Húsvéti hidegtálak széles kínálatát ajánljuk nektek a következőkben, segítségképpen pedig néhány tanácsot is adunk, ha szeretnéd, hogy idén ne csak az ízek, a látvány miatt is sikere legyen az ünnepi lakomának. Igyekszünk olyan praktikákat mutatni, amelyek nem hosszabbítják meg nagyon az elkészítési időt, illetve mutatunk olyan apró kiegészítőket, amelyek még a kész hidegtálak ízén is dobnak egyet!
Ha tojás, legyen színes!
Ugyan miért ragadnánk le minden évben a sima, fehér főtt tojásnál, ha néhány egyszerű mozdulattal pikk-pakk gyönyörű rózsaszínbe vagy átmenetes barnába tudjuk fordítani a főtt fehérjéket?
Vegyél elő céklát, ecetet, sót vizet és cukrot. Reszeld le a céklát. A lereszelt céklát öntsd le a sós, cukros, ecetes vízzel, hagyd állni nagyjából 20 percet, majd szűrd le a levet (akár a céklát is kinyomkodhatod, csak legyél gumikesztyűben).
A tojásokat hideg vízben tedd fel főni, várd meg, míg enyhén felforr a víz, majd vedd le a tűzről, és takard le. Hagyd a vízben kihűlni, nagyjából annyira, hogy meg tudd őket pucolni.
Az elkészült pácba a készre főtt tojásokat tetszés szerint egyben hagyva vagy félbevágva áztasd be (a félbevágott tojások sárgáját szedd ki). Ha csak 6-7-8 percig főzted a tojásokat, akkor inkább hagyd őket egészben. A pácban a tojások egy-két óra alatt már látványosan megszíneződnek, de hagyhatod állni őket akár egy egész éjszakán át is, ha intenzívebb színt szeretnél.
Tipp: úgyis készítheted őket, hogy a főtt tojások héját csak szilánkosra töröd, az így áztatott tojások kívül márványosak lesznek.
Színezéshez kiváló alapanyag a szója is, ha idén kicsit extrább ízekre vágysz, próbáld ki ázsiai különlegességeinket, melyek részben a szójaszósztól lesznek igazán finomak, vagy vesd be a kurkumás és lila káposztás színezési módszert, melyhez egy kiváló savanyítós recept is jár!
Aszpikok, kocsonyák, még nincs elég meleg hozzátok!
Bár a kocsonyakészítés inkább télen szokás, mi még fázunk annyira áprilisban, hogy ne legyen elég meleg kocsonyát főzni. Ehhez most egy gyönyörű receptet ajánlunk, amely bár oldalunkon eredetileg karácsonyi receptként jelent meg, húsvétkor is tökéletes, az alapanyagok ugyanis húsvétkor is kaphatóak hozzá. Azoknak, akik szigorúak a hagyományos receptek terén, előre szólunk, ez a verzió egy kicsit eltérhet a megszokottól, a friss zöldségeknek köszönhetően azonban annyira finom lesz, hogy pillanatok alatt elfogy majd, a receptet itt találod!
Az aszpikok kedvelőinek is ajánlunk két látványos opciót. Az első tojásos-zöldséges aszpik három rétegből tevődik össze. Ehhez a formához kis üvegtálakra lesz szükségünk, most pedig saját kézügyességünket is próbára tehetjük, amennyiben szeretnénk kipróbálni magunkat a zöldségvirág-készítésben. Egy kis késsel a félbevágott retket pillanatok alatt cikkcakkozhatjuk, a profik pedig akár a répa héjából is tekerhetnek mutatós kis virágokat.
Ehhez a formás aszpikfélgömbhöz jól kell tudnunk az elkészítés pontos menetét. A tálakat első körben le kell hűtenünk, a különböző rétegek megalkotásánál szintén muszáj néhány percre igénybe vennünk a hűtőt, hogy a különböző rétegek ne keveredjenek össze, a végeredményre pedig érdemes legalább egy éjszakát várnunk, így azt ajánljuk, hogy az aszpikos-kocsonyás ételeket az ünnepi lakoma előtt legalább egy nappal készítsük el. Ha mindent jól csináltunk, tálalás előtt az üvegtál külsejét mártsuk bele meleg vízbe, így könnyebben kiboríthatjuk majd az aszpikot.
Ha nem akarunk sokat bíbelődni az aszpiktállal, ráadásul sok embert kell jóllakatnunk húsvétkor, akkor ez a nagyobb sonkaterrine a tökéletes választás, mely hasonlóan készül el, mint zöldséges-tojásos változata.
Felvágottak és saláták
A klasszikus sonkás hidegtálakról is érdemes néhány szót ejteni, ezek azok a fogások, melyeknek készítésébe a család ügyesebb és kevésbé ügyes tagjai is be tudnak segíteni. A sonkák megtöltése és feltekerése egyszerű feladat, érdemes azonban a felvágottakat külön tálba tenni a majonézes salátáktól, hiszen ha másnapra is marad mindenből, könnyebben és szebben el tudjuk őket csomagolni külön tálakba.
Az biztos, hogy húsvétkor az étkezőasztalok csak úgy roskadoznak az ételektől, éppen ezért lehet, érdemes egyes ételeket, salátákat személyre kiporciózni a konyhában, hogy annál is kevesebb helyet foglaljanak el az asztalon. Tojássaláta, krumplisaláta, tavaszi zöldségsaláta, bőven van miből válogatni.
Elő a magas falú tálakkal és bowlokkal, melyekben a saláták mellett hideg szendvicskrémeket is szervírozhatunk, hiszen húsvétkor nem maradhat ki egy finom körözött, sem a tojáskrém vagy éppen egy finom tepertőkrém:
Persze a szervírozás a nagy húsvéti készülődés egyik utolsó fázisa, mi mégis azt mondjuk, érdemes rá egy kis időt fordítani, és már eleve úgy elkészíteni bizonyos ételeket, hogy azok az asztalon tálalva is külön látványelemek legyenek. Vegyük elő a szép tányérokat, a legtisztább abroszt, a legfényesebb evőeszközöket, és teremtsük meg az ünnepi hangulatot, melyet csak fokozni fognak ezek az ételek!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több húsvéti tartalom: