Lilára színeztük a húsvét kedvenc fonott kalácsát

Egy sokfonatú húsvéti kalács már önmagában is igen impozáns látványt nyújt a hófehér abrosszal leterített ünnepi asztal közepén. Most képzeljük el ugyanezt a kalácsot, csak lilás színben.

A húsvéti kaláccsal nem nagyon szeretünk macerálni (talán a hagyományok miatt, talán azért, mert nem gondoljuk, hogy sok lehetőségünk van vele), én azonban most azért jöttem, hogy ezen változtassak. Mert először is az ünnepi hagyomány akkor is hagyomány marad, ha a kalácsunknak egy kicsit más a színe, másrészt a lehetőségek tárháza igenis tágas, ha a fonott kelt tésztáról beszélünk. Hiszen tölthetjük, ízesíthetjük, átformázhatjuk, vagy egészen egyszerűen – csupán egy plusz hozzávalóval – meg is színezhetjük. Én ezt az utóbbit választottam.

A céklás húsvéti kalács receptjéért kattints IDE!

Céklával festeni

A kelt tésztákat (és a tésztákat úgy általában) sok természetes alapanyaggal megfesthetjük, tehát ne aggódjunk, nem vegyszerekkel, fura porokkal, netán tojásfestékkel fogjuk színesre varázsolni a kalácsunkat.

Történetesen a lilás színt a cékla adja (ezt már tudhatjuk, ha valaha pucoltuk a zöldséget, vagy ettünk fehér ingben savanyút a pörköltünkhöz), ráadásul elég erőteljesen teszi.

Gyurmakalács

Épp ezért nagyon fura, szinte vicces volt dolgozni ezzel a tésztával: egész végig olyan érzésem volt, mint ha gyurmából készítenék kalácsot. A szín sütés előtt szinte magentás volt, nagyon áthatóan lila.

A céklás húsvéti kalács receptjéért kattints IDE!

Ezt az egységes árnyalatot úgy értem el, hogy a főtt céklát a tejjel teljesen simára turmixoltam, majd így adtam hozzá a többi alapanyaggal a liszthez, így a tészta egyáltalán nem lett darabos.

Néhány apró jótanács

Ugye egy kalácsot sütés előtt le kell kenni tojással, hogy egyrészt szép fényes, másrészt mélybarna legyen a külseje. És ez egy klasszikus fonott tésztánál kívánatos is, azonban ha komoly munkával lilára színezzük a kalácsunkat, érdemes azt minél jobban meg is őrizni.

Persze hő hatására valamennyit halványul a harsány lilaság, ez ellen nem tudunk mit tenni. Legalábbis belül. A kalács külsején megtarthatjuk a szín nagy részét, ha nem egész tojással vagy sárgájával, hanem csak fehérjével kenjük le. Ettől ugyanolyan szép fényes lesz, mint a klasszikus kalács, de barnulni csak enyhén fog.

A céklás húsvéti kalács receptjéért kattints IDE!

Az íze nem erőszakosan céklás, egyedül annyit lehet rajta érezni, hogy valami extra van a tésztában. Csinálhatjuk édesebbre (a céklának önmagában is magasabb a cukortartalma a zöldségek között), de sósra is, így is, úgy is nagyon finom – és látványos – lesz.

Süssünk céklás húsvéti kalácsot!

Hozzávalók:

650 g liszt, 15 g friss élesztő, 170 ml tej, 2 db tojás, 75 g vaj, 60 g méz, 115 cékla (megfőzve, pürésítve), 1 ek só

A céklát héjastul tegyük egy lábas vízbe, és főzzük teljesen puhára. Hámozzuk meg, majd tegyük egy turmixgépbe 100 ml tejjel. Turmixoljuk teljesen simára.

A céklás húsvéti kalács receptjéért kattints IDE!

A vajat olvasszuk meg, a tojásokat üssük egy tálba és verjük fel villával. A maradék tejet melegítsük langyosra, adjunk hozzá egy keveset a mézből, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni.

A lisztet és a sót alaposan keverjük el nagy tálban. A közepén ássunk egy mélyedést, és ebbe öntsük a céklás tejet, az olvasztott vajat, a felvert tojásokat, a mézet és a felfuttatott élesztőt.

Dolgozzuk egységesre a tésztát, majd gyúrjuk nagyjából 10 percig, amíg a felülete szép fényes és sima nem lesz. Ha az ujjunkkal benyomjuk, lassan kell visszaugrania.

A céklás húsvéti kalács receptjéért kattints IDE!

Kelesszük a tésztát meleg helyen, letakarva, nagyjából egy órán keresztül, vagy amíg kétszeresére nem nő.

A kelesztés után gyúrjuk át a tésztát, majd osszuk négy egyforma részre (érdemes pontosan lemérni). Formázzunk négy hosszúkás kígyót, mindegyik legyen egyforma hosszú, nagyjából 30-40 cm.

Csípjük össze a kígyók végét, majd négyes fonással hozzuk létre a kalácsunkat. A tenyerünk alatt óvatosan megsodorva zárjuk le a széleit.

Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és lefedve hagyjuk meleg helyen kelni további 30 percig.

A céklás húsvéti kalács receptjéért kattints IDE!

Amikor megkelt, kenjük le tojásfehérjével (a sárgájától túlságosan megbarnul, és nem látszik majd a színe). Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 45-50 percig. Ha nagyon elkezdene barnulni, fedjük le alufóliával. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.

Az céklás húsvéti kalács teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Friss tavaszi receptek, akár az ünnepre is:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...