Amióta az eszünket tudjuk, a vasárnapi ebédek meghatározó része a minden jóval megpakolt, laktató húsleves. Ám sajnos az utóbbi években teljesen elszállt az ára... De vajon pontosan mennyivel? Mutatjuk is!
Ennyivel drágult a vasárnapi húsleves az elmúlt években
Az nlc.hu nemrég összehasonlította a pandémia előtti árakat a tavalyi és az idei bevásárlás-költségekkel. Bár minden húsleves-hozzávalóból elérhető drágább (például bio) termék is, ám ők a fogyasztói árak átlagával számoltak, illetve a KSH adatait vették figyelembe.
A számításba 1,2 kilogrammnyi csontos-húsos bontott csirkét és különféle zöldségeket vettek bele. A sót, borsot és más ízesítőket azonban nem vették figyelembe.
De hagyjuk, hogy a számok beszéljenek:
- 1.2 kg bontott csirke 2019-ben: 820 Ft / 2022-ben: 1510 Ft / 2023-ban: 1640 Ft
- 30 dkg sárgarépa 2019-ben: 90 Ft / 2022-ben: 125 Ft / 2023-ban: 195 Ft
- 20 dkg fehérrépa 2019-ben: 240 Ft / 2022-ben: 280 Ft / 2023-ban: 320 Ft
- 20 dkg zellergumó 2019-ben: 80 Ft / 2022-ben: 120 Ft / 2023-ban: 180 Ft
- 1 közepes vöröshagyma (150 g) 2019-ben: 45 Ft / 2022-ben: 60 Ft / 2023-ban: 90 Ft
- 4 gerezd fokhagyma 2019-ben: 35 Ft / 2022-ben: 50 Ft / 2023-ban: 90 Ft
- 1 közepes paradicsom (100 g) 2019-ben: 50 Ft / 2022-ben: 70 Ft / 2023-ban: 60 Ft
- 1 tv-paprika (100 g) 2019-ben: 55 Ft / 2022-ben: 80 Ft / 2023-ban: 70 Ft
A számok alapján jól látható, hogy míg 2019-ben 1430 forintba kerültek a felsorolt hozzávalók, addig 2022-ben már 2295 forintba, 2023-ban pedig 2645 körül alakult az áruk.
2019 óta tehát 85%-kal nőtt a húsleves ára, tavaly óta pedig 15%-kal fizetünk többet
– mutat rá a cikk.
Az árakat elnézve sokaknak elmehet a kedve a húslevesfőzéstől, ám még mindig jobban járunk akkor, ha otthon készítjük el ezt a fogást, hiszen az éttermekben könnyedén elkérhetnek akár 2000 forintot is egy tányér levesért.
Még több friss hír: