Ahány ház, annyiféle kalácsrecept jellemzi a húsvéti időszakot. Összetevőiken kívül fonástechnikájukban is eltérnek, van, aki az egyszerűbb hármasat választja, más nem ad lejjebb a hatos fonásnál. Mi az arany középút érdekében az ötös mellett döntöttünk, de ha valakit zavar, hogy az egyik szálnak nincsen párja, akkor csináljon neki! Így süss ötfonatú kalácsot húsvétra:
Hozzávalók az élesztőhöz:
1 dl meleg tej, 25 g friss élesztő, 1 ek finomliszt, 1 teáskanál porcukor
Egy kisebb tálkába öntjük a tejet (vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró, mert 40°C felett az élesztőgombák nem lépnek működésbe), hozzáadjuk a lisztet és a porcukrot, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt. Letakarva félrerakjuk meleg helyre, ahol 20 perc alatt szépen felfut.
Hozzávalók a tésztához:
250 g finomliszt (BL55), 250 g kenyérliszt bl80, 80 g porcukor, 2.5 dl tej, 1 db tojás, 100 g vaj, 1 citromból nyert citromhéj
A kalácshoz használhatunk egyféle lisztet, de sokkal finomabb lesz, ha a finomliszt mellé kenyérlisztet is szitálunk.
Ehhez adjuk hozzá a porcukrot, egy csipet sót és a felfuttatott élesztőt. Elkezdjük összeforgatni a kezünkkel, majd egy lyukat alakítunk ki a tál közepén a többi hozzávaló részére.
A lisztes keverék közepére öntjük a tojást, az olvasztott vajat és a tejet (ami ekkor se legyen hűtőhideg, dolgozzunk langyossal, de minimum szobahőmérsékletűvel). Ha ízlésünk engedi, nyugodtan reszeljük bele 1 citrom héját, ami még ízesebbé teszi a végeredményt.
Kezdjük el összedolgozni a tésztát, majd dagasszuk kb. 10 percig. A tészta akkor jó, amikor már könnyedén elválik a táltól, és nem ragad túlságosan.
A dagasztás után kevés liszttel szórjuk meg a tészta tetejét, majd takarjuk le, és tegyük félre meleg helyre kb. 30 percig keleszteni.
A megkelt tésztát egy kicsit mozgassuk át, majd válasszuk szét 5 egyforma részre. Mindegyik darabkát nyújtsuk ki öt, lehetőleg egyforma hosszúságú és vastagságú szálra, majd az egyik végüknél fogva fogjuk össze őket.
A szálakat úgy rendezzük el, hogy egyik oldalra 3 darabot, másik oldalra két darabot tegyünk, középen pedig hagyjunk egy üres sávot, hiszen erre a helyre fonjuk majd a kalácsot. Az ötös fonás hasonló logikával működik, mint a hármas fonás, mindig épp a külső szálat emeljük középre arról az oldalról, ahol 3 szál van. A fonás végén a szálakat hasonlóan összenyomkodjuk, mint az elején, ügyelve arra, hogy egyiknél se jöjjön szét.
A kalácsot emeljük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, takarjuk le, és kelesszük ismét 30 percet.
Hozzávalók a díszítéshez:
1 db tojás, 2 ek só (nagy szemű)
A tészta kelesztése után a kalács tetejét kenjük be egy felvert tojással, majd szórjuk meg nagy szemű sóval. Ezután mehet 25 percre a 180°-os sütőbe.
A kész kalácsot a sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit hűlni, majd felszeletelve tálaljuk a húsvéti fogások mellé.
A húsvéti ötfonatú kalács teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Fotók és recept: Kristyán Fanni
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Friss tavaszi receptek, akár az ünnepre is: