5 tojásfestős praktika furcsa háztartási eszközökkel

Kettőt pislogunk, és már itt is a húsvét! De hogy méltó módon ünnepelhessünk, nem maradhat el a hagyományos tojásfestési rituálé, ami hétvégi programnak se utolsó. Mutatunk 5 tojásfestési praktikát, túl a temperán és vízfestéken, amit a kicsik is imádni fognak.

Habár egyre inkább feledésbe merül a locsolkodó fiúk kézzel festett tojással való jutalmazása, azért jó program a húsvétra való hangolódás jegyében egy-egy tojásfestéssel töltött délután. Éppen ezért összegyűjtöttünk néhány nem hétköznapi, de nem is bonyolult metódust, amivel gyorsan húsvéti hangulatba kerülhettek. Elő a tyúktojásokkal, indulhat a kreatívkodás!

Néhány sütijavaslat húsvétra:

Nulladik lépésként érdemes végiggondolni, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésünkre, és mi az, amit érdemesnek találunk a beszerzésre. A természetes tojásfestési módokról már egy korábbi cikkünkben írtunk itt, ezért most szeretnénk újakat megosztani veletek. Mivel egy precízen, szívvel-lélekkel készült tojás évekkel később is ékes dísze lehet az asztalra helyezett kosárkának, ezért a legbiztosabb, ha kifújjuk előtte a belsejét.

Erre egy tuti tipp, ha gombostűvel vagy varrótűvel lyukat ejtesz a tojás mindkét oldalán, és egy üres műanyag flakonnal „kipumpálod” belőle a tartalmát.

Ehhez annyit kell tenned, hogy a flakon száját az egyik lyukhoz illeszted, majd összenyomva és elengedve ismétled ezt a mozdulatsort.

1. Körömlakkot a tojásra is!

Ezzel az egyszerű trükkel mutatós tojásokat készíthetsz pár perc alatt. Szükség lesz egy tál vízre, amibe belecsöpögtetsz a kívánt színekből pár cseppnyit, össze is lehet kavarni, hogy egymásba olvadva igazi színkavalkád legyen a végeredmény. Utána belemártod a tojást, és hagyod megszáradni. Jó tanács: húzz kesztyűt, hogy magadat ne fesd be.

Körömlakkos kreálmányok

2. Virágminta természetesen

Fogj egy virágot szép nagy szirmokkal, majd egy nejlonzokniba vagy harisnyába szorosan csomagold be a tojást úgy, hogy a virágot odaszorítod a tojáshoz. Önts egy pohárba vörösbort, és merítsd bele annyira, hogy ellepje a vörös lé.

Áztasd benne 1 órán keresztül, és gyönyörködj a kicsomagolt lilás árnyalatú, virágmintás remekműben.

Ugyanez működik különleges erezetű vagy szélű levelekkel, és a vörösbort felforralt hagymahéjjal is helyettesítheted.

Természetes módon is erőteljes színeket kapunk

3. Vessük be a ragasztópisztolyt

Ehhez érdemes egy tapasztalattal rendelkező személy segítségét kérni, legalább addig, amíg megmutatja, hogy kell használni. Viszont ezzel a módszerrel is szuper mintákat lehet pingálni a tojásra, majd valamilyen természetes összetevővel (lilahagymahéj, kurkuma, spenót, petrezselyem) színesre festeni a tojást forró vízben. Utána már csak le kell kapirgálni a ragasztót is voilá.

4. Mikre nem jó a borotvahab

A következő tojásfestési metódushoz szükség lesz egy kis türelemre, ugyanis az egyéjszakás pihentetés jót fog tenni a tojásnak. Egy tálba fújjunk borotvahabot, majd ételfestékkel színezzük meg, aztán gurigázzuk bele a tojást. Hagyjuk a színes habban egy egész éjszakára, majd másnap töröljük tisztára.

Így készül borotvahabbal és ételfestékkel a gyönyörű tojás
Kép forrása: YouTube

5. Csomagoljuk alufóliába!

Ezzel a trükkel igazán különleges mintázatú tojást kapunk, és nem kell mást tenni, mint gondosan belecsomagolni egy összegyűrt alufóliába. Mehet is a tojásfestékbe vagy a saját készítésű, természetes lébe. Pihentessük 20-30 percet, akár többet is, ha erőteljes színeket szeretnénk.

Szerző: Balogh Lilla


Még több cikk a húsvéti készülődéshez:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...