5 tojásfestős praktika furcsa háztartási eszközökkel

Kettőt pislogunk, és már itt is a húsvét! De hogy méltó módon ünnepelhessünk, nem maradhat el a hagyományos tojásfestési rituálé, ami hétvégi programnak se utolsó. Mutatunk 5 tojásfestési praktikát, túl a temperán és vízfestéken, amit a kicsik is imádni fognak.

Habár egyre inkább feledésbe merül a locsolkodó fiúk kézzel festett tojással való jutalmazása, azért jó program a húsvétra való hangolódás jegyében egy-egy tojásfestéssel töltött délután. Éppen ezért összegyűjtöttünk néhány nem hétköznapi, de nem is bonyolult metódust, amivel gyorsan húsvéti hangulatba kerülhettek. Elő a tyúktojásokkal, indulhat a kreatívkodás!

Néhány sütijavaslat húsvétra:

Nulladik lépésként érdemes végiggondolni, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésünkre, és mi az, amit érdemesnek találunk a beszerzésre. A természetes tojásfestési módokról már egy korábbi cikkünkben írtunk itt, ezért most szeretnénk újakat megosztani veletek. Mivel egy precízen, szívvel-lélekkel készült tojás évekkel később is ékes dísze lehet az asztalra helyezett kosárkának, ezért a legbiztosabb, ha kifújjuk előtte a belsejét.

Erre egy tuti tipp, ha gombostűvel vagy varrótűvel lyukat ejtesz a tojás mindkét oldalán, és egy üres műanyag flakonnal „kipumpálod” belőle a tartalmát.

Ehhez annyit kell tenned, hogy a flakon száját az egyik lyukhoz illeszted, majd összenyomva és elengedve ismétled ezt a mozdulatsort.

1. Körömlakkot a tojásra is!

Ezzel az egyszerű trükkel mutatós tojásokat készíthetsz pár perc alatt. Szükség lesz egy tál vízre, amibe belecsöpögtetsz a kívánt színekből pár cseppnyit, össze is lehet kavarni, hogy egymásba olvadva igazi színkavalkád legyen a végeredmény. Utána belemártod a tojást, és hagyod megszáradni. Jó tanács: húzz kesztyűt, hogy magadat ne fesd be.

Körömlakkos kreálmányok

2. Virágminta természetesen

Fogj egy virágot szép nagy szirmokkal, majd egy nejlonzokniba vagy harisnyába szorosan csomagold be a tojást úgy, hogy a virágot odaszorítod a tojáshoz. Önts egy pohárba vörösbort, és merítsd bele annyira, hogy ellepje a vörös lé.

Áztasd benne 1 órán keresztül, és gyönyörködj a kicsomagolt lilás árnyalatú, virágmintás remekműben.

Ugyanez működik különleges erezetű vagy szélű levelekkel, és a vörösbort felforralt hagymahéjjal is helyettesítheted.

Természetes módon is erőteljes színeket kapunk

3. Vessük be a ragasztópisztolyt

Ehhez érdemes egy tapasztalattal rendelkező személy segítségét kérni, legalább addig, amíg megmutatja, hogy kell használni. Viszont ezzel a módszerrel is szuper mintákat lehet pingálni a tojásra, majd valamilyen természetes összetevővel (lilahagymahéj, kurkuma, spenót, petrezselyem) színesre festeni a tojást forró vízben. Utána már csak le kell kapirgálni a ragasztót is voilá.

4. Mikre nem jó a borotvahab

A következő tojásfestési metódushoz szükség lesz egy kis türelemre, ugyanis az egyéjszakás pihentetés jót fog tenni a tojásnak. Egy tálba fújjunk borotvahabot, majd ételfestékkel színezzük meg, aztán gurigázzuk bele a tojást. Hagyjuk a színes habban egy egész éjszakára, majd másnap töröljük tisztára.

Így készül borotvahabbal és ételfestékkel a gyönyörű tojás
Kép forrása: YouTube

5. Csomagoljuk alufóliába!

Ezzel a trükkel igazán különleges mintázatú tojást kapunk, és nem kell mást tenni, mint gondosan belecsomagolni egy összegyűrt alufóliába. Mehet is a tojásfestékbe vagy a saját készítésű, természetes lébe. Pihentessük 20-30 percet, akár többet is, ha erőteljes színeket szeretnénk.

Szerző: Balogh Lilla


Még több cikk a húsvéti készülődéshez:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...