Vigyázz, Kati és Lajcsi! Itt a keresztneves, krémes szeletek új generációja

Húsvét közeledtével mindig megugrik oldalunkon a különböző krémes szeletek iránti érdeklődés, kicsit emiatt is tűnt fel, milyen sok keresztnévre hallgató süteményünk van Magyarországon. És ha Katinak, Lajcsinak lehet saját szelete, akkor miért ne lehetne Sárának, Grétinek vagy Fanninak is?

Talán nem is az a része vicces a dolognak, hogy ennyi süteményt neveztünk el emberekről, hanem hogy nem tudjuk, kik ezek a személyek. Míg külföldön híresebb alakok után szokás édességet elnevezni (Napóleon-torta, Viktória-torta, Pavlova), nálunk az egyszerű, hétköznapi Nimródok, Katik és Gyöngyik uralják a terepet – Eszterházy gróf és Dobos C. úr kivételével.

Itt a keresztneves, krémes szeletek új generációja

Sokat gondolkodtam, vajon mi állhat a jelenség mögött, de nagyjából csak arra jutottam, hogy mivel ezek a házias fantáziaszeletek nem rendelkeztek konkrét névvel, a készítőjük keresztnevével lettek népszerűek.

Egyik háziasszony továbbadta a másiknak, és ha megkérdezték: „ugyan mégis milyen sütemény ez?”, arra maximum az lehetett a válasz, hogy „hát nem tudom, a Katikától kaptam”. Aztán a többiről már gondoskodott a szájhagyomány.

És aztán ki tudja, hány olyan keresztneves szelet receptje kering még országszerte, amit nem ismerünk? Kati és Lajcsi például egész nagy hírnévre tettek szert, emiatt receptjük közismertté vált, de emellett rögzült is. Hiszen a háztartásból-háztartásba vándorló receptek hajlamosak az apró változásokra: mindenki kedve szerint elvehet belőlük vagy hozzájuk tesz valamit.

Ki tudna nemet mondani egy ilyen sütistálra?

No, de summa summarum: annyira megtetszett a jelenség, hogy megkértem a kollegákat itt a szerkesztőségben, hogy ugyan készítsünk már mi is a saját nevünk után elnevezett krémes szeleteket. Hiszen megérett már az idő egy új generációra.

Gréti-szelet - citromos krémes

Nosalty szerkesztőségi tagként én is megalkottam a saját sütiszeletem. Imádom a citromot és az összes citrusfélét, úgyhogy nem volt nehéz kitalálni valamilyen savanykás ízvilágú ...

Megkötés nem volt sem ízben, sem rétegszámban vagy prezentálásban, csak annyi, hogy mindenki a saját kreativitását felpörgetve alkosson meg egy olyan krémes szeletet, amire aztán majd büszkén aggatja rá a nevét.

Én tudtam, hogy a kollegáim kreatív emberek, de az mégis meglepett, hogy a projekt eredményeként hat új, teljesen egyedi, ízben és kinézetben ennyire kiforrott sütemény született. Mindegyikben meglátszik a személyiség jelenléte, az önkifejezés vágya, emellett pedig isteni lett az összes (természetesen végigkóstoltam őket egytől-egyig).

Duhaj-szelet (Benedek-szelet)

Ha már egyszer van Kati- és Lajcsi-szelet, gondoltam, én is bedobom a nevem a kalapba, pontosabban a rólam elnevezett süteményt. Alternatív neve azért lett duhaj, mert kakaós piskótájában ...

Fogadjátok hát őket szeretettel, próbáljátok ki egyiket-másikat, süssétek meg húsvétra, ha szimpatikusnak találjátok a Gréti-, Sára-, Fanni-, Petra-, Flóra- vagy Benedek-szeletek egyikét!

És hogy pontosan milyenek ezek a sütemények? Arról beszéljen az alábbi kis videó illetve benne az édességek mögött álló alkotók!

@nosalty.hu Nagyon népszerű nálunk a névre szóló süti, úgyhogy elkészítettük ezen sütik új generációját, avagy a munkatársaink névre szóló sütijeit. A te sütid milyen lenne?🤤 #nosalty #tiktokhungary #cooking #suti ♬ eredeti hang - Nosalty

Ha pedig nektek is lenne egy saját készítésű krémes szeletetek, ne habozzatok elnevezni és feltölteni a Nosalty oldalára!

Videó és fotók: Lakos Benedek

Receptek: Bagdi Gréta, Gerzsenyi Flóra, Hankusz Sára, Kristyán Fanni, Rosanics Petra, Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több színes, ízes húsvéti tartalom vár:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...