Tipp húsvétra: így fesd meg a FŐTT tojást ehető alapanyagokkal

Általában a tojás héjára koncentrálunk, pedig az ünnepi asztalt is feldobhatjuk egy kis színkavalkáddal. A színezéshez kizárólag természetes alapanyagokat, zömében zöldségeket használunk, így ez gyerkőcökkel is jó program lehet.

Ha már tojásfestés, akkor számos technikát alkalmazhatunk: festhetünk tojást ételfestékkel, őrült orosz módra, pingálhatunk héjat természetes módszerekkel, de ugyanígy a főtt tojást magát is sokféleképpen színezhetjük.

Tippek és lehetőségek, hogyan festheted be a tojást

Ha töltött tojást készítünk, akkor vágjuk félbe a készre főtt tojást, és pácoljuk a tojásokat felezve (a sárgája nélkül), így nagyobb felületet festhetünk meg. Ha pedig szeretjük a lágyabb tojást, készíthetünk 6,5-7 perces változatot, amelynek picit lesz lágy a közepe – ilyenkor érdemesebb egészben pácolni, aztán tálalás előtt szétvágni őket.

Általános tipp: szódabikarbóna adagolásával játszhatunk az árnyalatokkal!

Milyen eszközökre lesz szükségünk?

  • 1 nagyobb tál a felöntőlé elkészítéséhez
  • befőttesüvegek (a kívánt színek és a tojások mennyiségéhez viszonyítva)

Hozzávalók az alap felöntőléhez:

  • 2,5 mérőpohárnyi langyos víz
  • 2 evőkanál ecet
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só

Öntsünk mindent össze és kevergessük, ameddig a cukor és a só fel nem oldódik a folyadékban. Kóstoljuk meg. Mivel ez egyfajta pácként is szolgál, ezért játszhatunk az ecet mennyiségével ízlésünktől függően, de közben tartsuk észben, hogy a színező alapanyagok íze mérsékelten szintén érezhető lesz pácolás után.

A tojások/színek mennyiségétől függően arányosítjuk a mennyiséget! A fenti mennyiség egy színhez elég (a nagyjából 2,5 decinyi mennyiségben minimum 2 tojás elfér, a tojás méretétől függően). Persze, ha nagyon sok főtt tojást csinálunk, ezt lehet sokszorozni.

Rózsaszín tojás

  • fél fej kisebb lilakáposzta (szeletelve)

Elkészítés: a lilakáposztát leöntjük a lével, állni hagyjuk, amíg el nem érjük a kívánt színt, aztán szűrjük le a levet, és mehet bele a tojás. 30 perc alatt már látványos színváltozás tapasztalható, de ha intenzívebb színekre vágyunk, hagyjuk állni akár egy éjszakán át is. Lilakáposzta helyett akár céklát is használhatsz!

Currys töltött tojások

Ha csak egy fogást készítenél húsvétra, akkor EZ legyen az, mert szerintünk ez lesz a idei sláger, kinézetre és ízvilágra is. Kicsit fel akartuk dobni a repertoárunkat, és a ...

Piros árnyalat

  • 1 nagyobb cékla lereszelve (ehhez húzzunk kesztyűt, hacsak nem szeretnénk piros kézzel szaladgálni egész nap)

Mint a káposztánál. A lereszelt céklát leöntjük a lével, állni hagyjuk, majd leszűrjük, és jöhetnek a tojások.

Napsárga szín

  • 2 ek kurkuma
  • 1 tk őrölt gyömbér

A befőttesüvegben keverjük össze a fűszereket az ecetes lével, majd mehet bele a tojás. Narancssárga tojáshoz keverjük össze a sárga és rózsaszín színeket.

Kék

  • 2 mérőpohárnyi áfonya

Öntsük le a vízzel, hagyjuk állni 2-3 órát, majd szűrjük le.

Barna szín ázsiai csavarral

  • 100 ml szójaszósz
  • 2 ek rizsecet
  • 1 ek mirin/cukor
  • 3 ek víz

Keverjük össze a pácot, majd legalább 1 órára, de inkább egy egész éjszakára felejtkezzünk el róla. Ehhez remekül passzol a lágyabb tojás.

Momofuku szójaszószos tojásai

A szójaszószban érlelt tojások összeforrtak David Chang nevével, aki a gasztrovilág egyik megkerülhetetlen figurája és alkotója. A koreai származású séfet a Time Magazin beválasztotta ...

Színezhetjük akár a tojáskrémet is!

Ha töltött tojást csinálunk, színezhetjük a tojáskrémet tintahaltintával (ázsiai boltokban, kulináris üzletekben kapható), vagy szénporral is. 6 tojássárgájához 2 kis csomag, azaz 8 gramm tintahaltintát keverve én szénfekete krémet kaptam. 1 csomaggal sötétszürke árnyalat lesz. De nem csak fekete lehet, játszhatunk céklaporral, paprikával is!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a húsvéti előkészületekkel kapcsolatos cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...