Bemutatjuk a darált hús 4 tökéletes helyettesítőjét

Persze a húsmentes táplálkozás nem kell, hogy arról szóljon, hogy lépten-nyomon a húst akarjuk valamivel imitálni, bizonyos szempontból mégis helyettesítenünk kell az állati alapanyagokat, például a darált húst.

Egy sokkal járhatóbb útja a húsmentes főzésnek, hogy nem magát a húst akarjuk valamilyen növényi formában visszahozni, hanem csupán annak jótékony tulajdonságait akarjuk megtartani az étrendünkben. Ez elsősorban fehérjepótlást jelent, de egyes esetekben például az (adott fogáshoz elengedhetetlen) állag elérését is. A darált hús például rendszeresen fejtörést okoz a húsmentes főzés nagymestereinek, pedig van pár alapanyag, amivel meglepően jó eredményeket érhetünk el a helyettesítésében.

Bemutatjuk a darált hús 4 tökéletes helyettesítőjét

Lencse

Az apró szemű hüvelyes kiváló imitátora lehet a darált húsnak. Ha jól főzzük meg, kívül még „fogkemény”, belül pedig krémesen puha lesz. Ilyen formájában készíthetünk belőle tölteléket töltött zöldségekhez (paprika, káposzta, stb.), de akár fasírtot is.

A vöröslencse kifejezetten alkalmas a feladatra, ennek az állaga ugyanis sokkal jobban hasonlít a darált húsra, mint a többi lencsefajtáé.

Persze nemcsak az állag fontos, hanem az is, hogy a lencse fehérjetartalma igen magas. A növényi alapanyagok közül a hüvelyesek kiemelkedőek e téren. Az ízesítésével is csodákat érhetünk el: a kömény, koriander és füstölt pirospaprika például egészen „húsos” jelleget ad neki.

Gomba

Félúton az állatok és a növények között, a különc gombák mindig is híresek voltak arról, hogy nagyon jól lehet velük húst helyettesíteni. Enyhén rágós, mély ízeket magában rejtő alapanyag ez, amiből megannyi húsmentes ételt főzhetünk.

Pirítsuk meg serpenyőben, hogy a benne lévő nedvesség nagy része elpárologjon: ilyen módon mutatja legjobb arcát. Varázsolhatjuk feltétté, „pástétommá”, apróra vágva pedig megtévesztően olyan állaga lesz, mint a darált húsé. A „darált” gombából készíthetünk tölteléket, fasírtot tojással, zsemlemorzsával és fűszerekkel.

Dió

A darált dió önmagában ugyan nem képes helyettesíteni a darált húst, azonban ha hozzákeverjük más növényi alapanyagokhoz, hasonló hatást érhetünk el vele. Természetesen zsíros, fehérjében gazdag az olajos mag, ezért működik ilyen jól „húsmentes húsként”.

Gersli

Egy főtt gabona, ami olyan érzést kelt bennünk, mint ha valami húsosat ennénk: lehetséges ez? Nos, a gerslivel lehetséges, ennek a nem mindennapi (árpa)gyöngyszemnek ugyanis vannak ilyen dimenziói. Az állaga rágós, szinte ruganyos, és önmagában is vannak benne olyan ízvonalak, amelyek a húsok felé kacsintgatnak.

Kombinálhatjuk a lista más elemeivel is: például lencsével (vagy babbal) összedolgozva karakteres ízű, könnyen alakítható állagú masszát kaphatunk, amit aromás fűszerekkel (római kömény, oregano, koriander, fokhagyma, fűszerpaprika) tehetünk még találóbb darálthús-pótlóvá.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Húsmentes trükkök, tippek és receptek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek