Maradékmentés húsvét-módra – Ezeket főzd a kifújt tojásokból

A tojásfestés során kifújt húsvéti tojásokat gyorsan fel kell használni, és ha egy nagyobb mennyiségről kell gondoskodni, nem árt, ha változatosan próbáljuk elfőzni őket. Mondunk most néhány egyszerű tippet, amivel szuper új fogásokat készíthetsz!

Aki igazán komolyan veszi a tojásfestést, az pontosan tudja, hogy a kemény tojás megfestése az amatőröké: talán nem kell magyarázni, hogy egy keményre főtt tojás milyen meglepetést tud okozni, ha néhány nap (hét?) szobahőmérsékleten való napoztatás után mondjuk leesik, eltörik, és kiszabadul a tartalma. Ha viszont tojásfestés előtt kifújjuk tojásokat, akkor a szépen megfestett héjak (ha vigyázunk rájuk) nem okoznak ilyen meglepetéseket - de mi legyen a rengeteg tojással, ami ránk marad? Kettéválasztani már nem lehet sárgájára és fehérjére, úgyhogy most olyan recepteket és ötleteket gyűjtöttünk, amelyekhez nagy mennyiségben lehet tojást felhasználni.

A tojásfújás jó játék, a maradéknak azonban nem szabad a kukában végeznie!

Tojáslevesek

Első hallásra lehet, hogy nem tűnik őrült izgalmasnak, de a tojáslevesek (és mint bármilyen tojásétel) elképesztően sokoldalúak lehetnek, csak egy kis kreativitás kell hozzá! A hagyományos csurgatott tojáslevest is feldobhatod bármilyen fűszerrel, jó kísérője a kakukkfű, a medvehagyma, a spenót, és persze bármit tehetünk bele pirított szalonnától kezdve a zsenge tavaszi zöldségekig. De más nemzetek konyhájában is jó, ha körülnézünk, ott van az olaszok könnyed stracciatella levese, a görög citromos tojásleves, az avgolemono, de a selymes francia tojásleves is jó választás. Különösen a nagy húsvéti lakomázás után esik jól valami könnyedebb fogás.

Omlett, frittata, rántotta

Kézenfekvő az is, hogy valamilyen rántotta készüljön a kifújt tojásból, hiszen már amúgy is összekeveredett a sárgája a fehérjével, a munka felét szinte már el is végeztük. De ha egy kicsit izgalmasabb verzióra vágysz, akkor próbáld ki a könnyű, remegős francia omlettet, vagy az olaszok frittatáját, amibe ráadásul a húsvéti maradékokat is teheted, így semmi nem megy kárba.

Aztán ott van még a spanyol tortilla, aminek az elnevezése ne tévesszen meg, ez nem egy tortilla lapok közé töltött tojásétel (pedig lehetne, nyilván):

a selymesre kevert tojást pirított, főtt burgonyával és enyhén karamellizált hagymával sütik remegősre, ami egy hihetetlenül laktató fogás, és amilyen egyszerű, annyira nagyszerű is. (És rendkívül jól csúszik hozzá egy pohár hideg sör vagy egy hosszúlépés.)

A spanyol tortilla de patatas

Quiche

A quiche nem áll messze a frittata-műfajtól abban az értelemben, hogy szuperül felvesz bármilyen maradékot, zöldséget, fűszert, sajtokat, szinte a végtelenségig lehet variálni, de hatalmas plusz benne, hogy az egészet egy omlós, vajas tésztában sütik, ráadásul általában tejszínnel is dúsítják a tölteléket. Kedvedre ízesítheted bármivel, ami a kamrádban van vagy a hűtő mélyén lapul, tuti siker lesz!

Tojásos nokedli

Jó-jó, a tojásos nokedli nem egy nagy megfejtés, de kecskesajttal és spenóttal tuningolva próbáltad már? Vagy sonkával? Esetleg carbonara-módra parmezánnal és húsos szalonnával?

Desszertek

Az is érthető, ha a nagy húsvéti sütés-főzés után már nincs kedved a sütő mellett állni, de hátha meggyőznek a következő receptek! A citrom egyik legjobb barátja a tojás, mivel a erős savasságot tökéletesen kiegészíti és enyhíti a tojás zsírossága és fehérjetartalma. Legyen az főzött citromkrém, lemon bar vagy torta, isteni kiegészítője lesz a húsvéti asztalnak. És azt tudtad, hogy vannak olyan piskóták, amihez nem kell szétválasztani a tojásokat? A piskótatekercsekhez ideális az ilyen módon felvert tészta, és egy piskótalapot kisütni nem egy nagy munka, még simán belefér.

Sült és rakott tészták

És persze ha már maradékmentés, ne feledkezzünk meg a fonott kalácsról. A legjobb családban is megesik, hogy marad egy kis szikkadt kalács, de tojással, tejszínnel és kevés cukorral dúsítva szuper kalácspuding lesz belőle. Egy másik egyszerű felhasználása a maradék tojásnak, ha valamilyen sült tésztát készítesz belőle: a stíriai metéltet vagy a vargabélest pillanatok alatt összedobhatsz.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További húsvéti tippek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek