Ha már tojásfestés, akkor számos technikát alkalmazhatunk: festhetünk tojást ételfestékkel, őrült orosz módra, pingálhatunk héjat természetes módszerekkel, de ugyanígy a főtt tojást magát is sokféleképpen színezhetjük.
Tippek és lehetőségek, hogyan festheted be a tojást
Ha töltött tojást készítünk, akkor vágjuk félbe a készre főtt tojást, és pácoljuk a tojásokat felezve (a sárgája nélkül), így nagyobb felületet festhetünk meg. Ha pedig szeretjük a lágyabb tojást, készíthetünk 6,5-7 perces változatot, amelynek picit lesz lágy a közepe – ilyenkor érdemesebb egészben pácolni, aztán tálalás előtt szétvágni őket.
Általános tipp: szódabikarbóna adagolásával játszhatunk az árnyalatokkal!
Milyen eszközökre lesz szükségünk?
- 1 nagyobb tál a felöntőlé elkészítéséhez
- befőttesüvegek (a kívánt színek és a tojások mennyiségéhez viszonyítva)
Hozzávalók az alap felöntőléhez:
- 2,5 mérőpohárnyi langyos víz
- 2 evőkanál ecet
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
Öntsünk mindent össze és kevergessük, ameddig a cukor és a só fel nem oldódik a folyadékban. Kóstoljuk meg. Mivel ez egyfajta pácként is szolgál, ezért játszhatunk az ecet mennyiségével ízlésünktől függően, de közben tartsuk észben, hogy a színező alapanyagok íze mérsékelten szintén érezhető lesz pácolás után.
A tojások/színek mennyiségétől függően arányosítjuk a mennyiséget! A fenti mennyiség egy színhez elég (a nagyjából 2,5 decinyi mennyiségben minimum 2 tojás elfér, a tojás méretétől függően). Persze, ha nagyon sok főtt tojást csinálunk, ezt lehet sokszorozni.
Rózsaszín tojás
- fél fej kisebb lilakáposzta (szeletelve)
Elkészítés: a lilakáposztát leöntjük a lével, állni hagyjuk, amíg el nem érjük a kívánt színt, aztán szűrjük le a levet, és mehet bele a tojás. 30 perc alatt már látványos színváltozás tapasztalható, de ha intenzívebb színekre vágyunk, hagyjuk állni akár egy éjszakán át is. Lilakáposzta helyett akár céklát is használhatsz!
Piros árnyalat
- 1 nagyobb cékla lereszelve (ehhez húzzunk kesztyűt, hacsak nem szeretnénk piros kézzel szaladgálni egész nap)
Mint a káposztánál. A lereszelt céklát leöntjük a lével, állni hagyjuk, majd leszűrjük, és jöhetnek a tojások.
Napsárga szín
- 2 ek kurkuma
- 1 tk őrölt gyömbér
A befőttesüvegben keverjük össze a fűszereket az ecetes lével, majd mehet bele a tojás. Narancssárga tojáshoz keverjük össze a sárga és rózsaszín színeket.
Kék
- 2 mérőpohárnyi áfonya
Öntsük le a vízzel, hagyjuk állni 2-3 órát, majd szűrjük le.
Barna szín ázsiai csavarral
- 100 ml szójaszósz
- 2 ek rizsecet
- 1 ek mirin/cukor
- 3 ek víz
Keverjük össze a pácot, majd legalább 1 órára, de inkább egy egész éjszakára felejtkezzünk el róla. Ehhez remekül passzol a lágyabb tojás.
Színezhetjük akár a tojáskrémet is!
Ha töltött tojást csinálunk, színezhetjük a tojáskrémet tintahaltintával (ázsiai boltokban, kulináris üzletekben kapható), vagy szénporral is. 6 tojássárgájához 2 kis csomag, azaz 8 gramm tintahaltintát keverve én szénfekete krémet kaptam. 1 csomaggal sötétszürke árnyalat lesz. De nem csak fekete lehet, játszhatunk céklaporral, paprikával is!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezek a húsvéti előkészületekkel kapcsolatos cikkek is érdekelhetnek: