Húsvét a NoSalty szerkesztőinél

Ötletek, tippek, receptek: a NoSalty szerkesztősége megpróbálja megkönnyíteni a mindennapi konyhai teendőket. Most eláruljuk nektek, mi hogyan készülünk a húsvétra!

Karácsony óta eltelt pár hónap, a NoSalty szerkesztői most ismét az otthonukba invitálnak titeket egy virtuális vendégségre. Lássuk, hogyan várja a nyulat Petra, Mari, Kitti, Verusch, Kaba, Gréti és Dacota!

Petra

A húsvéti ételek tekintetében az abszolút klasszikus vonalat kedvelem, így roppant egyszerűre veszem a figurát: lesz az asztalon jóféle főtt sonka, foszlós kalács, és tojás, valamilyen formában. Idén a céklás töltött tojásra és a tojáspudingra esett a választásom. Persze egy-két féle aprósütemény is kerül ilyenkor a sütis dobozokba, a csemeték nagy örömére. A gyermekkori húsvétokat felidézendően a nagymamám kézzel írt receptes füzetéből választjuk ki az ünnepekre készülő édességeket, amiket aztán közösen sütünk meg. Ennyi sürgölődés a konyhában éppen elég, hisz a lényeg most nem ott, hanem kint a kertben van, hogy továbbadhassak egy darabot abból a varázslatból, amiben részem lehetett kisgyermekként oly sok éven át: nagyapám által készített kis vesszőkosarakba gyűjtöttük a fűben a hímes tojásokat. Nem búslakodom, hisz tudom, ahogy cseperednek a gyermekek, egyre nagyobb hangsúly kerül majd a húsvéti asztalra is.

Tojáspuding

Türelem és kitartás kell az elkészítéséhez, de megéri. A tojás lehetőleg legyen tanyasi, ezek szép sárgák és a mélyalmos különösen ízletes. Sót ne használjunk csak a végén ...

Foszlós kalács

A foszlós kalács (egyáltalában a kelt tészta) nekem a szakácsművészet egyik legmagasztosabb feladata. A kelt tészta élő anyag, nagyon kell tudni bánni vele! Régen, mikor még ifjú ...

Veres Mari

Hű, felsorolni sem tudnám, életem különböző korszakaiban hányféle húsvétot éltem már meg. A legjellemzőbb, hogy mindig sokan ültük körül az ünnepi asztalt, és időnként felbukkantak különböző fogások – például tárkonyos leves bárányfejből –, de a hidegtál sonkával mindig szerepelt a menüben. Többnyire kaszinótojás kíséretében – amit az utóbbi években már lányomék készítettek –, egészen addig, amíg egy óvatlan mozdulatnak köszönhetően a tojások nem az autó csomagtartójában landoltak… Érthető talán, hogy leváltottuk a kaszinótojást a fesztivál szeletre. A sonkával telítődött gyerekeknek pedig reggeli kedvenc kencéjük a túrókrém lett. Amit pedig mindig kikövetel a család apraja-nagyja, az a sonkaléből főzött paradicsomos krumplileves, na és persze az örök sütemény, a mézes krémes. Locsolók ugyan csak a rokonság és a barátok gyerekei közül verbuválódnak, de unokáim minden évben lelkesen festik a tojásokat. Az ősi motívumokra nemigen lehet ráismerni, és az idén Anna Panna a bárányhimlő miatt Pöttyös Panna lett, de legalább mesélhettem neki a tojásról, a nyúlról, meg a bárányról – csak hogy kellőképpen összezavarodjon. Mert hogyan is lehet a nyúlnak tojása? Erről a legközelebbi Nagyiblogomban lesz szó!

Paradicsomos krumplileves

Húsvétkor vagy bármikor, amikor sonkát főzünk, a levét felhasználhatjuk a leves elkészítésére. A maradék sonka belekockázható a végén.

Túrókrém uborkával

Vendégség nálunk elképzelhetetlen nélküle, az első számú kedvenc. Reggelire, uzsonnára, szendvicsbe is kiváló, unokáimnak gyakran készítem, nagyon szeretik.

Dacota

Húsvétkor mindig azt gondolom, ez a kedvenc ünnepem, de csalfa vagyok, mert karácsonykor meg azt imádom. De tényleg: van a húsvétban valami ösztönös öröm, rügyeznek a fák, lehet kiskabátot hordani, indul a tavasz. Remélem, mire ezek a sorok megjelennek tényleg itt lesz! A húsvéti menüben nagyon konzervatív vagyok - annyira imádom a parasztsonkát, a friss kalácsot és a kaszinótojást, hogy ilyenkor három napig képes vagyok elélni ezen - ez az egyik oka annak, hogy bár évek óta tervezem, még soha nem készítettem húsvétra bárányt. Ha valami mégis befér ebbe a két napba, akkor az a friss spenót valamilyen sós sütemény formájában. Amit a legjobban szeretek ilyenkor, az az akár órákig is eltartó, beszélgetős reggeli, a friss zöldségekkel díszített hidegtálakkal, és a már említett, világbajnok kaláccsal.

Kaszinótojás 2.

Idén már többször sütöttem fánkot, úgyhogy most a télűzés egy másik formájához, a tavasz előrehozásához folyamodtam. És mivel több napsütést sajnos nem tudok intézni, maradt ...

Foszlós-vajas kalács

Hat éves korom táján ez volt a "mindennapi kenyerünk". De tényleg. Anyukám heti átlag ötször sütötte meg, és a heti öt kalácsot egy hat meg hároméves kákabélű lánygyermek úgy ...

Genovai húsvéti pite

Kiskoromban utáltam a spenótot. A tojást is. Sonkát egyáltalán nem ettem. A húsvétban csak a csokinyuszik meg az iskolai szünet érdekelt. Meg az, hogy nálunk tobzódik ilyenkor az egész ...

Spenótos-túrós holdacskák

Húsvétra mindig csinálunk ilyen holdacskákat. Na nem arról van szó, hogy máskor nem, de húsvétkor mindig. :). Ezen kívül favorit még, ha valaki a családból piknikezősen-nomádozósan ...

Verusch

A húsvét egy átlagos családban a főtt sonkáról, a főtt tojásról és a friss zöldségfélékről szól. Egy vegetáriánusnak ez a menüsor már rosszul kezdődik, vagyis kezdődne, ha nem lenne már vegasonka! Néhány évvel ezelőtt lepett meg a férjem először egy kis darab kötözött szójával, ami kinézetre, illatra, sőt, még ízre is tökéletesen megfelelt a sonkából készült sonkáéval, leszámítva a szokásosnak mondható, szójás rágósságát. A kisfiam kedvéért pedig gluténmentes édesség készül, már több jelöltem is van, de valószínűleg csak az utolsó pillanatban jön az ihlet. Íme, az aspiránsok!

Aszalt mangós répatorta

Sokszor készítek sárgarépa tortát, és mindig kicsit máshogy, most találtam otthon mandulalisztet, ezért nem tettem bele sima lisztet. Nagyon tartalmas, finom tortát kapunk!

Mézeskalács-gluténmentes

A mézeskalácsok Czafrangó Sylvia népi iparművész által készített kerámiában láthatók. A receptet a Barbara lisztkeverék egyik csomagolásán találtam, bátran merem ajánlani! Tavaly ...

Kakaós kalács 10. - gluténmentes

Nem a legkönnyebb a fonás, mivel - mint szinte minden GM tészta - nem nyúlik úgy, mint a búzalisztes (a sikér hiánya miatt), de megéri "szenvedni" vele szerintem. Az én kislányom nem hitt ...

Gréti

Nálunk idén Húsvétkor jönnek-mennek a gyerekek, programoznak, már elég nagyok. A kalácssütés most elmarad, de a tojásfestést biztosan beleszorítjuk az időbeosztásunkba. A tojásokat hagymahéjjal szoktuk festeni, így ehetőek maradnak. Sokszor harisnya alá szorított zsálya- vagy petrezselyemlevéllel díszítjük, levén hagyjuk éjszakára, hogy reggel, amikor felkelünk és kibontjuk őket gyönyörű, természetes mintákat kapjunk. Ez még nem lenne tökéletes, mert egy idő után kiszáradnak és bemattulhatnak a tojások, ezért ahogy nagyanyáink tanították nekünk, szalonnabőrrel fényesítjük a tyúkok adta áldást. A reggeli óriás sonkatál nagy kedvencünk sok-sok friss zöldséggel, újhagymával, főtt tojással. Füstölt húsos lencse vagy bableves mindenképpen készül, a sütin még töröm a fejem, valami könnyű, habos, gyümölcsösre tippelek, talán epres tiramisu?!

Húsvéti tojás

Aki szereti a természetes és hagyományos dolgokat, annak figyelmébe ajánlom. Ezek a tojások nagylányom munkái. Mindig tanulnak az iskolában valami jó és praktikus dolgot. Ez az ötlet is ...

Csülkös bableves nálunk (Bableves 10.)

Ez a bableves nálunk és ismerőseink körében már-már legendaszámba megy. :) A dicséret Mr Smith édesanyját illeti, ő kísérletezte ki az idők folyamán, mi csak átvettük a receptet. ...

Epermisu

Amennyire vissza tudok emlékezni, egészen kicsi koromtól kezdve szerettem a  konyhában ólálkodi. Sokáig bőven elég volt azonban, ha adogatom a hozzávalókat, és anyukámat vagy a ...

Kaba

Igen! Nagy levegőt veszek és hosszan kifújom, magyarán sóhajtok, amikor a húsvétra gondolok. Bátran kijelentem, hogy a legkedvesebb ünnep számomra, vagyis- és itt már meg is cáfolom az előző állításom- mostanra már osztozik a szürettel, ami ugyancsak nagy rajongás övez a részemről. Szokás szerint, sonka, torma, retek, tojás került az asztalra- de a nálunk ilyenkor ott pihentek a kocsonyák is a stelázsin. A tavasz számomra akkor kezdődött, amikor a friss torma felszaladt az orromba és könnyeket csalt a szemeimbe. Édességből krémes és a magyarica páros volt a befutó. Most is látom magam előtt nagyanyámat és anyámat, ahogyan főzik a krémet és sütik a tésztát. Ezek voltak a fő pillérei a mi húsvétunknak. Azóta sok minden változott de egy dolog ugyanúgy megmaradt, a hétfői locsolkodás. Ej’h ki nem hagynám a világ minden kincséért sem. Frissen sült pogácsák, zamatos pálinkák, jó beszélgetéseké ez a nap- és szigorúan csak vízzel locsolunk, az az igazi!

Kocsonya 1.

Beköszöntenek a hűvösebb napok, indul a kocsonyaszezon. Már nagyobb közértek húspolcain megjelentek a kocsonya egységcsomagok.  Nagyon fontos, hogy tökéletesen szőrmentes húsok ...

Magyarica

A receptet eredetileg egy horvát receptoldalon találtam karácsony után - mikor máskor találjon meg az ember lánya egy karácsonyi süteményt, ha nem ünnepek után. A neve keltette fel a ...

Krémes házi leveles tésztából

Soha nem voltam nagy krémes rajongó, de amióta alig lehet igazán finomat kapni, állandóan krémest ennék. Na jó, ez kicsit túlzás, mindenesetre ott volt már egy ideje a bakancslistámon a ...

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...