Tipp húsvétra: így fesd meg a FŐTT tojást ehető alapanyagokkal

Általában a tojás héjára koncentrálunk, pedig az ünnepi asztalt is feldobhatjuk egy kis színkavalkáddal. A színezéshez kizárólag természetes alapanyagokat, zömében zöldségeket használunk, így ez gyerkőcökkel is jó program lehet.

Ha már tojásfestés, akkor számos technikát alkalmazhatunk: festhetünk tojást ételfestékkel, őrült orosz módra, pingálhatunk héjat természetes módszerekkel, de ugyanígy a főtt tojást magát is sokféleképpen színezhetjük.

Tippek és lehetőségek, hogyan festheted be a tojást

Ha töltött tojást készítünk, akkor vágjuk félbe a készre főtt tojást, és pácoljuk a tojásokat felezve (a sárgája nélkül), így nagyobb felületet festhetünk meg. Ha pedig szeretjük a lágyabb tojást, készíthetünk 6,5-7 perces változatot, amelynek picit lesz lágy a közepe – ilyenkor érdemesebb egészben pácolni, aztán tálalás előtt szétvágni őket.

Általános tipp: szódabikarbóna adagolásával játszhatunk az árnyalatokkal!

Milyen eszközökre lesz szükségünk?

  • 1 nagyobb tál a felöntőlé elkészítéséhez
  • befőttesüvegek (a kívánt színek és a tojások mennyiségéhez viszonyítva)

Hozzávalók az alap felöntőléhez:

  • 2,5 mérőpohárnyi langyos víz
  • 2 evőkanál ecet
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só

Öntsünk mindent össze és kevergessük, ameddig a cukor és a só fel nem oldódik a folyadékban. Kóstoljuk meg. Mivel ez egyfajta pácként is szolgál, ezért játszhatunk az ecet mennyiségével ízlésünktől függően, de közben tartsuk észben, hogy a színező alapanyagok íze mérsékelten szintén érezhető lesz pácolás után.

A tojások/színek mennyiségétől függően arányosítjuk a mennyiséget! A fenti mennyiség egy színhez elég (a nagyjából 2,5 decinyi mennyiségben minimum 2 tojás elfér, a tojás méretétől függően). Persze, ha nagyon sok főtt tojást csinálunk, ezt lehet sokszorozni.

Rózsaszín tojás

  • fél fej kisebb lilakáposzta (szeletelve)

Elkészítés: a lilakáposztát leöntjük a lével, állni hagyjuk, amíg el nem érjük a kívánt színt, aztán szűrjük le a levet, és mehet bele a tojás. 30 perc alatt már látványos színváltozás tapasztalható, de ha intenzívebb színekre vágyunk, hagyjuk állni akár egy éjszakán át is. Lilakáposzta helyett akár céklát is használhatsz!

Piros árnyalat

  • 1 nagyobb cékla lereszelve (ehhez húzzunk kesztyűt, hacsak nem szeretnénk piros kézzel szaladgálni egész nap)

Mint a káposztánál. A lereszelt céklát leöntjük a lével, állni hagyjuk, majd leszűrjük, és jöhetnek a tojások.

Napsárga szín

  • 2 ek kurkuma
  • 1 tk őrölt gyömbér

A befőttesüvegben keverjük össze a fűszereket az ecetes lével, majd mehet bele a tojás. Narancssárga tojáshoz keverjük össze a sárga és rózsaszín színeket.

Kék

  • 2 mérőpohárnyi áfonya

Öntsük le a vízzel, hagyjuk állni 2-3 órát, majd szűrjük le.

Barna szín ázsiai csavarral

  • 100 ml szójaszósz
  • 2 ek rizsecet
  • 1 ek mirin/cukor
  • 3 ek víz

Keverjük össze a pácot, majd legalább 1 órára, de inkább egy egész éjszakára felejtkezzünk el róla. Ehhez remekül passzol a lágyabb tojás.

Színezhetjük akár a tojáskrémet is!

Ha töltött tojást csinálunk, színezhetjük a tojáskrémet tintahaltintával (ázsiai boltokban, kulináris üzletekben kapható), vagy szénporral is. 6 tojássárgájához 2 kis csomag, azaz 8 gramm tintahaltintát keverve én szénfekete krémet kaptam. 1 csomaggal sötétszürke árnyalat lesz. De nem csak fekete lehet, játszhatunk céklaporral, paprikával is!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a húsvéti előkészületekkel kapcsolatos cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek