Azt hinné az ember, hogy a szalonnát nehéz bármivel is pótolni, pedig ízre nagyjából könnyű visszahozni, amit a növényalapú étrendre áttérők elveszítenek vele. Hat alapanyagból például néhány összetevő hozzáadásával kifejezetten könnyű vegán szalonnát csinálni.
Kókuszos szalonna
Bármilyen furcsán is hangzik, a kókuszpelyhek zsírtartalmuk miatt tökéletes szalonnahelyettesítők. Az elkészítés egész egyszerű: a pelyheket rakd bele folyékony füstből (kulináris boltokban kapható), szójaszószból és paprikaporból álló keverékbe, és rakd be a sütőbe addig, amíg teljesen dehidratálódik, és ropogóssá válik. Egy légmentes tárolódobozban a hűtőben tárold, majdnem egy hétig eláll benne.
Padlizsánszalonna
A padlizsánt nem egyszerű jól megcsinálni, de szalonnaként akkor leszel igazán sikeres vele, ha jó vékonyra vágod a szeleteket. Nem kell a szószhoz más, mint tamari szósz, Worcestershire szósz, egy kis juharszirup, folyékony füst, pirospaprika, só, fokhagymapor és némi bors. 120 Celsius-fokon 25-30 percig az egyik, majd 10-15 percig a másik oldalát kell sütni.
Tempeszalonna
A tempét hasonló mixbe kell áztatni, mint a padlizsánt, és ugyanúgy vékonyra felszeletelni. Először gőz felett meg kell a darabkákat puhítani, majd legalább egy órát áztatni a fenti szószban. Ezután oldalanként 5-7 percet kell őket sütni sütőben közepes hőfokon, amíg ropogóssá nem válik a külső részük.
Siitakeszalonna
Ehhez a recepthez csak friss siitake gombára, őrölt paprikára és némi tamari szószra lesz szükséged, a titok pedig az, hogy 15-30 percig a darabokra vágott gombát 160 Celsius-fokos sütőben süsd. Tíz percenként azért nézz rá, akkor lesznek jók, ha ropogós a szélük.
Tofuszalonna
Ezúttal is a szószon van a hangsúly, és nincs új a kalapban: a folyékony füst, a juharszirup, a bors és kivételesen a rozmaring az, ami az alapját adja az ízeknek. Negyed órát kell ebben a vékonyra vágott tofut áztatni, majd éjszakára a hűtőben hagyni. Ezt nem sütőben, hanem serpenyőben, olajban kell kisütni egészen addig, amíg nem ropogós a külső rétege.
Még több húsmentes cikk: