Húsvét a nagyvilágban

Húsvétkor Krisztus feltámadását ünnepeljük – ennyi talán mindenkinek, a keresztény hitvilágtól távol állóknak is világos. Megnéztük, hogyan ünneplik ezt hazánk határain túl.

Hogyan ünneplik a természet megújulását, festenek-e tojást és mit esznek ilyenkor? Ennek jártunk utána. Talán egészen hihetetlen, de van, ahol két hétig ünneplik a húsvétot – ilyen Mexikó. Semana Santa Krisztus utolsó napjaink tiszteletére tartandó, szent hetet jelöl, míg a húsvét vasárnaptól a következő szombatig tartó időszak a Pascua, ekkor már a megváltó feltámadását ünneplik. Bár kényesen ügyelnek a tradíciók megünneplésére, sokan elutaznak ezekben a napokban pihenni és a kötelező rokonlátogatást letudni.

Báránygerinc recept

Finnországban nagyon szigorúan tartják a böjtöt! Komolyan veszik a koplalást, szigorúan csak húsvét vasárnap állnak neki a nagyobb dőzsöléseknek, de ez náluk még így is sokkal kisebb kaliberű étkezéseket jelent, mint nálunk. Visszafogottan, csendesen töltik a húsvétot megelőző nagyhetet, mi több, nagypénteken már ismerősökkel, rokonokkal sem érintkeznek, helyette otthonaikban pihennek. És akkor még mindig észak.

Tojássaláta Fahéj konyhájából

Egyszer réges-régen, amikor még a krumplileves is bonyolultnak tűnt, a majonéz pedig egyszerűen kivitelezhetetlennek, férjem anyukája mesélte, hogy az egyik családtag micsoda finom ...

Ostoros kalács

Sosem késő. Ez életem első kalácsa, 58 évesen. Ajánlom ezt a receptet mindazoknak, akik hozzám hasonlóan félnek/ ódzkodnak a kelt tészta készítésétől. Ez a kalács biztos ...

Svédországban a húsvéti virgács dívik, tavaszi rügyekkel, tollakkal díszítve, a kicsik pedig édességgel megtömött papírtojásokat kapnak a szüleiktől. Lengyelország hagyományai sok mindenben hasonlítanak a mieinkhez, a húsvéti reggeli itt is nagyon fontos szerepet kap, az egész család körbeüli az asztalt és az újrakezdés jegyében mindenkinek sok szerencsét kívánnak az év hátralévő részére. Az ünnepi kosár tartalmazhat piros tojást, fehér kolbászt és marcipánt.

Tudtad?

A piros tojás szimbólum: úgy tartják, hogy Krisztus keresztre feszítésekor a kereszt alatt állt egy asszony, kinek karjában egy kosár tojás volt, erre csöppent rá Jézus vére, s ezért festünk mai napig piros tojásokat.

Amerikában a locsolkodást nem tartják, de a tojásnak és a keresztnek náluk is kiemelt szerep jut. A kisebbeknek eldugott tojásokat kell szerte a házban megkeresniük, a nagyok általában komolyabb ajándékokat kapnak a szüleiktől.

Húsvéti tojáspástétom variációk

Édesanyám mindig margarinnal készíti a tojáspástétomot. Bár nagyon szeretem az ő verzióját is, nem szeretek margarint használni. Kipróbáltam ezért vajjal helyettesíteni, de kevésbé ...

Szicíliában sem veszik félvállról a szokásokat: körbehordozzák a városban Jézus és a tizenkét apostol szobrát, a templom előtt pedig eljátsszák a feltámadási jelenetet, melyben Jézus újra találkozik Máriával. Persze semmi nincs kőbe vésve és sok családnak kialakulnak az egyes országokban egyedi rituáléi, a vallásosabbak templomba mennek, mások a szabadban piknikezve töltik az ünnepet – akárcsak a nálunk. A lényeg a finom, húsvéti falatokban és a közös időtöltésben rejlik szinte mindenhol, ha a régi szokásoktól eltérően, a patakban fürdetés és szódavizes locsolkodás elmaradna!

(Nyitókép: Flickr.com)

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...