-
1.
Csípős töltött tojás
Bagdi Gréta, kreatív tartalmi menedzser: A húsvéti asztalról a töltött tojást kedvelem a legjobban: ezt a csípős (deviled egg) változatot különösen, mindig készül hozzá házi majonézes krumplisaláta, tartármártás, és egy kis sonkatál. A tojásokat nagy gonddal főzöm, hogy szépen pucolhatóak legyenek, ehhez találtok egy pár trükköt a Nosalty oldalán, a krémnél pedig elsődleges szempont, hogy nagyon habos legyen, petrezselyem vagy újhagyma szórás mindig kerül rá.
-
2.
Húsvéti sonka, ahogy dédmamám készítette
Huszár Dóra, marketing menedzser : Húsvétisonka-imádó vagyok, és nagy szerencsémre a családom mindig készül ezzel a fogással. Ezzel indítjuk a reggelt, hagymahéjjal festett mélyvörös tojásokkal, tormával, uborkával, salátával, kenyérrel esszük és az ünnepek alatt naponta többször is nekiállunk falatozni. Emellett én maradok a tojásfesténél és sütisütésnél.
-
3.
Húsvéti ötfonatú kalács
Dimashky-Korompai Tímea, újságíró: Mi hagyományosan csolnoki füstölt sonkát, töltött tojást és házi tormát eszünk húsvétkor. Ilyenkor a ház megtelik a főtt sonka isteni illatával, ezért alig tudjuk kivárni, hogy asztalhoz ülhessünk. De a legnagyobb kedvencünk a húsvéti kalács, amivel tényleg nem tudunk betelni. A locsolók mindig jó fogadtatásban részesülnének nálunk – bár reméljük, hogy nem találnak meg minket túl könnyen!
-
4.
Parmezános-tormás sonkatekercsek
Gerzsenyi Flóra, kreatív multimédia-tervező: Én vagyok a kalács és a süteményfelelős már pár éve, bár azok kevésbé csigáznak fel, mint a sós dolgok. Nekem a sonkatekercs a kedves húsvéti ételem, azt anutám készíti, kaszinótojással és az öve a legfinomabb, legszépebb. Gyerekkorom óta imádom, ahogy kinéz: (full autentikusan amúgy, de mégis valamiért extrább, mint másé) franciasaláta alap, rá a tekercsek és köré a kaszinók. Ja és fontos, hogy minden egyes tojás tetejére kerüljön egy kis fodros petrus levél. Anélkül meg se enném. Plusz szeretném megjegyezni, hogy igaz, nagy karácsonyfan vagyok, de számomra a húsvét az, AZ ünnep. A tavasz karácsonya. Jó idő van, friss alapanyagok, virágok, színek, illatok, minden zöldellik, lehet kaja után ejtőzni a kertben.
-
5.
Óriás piskótatekercs-torta
Liptati Lilla, újságíró: A húsvétot abszolút a sütemények miatt várom igazán. Az utóbbi években felkerült a repertoárba a piskótatekercs-torta is, mely minden évben más gyümölcslekvárral készül. A látványa mennyei, így abszolút locsolócsábító desszert, és akkor az ízéről még nem is beszéltem.
-
6.
Reteklevélpesztó
Hering András, főszerkesztő: Nagy pazarlás, ha a friss retek levelét otthagyjuk a piacon. Ebből a zöldből is számos finomság készülhet (például krémleves, pesto vagy mártás), ezért használjuk ki a retekszezont, és a zöldjét se hagyjuk kárba veszni! A reteklevélpesztó például isteni szendvicsbe vagy pirítósra kenve, felhasználhatjuk tésztaszószként vagy rizottóalapként is.
-
7.
Húsvéti töltelék gazdagon
Simon Gábor, kreatív multimédia-tervező: Kedvenc ünnepeim közé tartozik, mert már délre illik úgy beállni, mint a gerely. A klasszik kötözött sonka, főtt tojással és rengeteg tormával kitűnő kísérői a pálinkának. Az évnek ebben a szakaszában vagyok csak hajlandó retket enni, de ilyenkor jóízűen fogyasztom. A lábatlan tyúk (sült töltelék) az egyik különlegessége a húsvéti asztalunknak, amit a sonka, tojás és a friss zöldségek mellé az örömtől repesve tudok falatozgatni. Ugyanakkor húsvét alkalmából a csokoládéért és az édességekért is nagyon lelkesedem, a kertekben sétálva pedig még mindig remélem, hogy a nyuszi elrejtett nekem is valahol egy kosarat.
-
8.
Répatortatekercs
Rosanics Petra, multimédia rovatvezető : Pogányságom ellenére elképzelhetetlen számomra a húsvét a sonka-kalács-tojás hármasfogat nélkül. A sonkát évek óta dédmamám receptje alapján készítem, és ilyenkor a kalácsot is saját kezűleg gyártom. A tojás azonban nem sima főtt tojás nálunk, többnyire tojáskrémet vagy tojássalit készítek belőle, de gyakran csinálom momofuku-módra szójaszószosan. Ha pedig jönnek rokonok, akkor babkát is csinálok, bár most a répatortás tekercsem annyira jó lett, hogy lehet azt készítek.
-
9.
Egyszerű vegán tojáskrém
Hankusz Sára, videós receptszerkesztő : Egy igazi húsvéti klasszikus a tojáskrém, de mivel jó pár éve nem ehetek tojásfehérjét, így kellett valamilyen alternatíva. Így tavaly kipróbáltam a füstölt tofuból készült "tojáskrémet", ami egyből visszarepített a gyerekkoromba. A vegán krémhez elengedhetetlen a fekete só, amely a tojásos ízt biztosítja. Snidlinggel, friss kenyérrel és húsvéti sonkával az igazi.
-
10.
Csokoládés-pekándiós babkatorta krémlikőrös vaníliasodóval
Lakos Benedek, újságíró: Nekem minden ünnepi felhozatalban a sütemények és édességek viszik a pálmát, és ez a húsvét esetében sincs máshogy. Talán azért is van ez így, mert egy ideje nem eszem húst, így a sonka pár éve kiesett a kedvencek közül. Maradtak hát az élen a sütemények, ezek közül pedig nálam minden évben a babka a befutó. Mindegy, milyen ízű, a lényeg sokkal inkább az állag: legyen puha, szaftos, jó sok réteggel és töltelékkel. Ha van rá időm, és más receptek nem túrják ki a szelekcióból, sütök is egyet minden évben, mert elkészíteni is nagyon szeretem.
-
11.
Fasírt
Macsuga Viktória, felelős szerkesztő: Nálunk gyakorlatilag nincsenek húsvéti hagyományok, ahogy karácsonykor is, azt készítjük anyukámmal, amit szeretünk. Szerencsére a kisfasírt ilyenkor is nagy mennyiségben fogy, és idén a többiek kedvenceit olvasva rám is rámragadt valami ünnepi szellem, nekileselkedünk egy répatortának.
11 hívogató húsvéti étek és történet a szerkesztőség kedvenceiből
Lássuk a Nosalty szerkesztőségének kedvenc húsvéti fogásait!