Megdöbbentő, mennyivel drágult a húsleves tavaly óta

Nem meglepő, ha egyre többen mondanak le a vasárnapi húslevesről, hiszen nagyon szomorú, milyen mértékben drágult egyik kedvenc levesünk egy év alatt.

Amióta az eszünket tudjuk, a vasárnapi ebédek meghatározó része a minden jóval megpakolt, laktató húsleves. Ám sajnos az utóbbi években teljesen elszállt az ára... De vajon pontosan mennyivel? Mutatjuk is!

Megdöbbentő, mennyivel drágult a húsleves tavaly óta

Ennyivel drágult a vasárnapi húsleves az elmúlt években

Az nlc.hu nemrég összehasonlította a pandémia előtti árakat a tavalyi és az idei bevásárlás-költségekkel. Bár minden húsleves-hozzávalóból elérhető drágább (például bio) termék is, ám ők a fogyasztói árak átlagával számoltak, illetve a KSH adatait vették figyelembe.

A számításba 1,2 kilogrammnyi csontos-húsos bontott csirkét és különféle zöldségeket vettek bele. A sót, borsot és más ízesítőket azonban nem vették figyelembe.

De hagyjuk, hogy a számok beszéljenek:

  • 1.2 kg bontott csirke 2019-ben: 820 Ft / 2022-ben: 1510 Ft / 2023-ban: 1640 Ft
  • 30 dkg sárgarépa 2019-ben: 90 Ft / 2022-ben: 125 Ft / 2023-ban: 195 Ft
  • 20 dkg fehérrépa 2019-ben: 240 Ft / 2022-ben: 280 Ft / 2023-ban: 320 Ft
  • 20 dkg zellergumó 2019-ben: 80 Ft / 2022-ben: 120 Ft / 2023-ban: 180 Ft
  • 1 közepes vöröshagyma (150 g) 2019-ben: 45 Ft / 2022-ben: 60 Ft / 2023-ban: 90 Ft
  • 4 gerezd fokhagyma 2019-ben: 35 Ft / 2022-ben: 50 Ft / 2023-ban: 90 Ft
  • 1 közepes paradicsom (100 g) 2019-ben: 50 Ft / 2022-ben: 70 Ft / 2023-ban: 60 Ft
  • 1 tv-paprika (100 g) 2019-ben: 55 Ft / 2022-ben: 80 Ft / 2023-ban: 70 Ft

A számok alapján jól látható, hogy míg 2019-ben 1430 forintba kerültek a felsorolt hozzávalók, addig 2022-ben már 2295 forintba, 2023-ban pedig 2645 körül alakult az áruk.

Tyúkhúsleves

A legklasszikusabb vasárnapi ebéd...pofonegyszerű, csak türelem kell hozzá, meg egy kis gyakorlat. Minden háznál máshogy készítik, a mienk nem szentírás, de szerintünk így a ...

Marhahúsleves

Krúdy-t olvasok éppen, a 'Szinbád gyermekkorá'-t, nyelek nagyokat, amikor a húsleves kerül szóba, nem ritkán - mit mondjak. Alig vártam, hogy legyen méltó alkalom egy valódi ...

2019 óta tehát 85%-kal nőtt a húsleves ára, tavaly óta pedig 15%-kal fizetünk többet

– mutat rá a cikk.

Az árakat elnézve sokaknak elmehet a kedve a húslevesfőzéstől, ám még mindig jobban járunk akkor, ha otthon készítjük el ezt a fogást, hiszen az éttermekben könnyedén elkérhetnek akár 2000 forintot is egy tányér levesért.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...