11 hívogató húsvéti étek és történet a szerkesztőség kedvenceiből

Lássuk a Nosalty szerkesztőségének kedvenc húsvéti fogásait!

  1. 1.

    Csípős töltött tojás

    Bagdi Gréta, kreatív tartalmi menedzser: A húsvéti asztalról a töltött tojást kedvelem a legjobban: ezt a csípős (deviled egg) változatot különösen, mindig készül hozzá házi majonézes krumplisaláta, tartármártás, és egy kis sonkatál. A tojásokat nagy gonddal főzöm, hogy szépen pucolhatóak legyenek, ehhez találtok egy pár trükköt a Nosalty oldalán, a krémnél pedig elsődleges szempont, hogy nagyon habos legyen, petrezselyem vagy újhagyma szórás mindig kerül rá.

  2. 2.

    Húsvéti sonka, ahogy dédmamám készítette

    Huszár Dóra, marketing menedzser : Húsvétisonka-imádó vagyok, és nagy szerencsémre a családom mindig készül ezzel a fogással. Ezzel indítjuk a reggelt, hagymahéjjal festett mélyvörös tojásokkal, tormával, uborkával, salátával, kenyérrel esszük és az ünnepek alatt naponta többször is nekiállunk falatozni. Emellett én maradok a tojásfesténél és sütisütésnél.

  3. 3.

    Húsvéti ötfonatú kalács

    Dimashky-Korompai Tímea, újságíró: Mi hagyományosan csolnoki füstölt sonkát, töltött tojást és házi tormát eszünk húsvétkor. Ilyenkor a ház megtelik a főtt sonka isteni illatával, ezért alig tudjuk kivárni, hogy asztalhoz ülhessünk. De a legnagyobb kedvencünk a húsvéti kalács, amivel tényleg nem tudunk betelni. A locsolók mindig jó fogadtatásban részesülnének nálunk – bár reméljük, hogy nem találnak meg minket túl könnyen!

  4. 4.

    Parmezános-tormás sonkatekercsek

    Gerzsenyi Flóra, kreatív multimédia-tervező: Én vagyok a kalács és a süteményfelelős már pár éve, bár azok kevésbé csigáznak fel, mint a sós dolgok. Nekem a sonkatekercs a kedves húsvéti ételem, azt anutám készíti, kaszinótojással és az öve a legfinomabb, legszépebb. Gyerekkorom óta imádom, ahogy kinéz: (full autentikusan amúgy, de mégis valamiért extrább, mint másé) franciasaláta alap, rá a tekercsek és köré a kaszinók. Ja és fontos, hogy minden egyes tojás tetejére kerüljön egy kis fodros petrus levél. Anélkül meg se enném. Plusz szeretném megjegyezni, hogy igaz, nagy karácsonyfan vagyok, de számomra a húsvét az, AZ ünnep. A tavasz karácsonya. Jó idő van, friss alapanyagok, virágok, színek, illatok, minden zöldellik, lehet kaja után ejtőzni a kertben.

  5. 5.

    Óriás piskótatekercs-torta

    Liptati Lilla, újságíró: A húsvétot abszolút a sütemények miatt várom igazán. Az utóbbi években felkerült a repertoárba a piskótatekercs-torta is, mely minden évben más gyümölcslekvárral készül. A látványa mennyei, így abszolút locsolócsábító desszert, és akkor az ízéről még nem is beszéltem. 

  6. 6.

    Reteklevélpesztó

    Hering András, főszerkesztő: Nagy pazarlás, ha a friss retek levelét otthagyjuk a piacon. Ebből a zöldből is számos finomság készülhet (például krémleves, pesto vagy mártás), ezért használjuk ki a retekszezont, és a zöldjét se hagyjuk kárba veszni! A reteklevélpesztó például isteni szendvicsbe vagy pirítósra kenve, felhasználhatjuk tésztaszószként vagy rizottóalapként is.

  7. 7.

    Húsvéti töltelék gazdagon

    Simon Gábor, kreatív multimédia-tervező: Kedvenc ünnepeim közé tartozik, mert már délre illik úgy beállni, mint a gerely. A klasszik kötözött sonka, főtt tojással és rengeteg tormával kitűnő kísérői a pálinkának. Az évnek ebben a szakaszában vagyok csak hajlandó retket enni, de ilyenkor jóízűen fogyasztom. A lábatlan tyúk (sült töltelék) az egyik különlegessége a húsvéti asztalunknak, amit a sonka, tojás és a friss zöldségek mellé az örömtől repesve tudok falatozgatni. Ugyanakkor húsvét alkalmából a csokoládéért és az édességekért is nagyon lelkesedem, a kertekben sétálva pedig még mindig remélem, hogy a nyuszi elrejtett nekem is valahol egy kosarat. 

  8. 8.

    Répatortatekercs

    Rosanics Petra, multimédia rovatvezető : Pogányságom ellenére elképzelhetetlen számomra a húsvét a sonka-kalács-tojás hármasfogat nélkül. A sonkát évek óta dédmamám receptje alapján készítem, és ilyenkor a kalácsot is saját kezűleg gyártom. A tojás azonban nem sima főtt tojás nálunk, többnyire tojáskrémet vagy tojássalit készítek belőle, de gyakran csinálom momofuku-módra szójaszószosan. Ha pedig jönnek rokonok, akkor babkát is csinálok, bár most a répatortás tekercsem annyira jó lett, hogy lehet azt készítek.

  9. 9.

    Egyszerű vegán tojáskrém

    Hankusz Sára, videós receptszerkesztő : Egy igazi húsvéti klasszikus a tojáskrém, de mivel jó pár éve nem ehetek tojásfehérjét, így kellett valamilyen alternatíva. Így tavaly kipróbáltam a füstölt tofuból készült "tojáskrémet", ami egyből visszarepített a gyerekkoromba. A vegán krémhez elengedhetetlen a fekete só, amely a tojásos ízt biztosítja. Snidlinggel, friss kenyérrel és húsvéti sonkával az igazi.

  10. 10.

    Csokoládés-pekándiós babkatorta krémlikőrös vaníliasodóval

    Lakos Benedek, újságíró: Nekem minden ünnepi felhozatalban a sütemények és édességek viszik a pálmát, és ez a húsvét esetében sincs máshogy. Talán azért is van ez így, mert egy ideje nem eszem húst, így a sonka pár éve kiesett a kedvencek közül. Maradtak hát az élen a sütemények, ezek közül pedig nálam minden évben a babka a befutó. Mindegy, milyen ízű, a lényeg sokkal inkább az állag: legyen puha, szaftos, jó sok réteggel és töltelékkel. Ha van rá időm, és más receptek nem túrják ki a szelekcióból, sütök is egyet minden évben, mert elkészíteni is nagyon szeretem.

  11. 11.

    Fasírt

    Macsuga Viktória, felelős szerkesztő: Nálunk gyakorlatilag nincsenek húsvéti hagyományok, ahogy karácsonykor is, azt készítjük anyukámmal, amit szeretünk. Szerencsére a kisfasírt ilyenkor is nagy mennyiségben fogy, és idén a többiek kedvenceit olvasva rám is rámragadt valami ünnepi szellem, nekileselkedünk egy répatortának.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek