3 köretalapanyag húsvétra, amit idén érdemes másképp készítened

A húsvéti asztal az egyik legszebb, legkülönfélébb finomságokkal megpakolt ünnepi lakománk, hiszen az elmaradhatatlan sonka és kalács mellett rengeteg friss, tavaszi zöldséget is kínálunk ilyenkor. Most olyan könnyen elkészíthető húsvéti köreteket mutatunk 3 tavaszi alapanyagból, amelyek nagyszerűen illenek a klasszikus húsvéti ételekhez.

A húsvét egyszerre szól az évszázados hagyományokról, megszokott ízekről és a tavaszi megújulásról is, amelybe beletartozik az is, hogy ilyenkor már a legtöbben visszavonhatatlanul vágyunk a friss, tavaszi ízekre, harsogó zöldségekre. Sokan észre se vesszük, hogy napokig hideg ételeken élünk, hiszen annyira jólesik a húsvéti sonka a ropogós retekkel, tormával, újhagymával, tojással. Most 3 jellegzetes tavaszias alapanyagból készíthető, de picit rendhagyó húsvéti köretet mutatunk!

3 köretalapanyag húsvétra, amit idén érdemes másképp készítened

A friss ízeket nem feledve, azokat inkább felhasználva készíthetünk az ünnepi asztalra számos újfajta húsvéti köretet is, amelyek remekül illenek a megszokott ételekhez.

Cékla minden mennyiségben

A cékláról sokaknak a klasszikus, nehezebb fogásokhoz tálalt savanyúság ugrik be – valóban egy tartalmas pörkölt, rántott hús mellé igen jól tud esni az ecetes lében eltett cékla, de ne feledjük, hogy ez az olcsó és igen egészséges gumós zöldségünk nagyszerű köretalapanyag önmagában vagy más ízekkel kombinálva is.

Készülhet belőle oroszos hangulatú tejfölös saláta, ami akkor a legfinomabb, ha a céklát egyben, alufóliába csomagolva a sütőben sütjük meg, majd apró kockákra daraboljuk. A cékla így egyszerre tartja meg különleges, földes ízét és lesz kellemesen édes, mély aromájú alapanyag a salátához. A sült céklát felhasználhatjuk bébispenóttal és kéksajttal összekevert gyors salátában is, párosíthatjuk dióval és balzsamecettel, de le is turmixolhatjuk és kis tejföllel elkeverve csodálatos krémes mártogatósként kínálhatjuk a sonka mellé. Ha pedig a főtt céklát kis lyukú reszelőn lereszeljük, és tormával keverjük, egy olyan különleges kísérőt kapunk a tojás és sonka mellé, hogy soha többé nem lesz kedvünk csak egyszerű tormával enni a húsvéti sonkát.

Céklás tavaszi tojássaláta

Gyönyörű színű tojássalátát hoztunk nektek a tavasz jegyében, tele friss zöldséggel. Magában, sültek mellé, kenyérre kenve egyaránt csodás, de a húsvéti asztal dísze is lehet.

Céklatócsni

A szép színű, téli gyökérzöldségből nagyon sok finomság készülhet - most a klasszikus tócsni céklás változatának láttunk neki. Tztatzikivel nagyon finom! :)

Sárgarépa keleti hatásokkal

Ki gondolná, hogy a tél végére már igencsak unalmassá váló sárgarépa is tartogat számunkra újdonságot, és teljes jogú helyet foglalhat el a húsvéti bőséglakomán is? Ha a felkarikázott répát olívaolajon megfuttatjuk, sózzuk, borsozzuk majd mikor már szinte kérget kapott, egy kiskanálnyi liszttel megszórjuk, és felöntjük egy deci vízzel, máris egy olyan egyszerre édes és roppanós köretet kapunk, ami nem nyomja el a húsvéti ételek ízeit, hanem inkább kiegészíti azokat. Tálalhatjuk így magában, de ha kedvünk van kísérletezni egy kicsit, akkor eltolhatjuk keleties irányba egy kevés római kömény hozzáadásával, de akár mazsolát is szórhatunk bele, nem fogjuk megbánni.

Hasselback répa

Nem csak a burgonyának tesz jót, ha vékonyan beirdalják és fűszeres olajjal megkenik, a répa is nagyszerű lesz így, érdemes egy próbát tenni vele!

Retek másképp

A húsvéti ünnepi ételek egyik nagyszerű kísérője a frissen kikelt hónapos retek, ropogós, harsogó ízével pillanatok alatt felrázza az embert. Legtöbbször még sózni se kell, magában tökéletes, de ebből is készülhet egy olyan különleges köret, amiben egyszerre érvényesül a frissessége, és lesz különleges fogás az ünnepi menüben. Süssük meg sütőben, és tálaljuk például medvehagymás pesztóval vagy akár zöldfűszerekkel megszórva – igazi tavaszi finomság.  

Sültretek-saláta

A sült reteknek nagyon más íze van a nyers zöldséghez képest: sokkal karakteresebb, kissé diós beütése lesz. Ha még nem próbáltad, akkor ne várj tovább!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több tavasz erre:

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

4 növényféle, aminek ártasz, ha tavasszal metszed

Hamarosan belevághatunk a kerti munkálatokba, hogy minél virágzóbb, színesebb kertben gyönyörködhessünk. A tavaszi metszés remek ötlet, azonban vannak bizonyos fajta növények, amiknél nem hasznos ilyenkor megtenni. Mutatunk, 4 növényfélét, amihez semmiképp ne közelíts metszőollóval!

Nosalty

További cikkek

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!