Ezeket a húsmentes finomságokat vidd piknikre, strandra, kirándulásra

Itt a kánikula, irány a hétvégén valamilyen vízpart, strand vagy éppen egy hűvös erdő, ahol egy tisztáson megállhatunk falatozni. De mi kerüljön a piknikkosárba? Megannyi zöldségalapú finomsággal nyert ügyünk van.

Egy nyári piknikre vagy a strandra egyszerű, könnyen csomagolható és legfőképp nem romlandó piknikfalatokat érdemes csomagolni. A melegben egyébként sem a nehéz húsos fogásokat kívánja az ember, így aztán a különböző vega piknikes finomságokkal csak nyerhetünk. Egyszerűen, gyorsan elkészíthetők, a legtöbb jól csomagolható, és hűtőtáskában órákig eltarthatók.   

Céklás humusz ropogós pitával

Kolléganőmtől kaptam egy nagy fej céklát. Ahhoz kevés volt, hogy savanyúságot készítsek belőle, de a céklás humuszt már régen ki akartam próbálni. Nemcsak a színe gyönyörű, de az ...

Egyszerű házi humusz

A Közel-Kelet egyik legnépszerűbb kencéje. Konzervből is el lehet készíteni, de akkor az igazi, ha mi főzzük hozzá a csicseriborsót! Ahány ház, annyi szokás, mindenki más fűszereket ...

Szendvicskencék

Ha a büfék kínálata helyett inkább magunk csomagolnánk finomságokat a strandra, vagy épp egy családi, baráti piknikre tartunk, érdemes a gazdagon elkészített szendvicseken túl másfajta ételekben is gondolkodni. Jól záródó műanyag dobozba kerülhet ilyenkor változatos ízekben elkészített hummusz vagy zöldségkrém, amiből a meleg miatt akár ki is hagyhatjuk a tejtermékeket és a majonézt, tovább eltartható és biztonságosabb, ha vegán majonézzel és növényi alapú joghurt vagy tejfölhelyettesítő termékekkel készítjük el őket. Ízükben pont olyanok lesznek, mint a klasszikus változatok, de nem kell aggódnunk akkor se, ha a hűtőtáskát vagy –ládát elfelejti valaki visszazárni.

Vegán majonéz

"I am a woman on a mission"! Olyan szósz- és mártásrecepteket keresek, amelyeket frissen el tudok készíteni, mert az az érzésem, hogy a tartósítószer nem a legszexibb hozzávaló... Ez a ...

A különböző zöldsalátákat inkább ne ezekre az alkalmakra készítsük el, helyette szuper megoldás, ha egy friss zöldekben, rengeteg petrezselyemben vagy épp korianderben gazdag bulguros tabulét készítünk friss vagy grillezett zöldségekkel, sok citromlével és egy pici chilivel – igazi hűsítő fogás és egy dobozban nagyszerűen szállítható.

Vega fasírtok és golyók

A másik kihagyhatatlan piknik- és strandétel a fasírt vagy golyó, amit most készítsünk el inkább teljesen húsmentesen: a lereszelt zöldségeket összedolgozhatjuk tojással és sajttal is, majd klasszikusan serpenyőben, vagy a sütőben, de akár air-fryerben is kisüthetünk, de készíthetünk tisztán vegán zöldséges golyókat és fasírtokat is: itt a kötőanyag lehet reszelt tofu, főtt lencse vagy rizs is, a fűszerezésnek pedig csak a képzeletünk szab határt – készülhet keleties hangulatban római köménnyel, vagy épp sok-sok zöldfűszerrel és pár csepp citromlével.

Cukkini fasírt 5. - vegán

Nem vagyok vegetáriánus, de nagyon ritkán eszem húst. Egyszerűen azért, mert nem kívánom, nem igazán szeretem. Ennek ellenére vannak olyan ételek, amelyeket szívesen megennék, azonban ...

A répa, a cukkini, a zeller külön-külön, de együtt is nagyszerű zöldségfasírtalapok

Reszeljük őket finomra, és figyeljünk arra, hogy a lédúsabb zöldségféléknél már nincs nagyon szükség plusz nedvességre, sőt például a cukkiniből készült fasírtnál jobb is, ha a lereszelt zöldséget finoman sózzuk, kicsit állni hagyjuk, majd alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet, így sokkal jobban formázható lesz. Mindegyik ízesítésnél nagyszerűen bevethető a vegánok egyik alapvető fűszere, a sörélesztő pehely, amely mély, umamis ízt ad az ételeknek.

Bár nincs is jobb egy strandos, klasszikus kakaós vagy baracklekváros palacsintánál, rengeteg olyan süteményféleség van, amit könnyen magunkkal vihetünk a strandra vagy éppen egy kirándulásra. Kezdve a különböző kekszekkel és pogácsafélékkel a kevert süteményeken át a csupa csokis brownie-ig, mindegyik süti nagyszerű választás.

+ tipp: a szárazabb változatokat részesítsük előnyben, nemcsak a könnyebb csomagolhatóságuk miatt, hanem mert enni is egyszerűbb ezeket, valamint a különböző krémes, habos finomságok sem az ilyen alkalmakra valók, hiszen gyorsan romlanak.  

Brownie

Sok brownie receptet kipróbáltam már, de Julia Child receptje az egyik legjobb. Kívül ropogós, belül szaftos, és jó csokis. Annyit változtattam csak rajta, hogy fele annyi cukrot tettem ...

Cseresznyés kocka

A legfinomabb és nagyon gyors, cseresznyés pite jellegű, könnyű kevert sütemény. A tésztája a vajtól és a tejtől omlós, könnyed, szinte elolvad a szádban. Bármilyen gyümölccsel ...

Amerikai csokoládédarabkás keksz

Egy tökéletes amerikai csokoládédarabos kekszreceptet hoztunk nektek, ami egyszerre puha, omlós, szaftos és ropogós! Ehetjük őket magukban, nutellával vagy mogyoróvajjal megkenve, ...

Ha még többet olvasnál a HÚSBAVÁGÓ kampányunkról, nézd meg főszerkesztőnk levelét, vagy kövesd a Nosaltyt itt, a FacebookonInstagramonYouTube-on vagy a Viberen a húsmentes hét kapcsolódó tartalmaiért!


Még több húsmentes alapanyagot ismerhetsz meg:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...