A húsvét egyszerre szól az évszázados hagyományokról, megszokott ízekről és a tavaszi megújulásról is, amelybe beletartozik az is, hogy ilyenkor már a legtöbben visszavonhatatlanul vágyunk a friss, tavaszi ízekre, harsogó zöldségekre. Sokan észre se vesszük, hogy napokig hideg ételeken élünk, hiszen annyira jólesik a húsvéti sonka a ropogós retekkel, tormával, újhagymával, tojással. Most 3 jellegzetes tavaszias alapanyagból készíthető, de picit rendhagyó húsvéti köretet mutatunk!
A friss ízeket nem feledve, azokat inkább felhasználva készíthetünk az ünnepi asztalra számos újfajta húsvéti köretet is, amelyek remekül illenek a megszokott ételekhez.
Cékla minden mennyiségben
A cékláról sokaknak a klasszikus, nehezebb fogásokhoz tálalt savanyúság ugrik be – valóban egy tartalmas pörkölt, rántott hús mellé igen jól tud esni az ecetes lében eltett cékla, de ne feledjük, hogy ez az olcsó és igen egészséges gumós zöldségünk nagyszerű köretalapanyag önmagában vagy más ízekkel kombinálva is.
Készülhet belőle oroszos hangulatú tejfölös saláta, ami akkor a legfinomabb, ha a céklát egyben, alufóliába csomagolva a sütőben sütjük meg, majd apró kockákra daraboljuk. A cékla így egyszerre tartja meg különleges, földes ízét és lesz kellemesen édes, mély aromájú alapanyag a salátához. A sült céklát felhasználhatjuk bébispenóttal és kéksajttal összekevert gyors salátában is, párosíthatjuk dióval és balzsamecettel, de le is turmixolhatjuk és kis tejföllel elkeverve csodálatos krémes mártogatósként kínálhatjuk a sonka mellé. Ha pedig a főtt céklát kis lyukú reszelőn lereszeljük, és tormával keverjük, egy olyan különleges kísérőt kapunk a tojás és sonka mellé, hogy soha többé nem lesz kedvünk csak egyszerű tormával enni a húsvéti sonkát.
Sárgarépa keleti hatásokkal
Ki gondolná, hogy a tél végére már igencsak unalmassá váló sárgarépa is tartogat számunkra újdonságot, és teljes jogú helyet foglalhat el a húsvéti bőséglakomán is? Ha a felkarikázott répát olívaolajon megfuttatjuk, sózzuk, borsozzuk majd mikor már szinte kérget kapott, egy kiskanálnyi liszttel megszórjuk, és felöntjük egy deci vízzel, máris egy olyan egyszerre édes és roppanós köretet kapunk, ami nem nyomja el a húsvéti ételek ízeit, hanem inkább kiegészíti azokat. Tálalhatjuk így magában, de ha kedvünk van kísérletezni egy kicsit, akkor eltolhatjuk keleties irányba egy kevés római kömény hozzáadásával, de akár mazsolát is szórhatunk bele, nem fogjuk megbánni.
Retek másképp
A húsvéti ünnepi ételek egyik nagyszerű kísérője a frissen kikelt hónapos retek, ropogós, harsogó ízével pillanatok alatt felrázza az embert. Legtöbbször még sózni se kell, magában tökéletes, de ebből is készülhet egy olyan különleges köret, amiben egyszerre érvényesül a frissessége, és lesz különleges fogás az ünnepi menüben. Süssük meg sütőben, és tálaljuk például medvehagymás pesztóval vagy akár zöldfűszerekkel megszórva – igazi tavaszi finomság.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több tavasz erre: