Így süss velünk páratlanul szép húsvéti ötfonatú kalácsot

Ha idén húsvétkor a hármasnál tovább mennél, de a hatostól még tartasz, az ötös lesz a te számod! Süss velünk szépséges ötfonatú kalácsot, segítünk!

Ahány ház, annyiféle kalácsrecept jellemzi a húsvéti időszakot. Összetevőiken kívül fonástechnikájukban is eltérnek, van, aki az egyszerűbb hármasat választja, más nem ad lejjebb a hatos fonásnál. Mi az arany középút érdekében az ötös mellett döntöttünk, de ha valakit zavar, hogy az egyik szálnak nincsen párja, akkor csináljon neki! Így süss ötfonatú kalácsot húsvétra:

Így süss velünk páratlanul szép húsvéti ötfonatú kalácsot - teljes recept itt!

Hozzávalók az élesztőhöz:

1 dl meleg tej, 25 g friss élesztő, 1 ek finomliszt, 1 teáskanál porcukor

Egy kisebb tálkába öntjük a tejet (vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró, mert 40°C felett az élesztőgombák nem lépnek működésbe), hozzáadjuk a lisztet és a porcukrot, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt. Letakarva félrerakjuk meleg helyre, ahol 20 perc alatt szépen felfut.

Hozzávalók a tésztához:

250 g finomliszt (BL55), 250 g kenyérliszt bl80, 80 g porcukor, 2.5 dl tej, 1 db tojás, 100 g vaj, 1 citromból nyert citromhéj

A megkelt tésztát egy kicsit mozgassuk át, majd válasszuk szét 5 egyforma részre - teljes recept itt!

A kalácshoz használhatunk egyféle lisztet, de sokkal finomabb lesz, ha a finomliszt mellé kenyérlisztet is szitálunk.

Ehhez adjuk hozzá a porcukrot, egy csipet sót és a felfuttatott élesztőt. Elkezdjük összeforgatni a kezünkkel, majd egy lyukat alakítunk ki a tál közepén a többi hozzávaló részére.

A lisztes keverék közepére öntjük a tojást, az olvasztott vajat és a tejet (ami ekkor se legyen hűtőhideg, dolgozzunk langyossal, de minimum szobahőmérsékletűvel). Ha ízlésünk engedi, nyugodtan reszeljük bele 1 citrom héját, ami még ízesebbé teszi a végeredményt.

Mindegyik darabkát nyújtsuk ki öt, lehetőleg egyforma hosszúságú és vastagságú szálra, majd az egyik végüknél fogva fogjuk össze őket - teljes recept itt!

Kezdjük el összedolgozni a tésztát, majd dagasszuk kb. 10 percig. A tészta akkor jó, amikor már könnyedén elválik a táltól, és nem ragad túlságosan.

A dagasztás után kevés liszttel szórjuk meg a tészta tetejét, majd takarjuk le, és tegyük félre meleg helyre kb. 30 percig keleszteni.

A megkelt tésztát egy kicsit mozgassuk át, majd válasszuk szét 5 egyforma részre. Mindegyik darabkát nyújtsuk ki öt, lehetőleg egyforma hosszúságú és vastagságú szálra, majd az egyik végüknél fogva fogjuk össze őket.

A szálakat úgy rendezzük el, hogy egyik oldalra 3 darabot, másik oldalra két darabot tegyünk, középen pedig hagyjunk egy üres sávot, hiszen erre a helyre fonjuk majd a kalácsot. Az ötös fonás hasonló logikával működik, mint a hármas fonás, mindig épp a külső szálat emeljük középre arról az oldalról, ahol 3 szál van. A fonás végén a szálakat hasonlóan összenyomkodjuk, mint az elején, ügyelve arra, hogy egyiknél se jöjjön szét.

A kalácsot emeljük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, takarjuk le, és kelesszük ismét 30 percet.

Hozzávalók a díszítéshez:

1 db tojás, 2 ek só (nagy szemű)

A tészta kelesztése után a kalács tetejét kenjük be egy felvert tojással, majd szórjuk meg nagy szemű sóval. Ezután mehet 25 percre a 180°-os sütőbe.

A kész kalácsot a sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit hűlni, majd felszeletelve tálaljuk a húsvéti fogások mellé.

A húsvéti ötfonatú kalács teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Fotók és recept: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Friss tavaszi receptek, akár az ünnepre is:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...