Mégis mit esznek a húsimádók a hőségben?

Ahogy szökik felfelé a hőmérő higanyszála, úgy veszítik el sokan az étvágyukat. Nemhogy összetett és kiadós ételeket nem kívánnak, hanem úgy általában semmit sem – beérik hűsítő italokkal, hideg levesekkel, főzelékekkel és gondolni sem akarnak a húsokra. De mi van a húsimádókkal, akik még ilyen melegben sem tudnak és akarnak lemondani a finom, szaftos falatokról? Ilyenkor is lehet húst enni, de nem mindegy, hogy készítjük el.

A forró nyári napok és a kiadós húsos fogások együttese vannak, akik számára elképzelhetetlen, mások abba nem tudnak belegondolni, hogy ne egyenek húsételeket, mindegy mennyire terheli meg a szervezetet a rekkenő hőség. Kétféle stratégiát követhetünk ilyenkor:

  • nem a tűző napon és napközben nyúlunk a húsokhoz, hanem estefelé, amikor már csillapodik a forróság
  • vagy megfelelő húsféléket és nem a legnehezebb ételeket választjuk, olyan fogásokat, amiket napközben is kellemes fogyasztani, nem kell utánuk órákig pihegni az amúgy is fárasztó és gyengítő melegben.
Nyáron ne nehezítsük a gyomrunkat nehéz, húsos fogásokkal – és a gyerekekét sem

A csülköt inkább máskor

Ha napközben be is érjük laza salátákkal, gyümölcsökkel, de este már nagyon kéne valami kiadósabb falat, nincs gond – együnk nyugodtan húsokat. Arra azért jobb figyelni, hogy a szervezet a melegben lelassul, így este sem a legnehezebb, csülkös bablevest, zsíros egytálételeket kellene választani, hiszen hőségriadó idején éjszaka is olyan meleg van, mint máskor egy nyári napon délben. Ahogy az sem a legokosabb lépés, ha valaki forró gulyáslevest ebédel a strandon, úgy az igazán hűvösebb időben élvezhető, zsírosabb finomságokat inkább tartalékoljuk máskorra.

Lehet magyaros

Attól még, hogy nem nyúlunk a zsíros húsokhoz, nem kell teljesen lemondanunk az igazi magyaros ízekről, ha ezekre vágyunk: egy jó lecsó, akár sok kolbásszal remek nyári estebéd vagy vacsora, ahogy a rengeteg zöldséggel, paprikás készülő ragulevesek is jól tudnak esni ilyenkor is.

A grill és a bogrács az aduász

Ha szeretjük a bográcsban készülő finomságokat, és türelmünk is van kivárni, míg elkészül az étel, a meleg nyár napok estéin mindennél jobban tudnak esni a szabad tűzön készülő finomságok. Ha pedig még egyszerűbb és könnyedebb, de mégis laktató ízekre vágyunk, forduljunk a grillhez és a szárnyasokhoz.

A csirke és pulyka színhúsként és különböző fűszerezéssel nyársra húzva és fasírtként elkészítve is remek lesz a grillen – a húsokat pácolhatjuk olajos vagy joghurtos pácban, marinálhatjuk, de friss zöldfűszerekkel, gyorsan átforgatva is finomak.

Ezekhez a sültekhez aztán tényleg nem kell már tartalmas köret – ilyenkor a melegben a hús mellé pillanatok alatt elfogy majd az egyszerű kevert saláta, a tzatziki vagy a bulgur, kuszkusz is.

Ha pedig olthatatlan vágyat érzünk azért, hogy bekapcsoljuk a sütőt, a pillanatok alatt összeállítható, egyszerű csirkés egytálételek, egybesültek is jól tudnak esni, de inkább a nap második felében vagy este – ezekhez is inkább salátát, könnyű köreteket, zöldségeket kínáljunk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több nyárias tipp és finomság:

Címlapról ajánljuk