8 étterem, ahol nem (csak) tésztát tukmálnak a vega vendégre

Attól, hogy valaki nem eszik húst/halat, nem azt jelenti, hogy szegényes az étrendje. Sőt! Az éttermekben azonban rendre azt gondolják, elég a rántott zöldség és az olaszosnak titulált rizottó vagy tészta. De nem ezekben az éttermekben! 8 olyan helyet mutatunk, ahol kiváló vega opciókat is tartanak úgy, hogy alapjáraton nem vega vendéglátóhelyként üzemelnek, csupán haladnak a korral, törődnek a vendégek igényeivel, és a legváltozatosabb módon igyekeznek felépíteni a menüjüket.

Ugye ismerős a szituáció? Vegaként, flexitáriánusként étterembe mész, és csillogó szemmel magyarázza a családod/barátaid, hogy ez egy húsos és húsmentes étterem egyszerre, itt te is tudsz enni, van rántott sajt meg rizottó és esetleg paradicsomos tészta is. Őszintén? Ez édeskevés, unalmas, ráadásul sok konyhán eleve mostohán kezelik ezeket a fogásokat, így amíg a többiek jóllaknak és elmerülnek a választékban, addig te inkább beszélgetsz, és azzal nyugtatod magad, hogy elvileg itt jól készítik a somlóit. Szerencsére azért bőven vannak olyan vendéglátók, akik ugyanolyan műgonddal kezelik az étlap húsmentes részét, mint a szárnyastól tengeri halig terjedő etapot. Jöjjenek a kedvenceink! Húsmentes éttermezésre fel!

A Konyhám Balatonfenyves / A konyhám Stúdió 365 Fonyód

Szikra Gabi a Balaton egyik legenergikusabb, legtöbb kreatív ötlettel előhozakodó vendéglátója, aki csodát csinált a fenyvesi strandon, és immár Fonyódot is bevette, hogy az év 365 napján kínálhassa friss, modern fogásait.

Figyelnek a húsmentes felhozatalra is, egészen modern köntösben érkeznek a kirobbanó ízek.

Csak, hogy pár példát említsünk: petrezselymes újburgonyakrémleves, medvehagymás tojásos nokedli, hollandi, fermentált uborka, lecsó tökéletes tojással, kuszkusz, zöld curry, grillezett friss sajt. Az idényzöldségek és gyümölcsök alapvetések, termelői kecskesajtjukban sem csalódtunk még.

Medvehagymás tojásos nokedli / Fotó: A Konyhám Facebook-oldal

A Konyhám Facebook-oldal
A Konyhám Stúdió 365 Facebook-oldal

Neked főztem Gasztrokocsma, Zánka

Szinte közelebb van a Balaton-felvidékhez, mint a tóhoz, a Neked főztem már intézmény, régi „bútordarab”, ami ugyanúgy vonzza az éhes, véletlenül arra járó vándorokat, mint a célzottan hozzájuk érkezőket. Az alapanyagok zöme a környékről származik és örömmel készítenek nem csak húsközpontú fogásokat is, legyen az előétel, leves vagy főétel. Főzelékekben például nagyon jók, szeretnivaló, hogy nem feledik el ezt a műfajt, sokkal inkább időről időre modernizálják. Szezonban a hangulatos teraszon ücsörögve, de év közben odabent is élmény a Neked főztem. Néhány húsmentes finomság: grillezett kecskesajt, kápiás salsa, rántott tök, vargányás garganelli parmezánnal.

Grillezett kecskesajt zöldséges bulgurral töltött kápia, cukkinifőzelék / Fotó: Neked Főztem Facebook-oldal

Neked Főztem Facebook-oldal

Pajta, Őriszentpéter

Az őriszentpéteri Pajta egy abszolút természetközeli, fenntarthatóságra törekvő, fiatalos gourmet étterem, ami évről évre csak jobbá válik. Farkas Richárd konyhafőnök eltökélten vezeti a konyhát és sokszor alkot kizárólag zöldségek segítségével. Amennyiben ebédre érkezünk hozzájuk (12:00-14:30), á la carte módon válogathatjuk össze két vagy három fogásunkat. Húsmentesen is menni fog az ebéd (a vacsora degusztációs menüje sajnos nem opció), tényleg egyedi és lelassulós élményt nyújtanak, sok erdei gomba, zöldfűszer, gabona segítségével.

Húsmentesen is menni fog az ebéd / Fotó: Pajta Facebook-oldal

Pajta Facebook-oldal

Matador étterem, Haraszthy Pincészet, Etyek

Etyek sem csak a borokról és a Sonkamesterről szól (igen, őt is nagyon kedveljük!), ha vega/vegán módon étkezünk, a Haraszthy Pincészet Matador éttermében otthonosan érezhetjük magunkat, hiszen aprólékosan odafigyelnek a húsmentességre. A gyönyörű étterem konyháját dél-amerikai szakemberek járatják csúcsra, lepénykenyeret kecskesajttal, almával és póréhagymával készítenek, de pestós-szárított paradicsomos opció is van.

Borkorcsolyáikból szinte több a húshagyó, leveseik és a főételek között kifejezetten vegán variációk közül válogathatunk. A borok persze adottak!

A Haraszthy Pincészet Matador éttermében otthonosan érezhetjük magunkat / Fotó: Haraszthy Pincészet Facebook-oldal

Haraszthy Pincészet Facebook-oldal

Mozata libanoni étterem, Budapest

A libanoni konyha eleve sok-sok zöldséggel, fehérjedús hüvelyesekkel dolgozik, ám a fővárosi Mozatát azért (is) ajánljuk, mert elképesztően gazdag az étlapjuk, az asztal közepére betolt krémek, saláták, falatok választéka szinte végtelen. Ételallergiával, speciális diétával éppúgy jóllakunk náluk, mint húshagyóként. Kellőképpen fűszeres, változatos textúrájú ételekre számítsunk, illetve csúcsszuper hummuszra, ropogós falafelekre, éppen annyira csípős/fűszeres fogásokra, amik még inkább a pikáns terminusba tartoznak. Lepénykenyerük kemencében sül és minden kencéhez szuper. Sok közel-keleti vendégük van, ami garancia az eredetiségre.

Kellőképpen fűszeres, változatos textúrájú ételekre számítsunk / Fotó: Mozata Facebook-oldal

Mozata Facebook-oldal

Franziska, Budapest

A Batthyány térhez közel, illetve már a pesti oldalon is találunk egy Franziskát, ami látszólag olyan, mint egy álomszerű Insta-feed, mindig ugyanazzal a tökéletes filterrel, de a belbecs ugyanilyen ízléses és szép, mint ahogyan azt látványra gondolnánk. Reggeltől kora estig tartanak nyitva, és bár nem vegák és vegánok, millió a lehetőség a húsmentes étkezésre. Édes és sós bowl-ok, tojásételek és teljes főételnek beillő szendvicsek várnak, akár plusz alternatív megoldásokkal is (laktózmentes, gluténmentes, cukormentes). Hogy csak néhány finomságot említsünk: cukkinispagetti fetával és bazsalikommal, quinoa bowl hummusszal, grill répával, céklával, edamame babbal és napraforgómaggal, avokádó toast buggyantott tojással.

Millió a lehetőség a húsmentes étkezésre / Fotó: Franziska Facebook-oldal

Franziska Facebook-oldal

KHAN, Budapest

Nyilván nem újdonság, hogy az ázsiai konyhákban sok-sok vegetáriánus fogást, falatot készítenek, ám a sok helyen inkább a húsos lehetőségekben bővelkednek. A KHAN üdítő étlapján szinte minden ételkategóriában van vega változat, ami üdvözlendő megoldás. Így sült dumplingjaik (töltött tésztabatyu) között is van húsmentes, nyári- és tavaszi tekercset is csavarnak csupa zöldséggel, tempurázzák az édesburgonyát, a shiitake gombát, szószos-szaftos és wokban sült tésztáik is elkészülnek teljesen zöldségalapúan, sok zöldfűszerrel, mogyoróval és pirított hagymával szórva.

Egy vega Kánaán a KHAN, ahol igazán demokratikus az étlap.

A KHAN üdítő étlapján szinte minden ételkategóriában van vega változat / Fotó: KHAN Facebook-oldal

KHAN Facebook-oldal

Fleischer Restobar, Budapest

Óriási rajongótábora van a lassan 25. életévébe lépő Nagymező utcai Két Szerecsennek. A pesti Broadway találkozóhelye, ha úgy tetszik, 2021-ben kicsit kibővült, és a túloldalon egy néhai ingvarroda helyén nyitott meg a restobar. „Kistányéros” étkezésre rendezkedtek be, ami annyit tesz, hogy több kisebb finomságot érdemes megkóstolni, esetleg együtt fogyasztani azokat társasággal, családdal, párral. Szinte több a teljesen vega lehetőség, mint a húsos, Krasznai Norbert konyhafőnök tehetsége és kreativitása szavatolja a minőséget. Egy vegetáriánus ínyencnek a Fleischer nagyon vonzó lehetőség, hiszen nem kell lepkehálóval fogni a változatos, zöldséges-gyümölcsös ételeket, az étlap felét elfoglalják!

Egy vegetáriánus ínyencnek a Fleischer nagyon vonzó lehetőség / Fotó: Fleischer Restobar Facebook-oldal

Fleischer Restobar Facebook-oldal

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Címlapkép: Mozata Facebook-oldal


Ismerj meg még több kedves, érdekes és ínyenc helyet:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...