Ahány ház, annyiféle kalácsrecept jellemzi a húsvéti időszakot. Összetevőiken kívül fonástechnikájukban is eltérnek, van, aki az egyszerűbb hármasat választja, más nem ad lejjebb a hatos fonásnál. Mi az arany középút érdekében az ötös fonatú húsvéti kalács mellett döntöttünk, de ha valakit zavar, hogy az egyik szálnak nincsen párja, akkor csináljon neki!
Fanni csinos ötfonatú húsvéti kalácsot sütött, melynek édeskés-vajas tésztájához pompásan passzolnak a nagy sókristályok. Tökéletes a sonka és a kaszinótojás mellé!
Így készült:
Hozzávalók az élesztőhöz:
1 dl tej (meleg), 25 g friss élesztő, 1 ek finomliszt, 1 teáskanál porcukor
A tésztához:
250 g finomliszt (BL55), 250 g kenyérliszt bl80, 80 g porcukor, 2.5 dl tej, 1 db tojás, 100 g vaj, 1 citromból nyert citromhéj
A díszítéshez:
1 db tojás, 2 ek só (nagyszemű)
Az elkészítéshez kattintsatok a galériára!
Teljes recept itt!
Így készül a tökéletes ötfonatú kalács húsvétra
A kalácshoz használhatunk egyféle lisztet, de sokkal finomabb lesz, ha a finomliszt mellé kenyérlisztet is szitálunk. Ehhez adjuk hozzá a porcukrot, egy csipet sót és a felfuttatott élesztőt. Elkezdjük összeforgatni a kezünkkel, majd egy lyukat alakítunk ki a tál közepén a többi hozzávaló részére.
A szálakat úgy rendezzük el, hogy egyik oldalra 3 darabot, másik oldalra két darabot tegyünk, középen pedig hagyjunk egy üres sávot, hiszen erre a helyre fonjuk majd a kalácsot. Az ötös fonás hasonló logikával működik, mint a hármas fonás, mindig épp a külső szálat emeljük középre arról az oldalról, ahol 3 szál van. A fonás végén a szálakat hasonlóan összenyomkodjuk, mint az elején, ügyelve arra, hogy egyiknél se jöjjön szét.
Ha másféle kalácsra vágytok, íme:
A 'húsvéti ötfonatú kalács' teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Fotók, videó és recept: Kristyán Fanni
Még több recept Gábortól: