Vegyük sorra, melyek azok az ételek, amelyek a húsvéti ünnepen rendszerint az asztalra kerülnek, és miért. A hagyomány szerint ezért esett a következő húsvéti alapanyagokra és ételekre a választás:
Csokitojások
A csokitojás ugyan nem a húsvéti lakomák része, de a gyerekek számára nem húsvét a húsvét nélküle. Először a 19. században kezdték ilyenkor gyártani őket, de leginkább akkor lendült fel a népszerűségük, amikor az 1870-es években a Cadbury Brothers gyártani kezdte őket. Az angolszász országokban ma is ezek a legnépszerűbb csokitojások, itthon nincs nagy hagyományuk.
Roston sült bárány
Magyarország nem egy nagy bárányfogyasztó nemzet, viszont húsvétkor egyre többen állnak neki ennek a húsfajtának is. Jellemzően húsvét vasárnap fogyasztanak bárányt, és az eredete onnan jön, hogy Jézus Isten áldozati báránya volt a Biblia szerint. A finom húst egyébként a tavasz eljövetelével is azonosítják, hiszen ilyenkor arányaiban sok bárány születik.
Húsvéti kalács
A húsvéti kalácsot nagyszüleink már nagypénteken fogyasztották, ha nem vették olyan komolyan a böjtölést. A kalács több mint hatszáz éve a parasztkonyha egyik legkedveltebb étele. Ennek az ételnek szinte minden ünnepen volt a helye az asztalon. Az 1800-as évekig az asszonyok a házikenyérrel megegyező módon készítették, most rendszerint finomabb lisztből készül, mint a kenyér, és tojást, tejet, cukrot, valamint vajat is használnak a recepthez.
Répa
Elég, ha a húsvéti nyuszira gondolunk, de még nélküle is érdemes tudni, hogy a répa a tavaszi, húsvéti időszakkal erősen összefügg. Valószínűleg az az oka, hogy tavasszal rendszerint több zöldséget is eszünk, ezen kívül a répa köretként szinte mindenhez jól megy. Nagy hagyománya van ma már a répatorta készítésének is.
Sonka
A sonka a kereszténység előtti pogány időszakra vezethető vissza, amikor úgy tartották, hogy szerencsét hoz annak, aki megeszi. A szegényebbek számára régen jobban hozzáférhető volt az év elején, mint a többi húsfajta, az Egyesült Államokban pedig még mindig nagyon népszerű, mert itt nem fogyasztanak bárányt az ünnepen.
Főtt tojás
A főtt tojást a húsvéti periódusban sokféle célból fogyasztják: hímes tojásként a locsolóknak adják, de a húsvéti reggelinek is klasszikus hozzávalója a sonka mellett. A tojások a kereszténység előtt a termékenységet és az új életet jelképezték, a húsvéti tradíciók között pedig Jézus sírját, amelyből végül feltámadt. A sírban eltemették, de aztán feltámadt, és új életre született – ahogyan a tojásból is új élet születhet, itt a párhuzam.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezek a húsvéti cikkek is érdekelhetnek: