HÚSBAVÁGÓ! Ezért nem mutatunk egy hétig húsos recepteket az oldalunkon

Sokat gondolkodtunk, meglépjük-e idén is, de végül az igen győzött. Biztos lesznek haragosaink, vagy akik nem értik, ellenzik, feleslegesnek tartják, de szerintünk itt az idő a drasztikusabb lépésekre.

Június 13-a a húsmentesség világnapja. Ezen a napon Magyarország legnépszerűbb online recept- és gasztromagazinjánál, a Nosaltynál idén is figyelemfelkeltő akcióba kezdünk: a Húsbavágó nevű kampány keretein belül egy egész héten át háttérbe szorítjuk a húsos recepteket az oldalon, alternatívaként pedig húspótló alapanyagokat és receptúrákat ajánlunk gasztroközösségünknek.

Hogy mi a célunk?

  • kitűzött célunk a növényalapú étkezés népszerűsítése, egyúttal a túlzott húsfogyasztás egyénre és a környezetre gyakorolt hatásainak bemutatása
  • hiszünk benne, hogy amit főzünk (és ahogyan főzzük), egy hatalmas felelősség és edukációs vállalás részünkről, mellyel lépnünk kell a klímaváltozás elleni küzdelembe
  • küldetésünk a Nosaltynál, hogy inspirációt nyújtsunk a főzéshez - az általunk ajánlott receptötletek a mi konyhánktól a ti étkezőasztalaitokhoz jutnak el
  • az egyhetes húsételektől való tartózkodással erőforrásainkat felhasználva receptajánlóinkat „klímabarátabb” ételekre összpontosítjuk
  • úgy gondoljuk, hogy ha mi fenntarthatóbban főzünk, annál tudatosabbá és felelősségteljesebbé válnak a magyarok főzési és étkezési szokási is

Töltött gömbcukkini

Színekben nincs hiány, találsz világos zöldet, mint a közönséges tök, sötétzöldet, mint a sima cukkini, vagy éppen sárgát, mint a salátacukkini a gömböcskék között. Itt a nyár, ...

30 perces epres lepény

Ez az édes tart (lepény) nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ráadásul nagyon finom is. Tökéletes kísérője lehet egy csésze kávé vagy tea reggelire, vagy egy gombóc ...

De miért pont a hús?

  • a vegetáriánus és a vegán étrendek előretörésének fő oka a bolygónk fenntarthatóságának kérdése, hiszen a növényi étrendek nagy mértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a Föld ökológiai szisztémája újra egyensúlyba kerülhessen
  • a húsnak, azon belül is a szarvasmarhának (és a báránynak) van magasan a legnagyobb ökológiai lábnyoma az egy grammnyi fehérjebevitel arányában, míg a növényi alapanyagoknak a legalacsonyabb
  • miattuk azért is kerül ilyen jelentős mennyiségű károsanyag a légtérbe, mert a könnyebb emésztés érdekében a szervezetükben élő baktériumok metánt termelnek
  • a disznónak, csirkének vagy a tengeri halaknak, herkentyűknek szintén jelentős a karbonlábnyomuk és szennyezik a környezetet, vizeket, de a marhahús által okozott károkat nem közelítik meg – nem termelnek metánt
  • a szarvasmarhák az állattenyésztésen belül az összes szennyezés kétharmadáért felelnek

Mi tehát egy egész héten át mellőzük a húsos recepteket az oldalon, nem jelennek meg receptválogatásainkban, cikkeinkben, hírleveleinkben, Instagram-profilunkon és más közösségimédia-felületünkön. Alternatívaként pedig húspótló alapanyagokat, megoldásokat, vega és vegán receptúrákat ajánlunk nektek.

Tartsatok velünk az egyhetes kampányban, teszteljük le magunkat, és talán ráeszmélünk, hogy egészségügyi szempontból és Földünk érdekében sem nagy áldozat a húsfogyasztás csökkentése!

Ha még többet olvasnál a HÚSBAVÁGÓ kampányunkról, nézd meg főszerkesztőnk levelét, vagy kövesd a Nosaltyt itt, a Facebookon, Instagramon, YouTube-on, TikTokon vagy a Viberen a húsmentes hét kapcsolódó tartalmaiért!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...