Az ITM élelmiszer és vegyipari laboratóriuma minden évben ellenőrzi az ünnepi időszakok, így a húsvét jellegzetes termékeit is. A vizsgálat fő szempontjai, hogy az árucikkek teljesítik-e a Magyar élelmiszerkönyv előírásait, és hogy a címkéjükön feltüntetett összetétel megfelel-e a valóságnak. A húsvéti fogyasztóvédelmi ellenőrzés nem élelmiszer-biztonsági vizsgálat, hanem a termékeken olvasható tájékoztatás helytállóságát kéri számon a megtévesztő gyakorlatok kiszűrése érdekében. A szervek idén a húsvétkor a csokinyuszikat, a sonkákat és a kalácsokat vették górcső alá.
Csokinyuszik
Az idén megvizsgált tizenöt húsvéti csokinyuszi kivétel nélkül eleget tett a követelményeknek. Az élelmiszerkönyv előírása alapján a csokoládéban csak akkor lehet idegen, vagyis kakaóvajtól eltérő növényi zsiradék, ha mennyisége nem haladja meg az öt százalékot, és jelenlétét a címkén jelölik. Az eredmények alapján a termékek egyike sem volt kifogásolható ebből a szempontból, zsírtartalmuk általában sem tért el a csomagoláson szereplő tápérték jelöléstől.
Kalácsok
A kalácsok laborvizsgálata során a termékek szárazanyagra vonatkoztatott zsír-, cukor- és sótartalmának megfelelőségét nézték. Az Élelmiszerkönyv megnevezésüktől függően különféle elvárásokat rögzít a kalácsok összetételére. A foszlós és finom fonott jelzővel kínált kalácsok zsír- és cukortartalmának magasabb az előírt minimuma, mint a tejes tésztából készült fonotténak. A megvizsgált tizenhatféle termékkel szemben nem merült fel kifogás.
Sonkák
A húsvéti asztalok kötelező tartozéka a jó minőségű, ízletes sonka. A laboratórium tizenhét nyers és főtt, húsvéti jellegű sonka só- és nedvességtartalmát vizsgálta.
A Magyar élelmiszerkönyv szerint a sonka sótartalmát 58 százalékos víztartalomra kell számítani, hogy esetleges száradása ne befolyásolja az értéket. Ötféle termék sótartalma magasabb volt az előírtnál, ezek esetében megindultak a hatósági eljárások.
A húsvéti laborvizsgálat eredményei termékcsoportonkénti bontásban a fogyasztóvédelmi portálon érhetők el.
A közlemény idézi Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkárt, aki kiemelte:
A hagyományos fogyasztóvédelmi ellenőrzéseknek köszönhetően az elsősorban gyerekek számára készülő csokifigurákkal mostanában nem volt gond. A túl sós sonkák gyártóit a hatóság arra kötelezi, hogy a termékeket csak az előírásoknak való megfelelés esetében forgalmazzák sonkaként.
Az ITM végezetül megjegyzi: az ellenőrzések folyamatosak, a fogyasztóvédelem az ünnepek alatt is azon dolgozik, hogy kizárólag jó minőségű és biztonságos termékek kerüljenek a vásárlók kosarába, az otthonokba.
Ezek a húsvéti hírek is érdekelhetnek:
- Mutatjuk, hogyan alakul a boltok nyitvatartása a húsvéti hosszú hétvégén
- 15 tormával akadtak gondok a Nébih nagy húsvéti tesztjén, de a legjobbra is fény derült
- Így változik a kijárási tilalom kezdete és a boltok nyitvatartása az ünnepek után
Forrás: MTI