Ugye ismerős a szituáció? Vegaként, flexitáriánusként étterembe mész, és csillogó szemmel magyarázza a családod/barátaid, hogy ez egy húsos és húsmentes étterem egyszerre, itt te is tudsz enni, van rántott sajt meg rizottó és esetleg paradicsomos tészta is. Őszintén? Ez édeskevés, unalmas, ráadásul sok konyhán eleve mostohán kezelik ezeket a fogásokat, így amíg a többiek jóllaknak és elmerülnek a választékban, addig te inkább beszélgetsz, és azzal nyugtatod magad, hogy elvileg itt jól készítik a somlóit. Szerencsére azért bőven vannak olyan vendéglátók, akik ugyanolyan műgonddal kezelik az étlap húsmentes részét, mint a szárnyastól tengeri halig terjedő etapot. Jöjjenek a kedvenceink! Húsmentes éttermezésre fel!
A Konyhám Balatonfenyves / A konyhám Stúdió 365 Fonyód
Szikra Gabi a Balaton egyik legenergikusabb, legtöbb kreatív ötlettel előhozakodó vendéglátója, aki csodát csinált a fenyvesi strandon, és immár Fonyódot is bevette, hogy az év 365 napján kínálhassa friss, modern fogásait.
Figyelnek a húsmentes felhozatalra is, egészen modern köntösben érkeznek a kirobbanó ízek.
Csak, hogy pár példát említsünk: petrezselymes újburgonyakrémleves, medvehagymás tojásos nokedli, hollandi, fermentált uborka, lecsó tökéletes tojással, kuszkusz, zöld curry, grillezett friss sajt. Az idényzöldségek és gyümölcsök alapvetések, termelői kecskesajtjukban sem csalódtunk még.
A Konyhám Facebook-oldal
A Konyhám Stúdió 365 Facebook-oldal
Neked főztem Gasztrokocsma, Zánka
Szinte közelebb van a Balaton-felvidékhez, mint a tóhoz, a Neked főztem már intézmény, régi „bútordarab”, ami ugyanúgy vonzza az éhes, véletlenül arra járó vándorokat, mint a célzottan hozzájuk érkezőket. Az alapanyagok zöme a környékről származik és örömmel készítenek nem csak húsközpontú fogásokat is, legyen az előétel, leves vagy főétel. Főzelékekben például nagyon jók, szeretnivaló, hogy nem feledik el ezt a műfajt, sokkal inkább időről időre modernizálják. Szezonban a hangulatos teraszon ücsörögve, de év közben odabent is élmény a Neked főztem. Néhány húsmentes finomság: grillezett kecskesajt, kápiás salsa, rántott tök, vargányás garganelli parmezánnal.
Pajta, Őriszentpéter
Az őriszentpéteri Pajta egy abszolút természetközeli, fenntarthatóságra törekvő, fiatalos gourmet étterem, ami évről évre csak jobbá válik. Farkas Richárd konyhafőnök eltökélten vezeti a konyhát és sokszor alkot kizárólag zöldségek segítségével. Amennyiben ebédre érkezünk hozzájuk (12:00-14:30), á la carte módon válogathatjuk össze két vagy három fogásunkat. Húsmentesen is menni fog az ebéd (a vacsora degusztációs menüje sajnos nem opció), tényleg egyedi és lelassulós élményt nyújtanak, sok erdei gomba, zöldfűszer, gabona segítségével.
Matador étterem, Haraszthy Pincészet, Etyek
Etyek sem csak a borokról és a Sonkamesterről szól (igen, őt is nagyon kedveljük!), ha vega/vegán módon étkezünk, a Haraszthy Pincészet Matador éttermében otthonosan érezhetjük magunkat, hiszen aprólékosan odafigyelnek a húsmentességre. A gyönyörű étterem konyháját dél-amerikai szakemberek járatják csúcsra, lepénykenyeret kecskesajttal, almával és póréhagymával készítenek, de pestós-szárított paradicsomos opció is van.
Borkorcsolyáikból szinte több a húshagyó, leveseik és a főételek között kifejezetten vegán variációk közül válogathatunk. A borok persze adottak!
Haraszthy Pincészet Facebook-oldal
Mozata libanoni étterem, Budapest
A libanoni konyha eleve sok-sok zöldséggel, fehérjedús hüvelyesekkel dolgozik, ám a fővárosi Mozatát azért (is) ajánljuk, mert elképesztően gazdag az étlapjuk, az asztal közepére betolt krémek, saláták, falatok választéka szinte végtelen. Ételallergiával, speciális diétával éppúgy jóllakunk náluk, mint húshagyóként. Kellőképpen fűszeres, változatos textúrájú ételekre számítsunk, illetve csúcsszuper hummuszra, ropogós falafelekre, éppen annyira csípős/fűszeres fogásokra, amik még inkább a pikáns terminusba tartoznak. Lepénykenyerük kemencében sül és minden kencéhez szuper. Sok közel-keleti vendégük van, ami garancia az eredetiségre.
Franziska, Budapest
A Batthyány térhez közel, illetve már a pesti oldalon is találunk egy Franziskát, ami látszólag olyan, mint egy álomszerű Insta-feed, mindig ugyanazzal a tökéletes filterrel, de a belbecs ugyanilyen ízléses és szép, mint ahogyan azt látványra gondolnánk. Reggeltől kora estig tartanak nyitva, és bár nem vegák és vegánok, millió a lehetőség a húsmentes étkezésre. Édes és sós bowl-ok, tojásételek és teljes főételnek beillő szendvicsek várnak, akár plusz alternatív megoldásokkal is (laktózmentes, gluténmentes, cukormentes). Hogy csak néhány finomságot említsünk: cukkinispagetti fetával és bazsalikommal, quinoa bowl hummusszal, grill répával, céklával, edamame babbal és napraforgómaggal, avokádó toast buggyantott tojással.
KHAN, Budapest
Nyilván nem újdonság, hogy az ázsiai konyhákban sok-sok vegetáriánus fogást, falatot készítenek, ám a sok helyen inkább a húsos lehetőségekben bővelkednek. A KHAN üdítő étlapján szinte minden ételkategóriában van vega változat, ami üdvözlendő megoldás. Így sült dumplingjaik (töltött tésztabatyu) között is van húsmentes, nyári- és tavaszi tekercset is csavarnak csupa zöldséggel, tempurázzák az édesburgonyát, a shiitake gombát, szószos-szaftos és wokban sült tésztáik is elkészülnek teljesen zöldségalapúan, sok zöldfűszerrel, mogyoróval és pirított hagymával szórva.
Egy vega Kánaán a KHAN, ahol igazán demokratikus az étlap.
Fleischer Restobar, Budapest
Óriási rajongótábora van a lassan 25. életévébe lépő Nagymező utcai Két Szerecsennek. A pesti Broadway találkozóhelye, ha úgy tetszik, 2021-ben kicsit kibővült, és a túloldalon egy néhai ingvarroda helyén nyitott meg a restobar. „Kistányéros” étkezésre rendezkedtek be, ami annyit tesz, hogy több kisebb finomságot érdemes megkóstolni, esetleg együtt fogyasztani azokat társasággal, családdal, párral. Szinte több a teljesen vega lehetőség, mint a húsos, Krasznai Norbert konyhafőnök tehetsége és kreativitása szavatolja a minőséget. Egy vegetáriánus ínyencnek a Fleischer nagyon vonzó lehetőség, hiszen nem kell lepkehálóval fogni a változatos, zöldséges-gyümölcsös ételeket, az étlap felét elfoglalják!
Fleischer Restobar Facebook-oldal
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Címlapkép: Mozata Facebook-oldal
Ismerj meg még több kedves, érdekes és ínyenc helyet: