A húsvéti sonka révbe ér! – Tippek az ünnepi díszfogás elkészítéséhez

Ha már megvan a tökéletesen kiválasztott, a rózsaszín és vörös árnyalataiban pompázó, tömör húsú, vékony zsíros csíkokkal díszelgő sonkánk, nincs más hátra, mint hogy húsvét előtt egy nappal hozzálássunk a sonkafőzéshez. De hogyan?

A húsvéti sonka elkészítése kezdő és olykor még haladó szakácsoknak is nehéz feladatnak tűnhet, pedig egyáltalán nem az, csak néhány esszenciális dolgot kell tudnunk hozzá. Mennyi ideig főzzük, és hogyan ízesítsük, szükséges-e bármilyen előkészület? Ennek járunk utána.

Sikerült kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb méretű és küllemű húsvéti sonkát. A sonka a húsvétot megelőző napokban levegős, hűvös helyen, a hűtőben vagy sötét és hideg spájzban, becsomagolva várja a nagy napot, amikor végre a húsvét főszereplőjévé válhat.

Ahhoz, hogy a sonkánk jó legyen, áztatnunk kell, sok minden függ azonban attól, mennyire sós a hús. Ne féljünk megkóstolni a sonkát! Ha nagyon sós, akkor a főzés előtti este áztassuk be friss, hideg vízbe. Egy éjszaka alatt a hús veszíteni fog sótartalmából, ráadásul puhább is lesz a végeredmény. A hagyományos füstölésű sonkákkal ellentétben a gyorspácolt húsokat elég csupán 2-3 órára beáztatni, ha pedig ne adj' Isten elfelejtenénk az éjszakai vizes áztatást, készítsük elő az ecetet a főzéshez.

Mérjük le a húst, a súlya ugyanis egyenes arányban lesz azzal az idővel, amelyet a főzésre kell majd szánni.

A jó sonka friss, hideg vizet igényel, legalább annyit, amennyi az egész húst ellepi. Kezdjük el melegíteni az edény tartalmát, figyeljünk azonban oda arra, hogy ne forrjon fel teljesen a víz, az egész főzés során inkább csak gyöngyözzön. Ahány kilós a húsunk, annyi ideig kell főznünk, az ízesítés terén viszont szabad kezet kapunk, a hagyományos 3-4 gerezd fokhagyma, egész bors és babérlevél trió mellett kakukkfüvet, ánizst, egy rúd fahéjat vagy akár borókabogyót is dobhatunk a vízbe, utóbbiról azért kérdezzük ki a család véleményét is, mert az ízét nem mindenki szereti. A vizet már nem kell sózni, hiszen egyrészt azért áztattuk hosszú órákat a sonkát, hogy az ne legyen túl sós, másrészt a hagyományos füstölésű sonkákat hosszú napokon keresztül érlelik sóban, így azok még egy éjszakányi áztatás után sem lesznek íztelenek.

A hús megfelelő állapotát húsvillával ellenőrizhetjük. Ha a villa úgy csúszik a sonkában, mint kés a vajon, készen vagyunk, csontos húsnál pedig akkor vagyunk készen, ha a csont könnyedén kijön a húsból. Ha már arról tanúskodik minden, hogy készen vagyunk, hagyjuk a főzővizet teljesen kihűlni, majd ezután öntsük le a sonkáról (ne öntsük ki, a főzővíz még jó lehet ragukba, levesekbe, de akár főtt tojás főzéséhez is).

Néhány plusz tipp:

  • Ha nem áztattuk be főzés előtt a sonkát, főzzük ecetes vízben.
  • A fazékban a sonka kényelmesen férjen el (át lehessen forgatni), a víz pedig mindig teljesen lepje el a húst.
  • A sonkát sose készítsük kuktában, rágós lehet a végeredmény.
  • A zsírnak maradnia kell! Ne vágjuk le főzés előtt a zsíros részeket, ezek bele fognak főni a vízbe, ráadásul egy plusz ízzel gazdagítják a sonkát!
  • Az éppen kihűlőfélben lévő sonkát ne fedjük le.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a húsvéti receptek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...