
A Húsiparosok Szövetségének elnöke úgy nyilatkozott, hogy a piaci logika miatt egészen biztos, hogy a következő hetekben emelkedni fog a sertéshús ára.
Mostanában már amúgy is jelentős mértékben emelkedett a német sertéshús jegyzése, ez pedig sajnos a magyar piacra, a magyar árakra is hatással lesz. Ahogy az elnök mondta, a sertéscomb például 30%-kal drágult az elmúlt négy évben.
Az Agrárszektor főszerkesztője is megszólalt az ügyben, aki szintén megerősítette a húsipari szövetségelnök által előrejelzett tendenciákat. Hozzátette, hogy az áremelkedés abszolút nem meglepő, hiszen az alapanyagok drágulása mellett a feldolgozók költségei is nagymértékben emelkedtek.
Persze a drágulás nem lesz egyenértékű minden terméknél: jobban érinti majd a hosszan érlelt sonkákat (a magasabb minőségi követelmények miatt is) – a gyorspácolt húsáruk enyhe emelkedéssel is megúszhatják.
Hírek, érdekességek, újdonságok: