A hamis "húsgolyós" spagetti, ami csak színleli a húst...és a parmezánt is!

Bizony-bizony, ma már húsgolyó is készülhet húsmentesen! Elhagyva a hús- és sajtpótló alternatívákat, mennyei fogást dobhatunk össze kicsit több, mint egy óra alatt. Bár ugyanolyan nem lesz, mint az eredeti recept, mégis nagyszerű ízélmény vár minket az első falattól az utolsóig.

Az amerikaiak híresek arról, hogy átvesznek egy-egy külföldi fogást, ami megtetszik nekik, hogy saját ízlésükre alakítsák. Tökéletes példa erre a TexMex konyha, ami sokak képzeletében úgy él, mint a legautentikusabb mexikói ételek konyhája. Ez egyébként nem amerikai sajátosság, a mára már széles körben elterjedt, és szinte minden város éttermi listáján megtalálható kínai kifőzdék sem autentikusak, hiszen számos hozzávalót kell kicserélniük más alternatívára, valamint az receptek is inkább az európai szájízre igazították.

A "húsgolyó" receptjéért kattints a képre!

Honnét származik a recept?

Hasonlóképp vagyunk ezzel az olasz-amerikai húsgombócos spagettirecepttel. Bár elsőre mediterránnak tűnhet a fogás, rá kell döbbennünk, hogy sokkal valószínűbb, hogy inkább az Államokba emigrált olaszok műve.

Annak ellenére, hogy maga a spagetti olasz, és a paradicsomos húsgolyó is számos régióban megtalálható recept, az itáliaiak sosem merték volna saját hazájukban egy tányérra helyezni a tésztát és a golyót, mert valószínűleg meglincselték volna őket ott helyben.

Amerikában azonban szinte külön igény van a legkülönbözőbb kombinációkra, ezért ott a hírnevéből következtetve még örültek is neki.

A "húsgolyó" receptjéért kattints a képre!

A gyermekkor íze

Ha felidézzük, hogy hol találkoztunk ezzel az étellel, hamar beugrik majd a Suzi és Tekergő című mese közismert jelenete, ahol Tekergő felajánlja Suzinak az ízletes animált húsgolyót, majd a tésztát szürcsölgetve elcsattan a szerelmespár első csókja. Azt sajnos nem tudom garantálni, hogy ezt a receptet a kutyapár is bevállalná, hiszen a golyócskák életükben nem láttak húst. A gombából és babból készült finomságtól túl nagy kihívás lenne elvárnunk, hogy épp olyan íze legyen, mint az eredetinek. Ennek ellenére azonban a kész étel a tésztával, a paradicsomszósszal és a vegán parmezánnal érdekes meglepetést okozhat.

A "húsgolyó" receptjéért kattints a képre!

Mi a titka?

Sikerének egyik legnagyobb titka, hogy jó minőségű alapanyagokat használunk. Fontos, hogy a gomba és a fűszernövények frissek legyenek, valamint hogy a bab, a paradicsomkonzerv és a spagetti is jó minőségnek örvendjen.

Elkészítésekor hanyagoljuk a szójatartalmú húspótlókat, valamint a növényi alapú sajtokat. Kesudióból könnyedén készíthetünk hamis parmezánt, ami tovább színesíti a fogást, ellenben a vegán sajtalternatívákkal.

A hamis "húsgolyót" így tartalmas mentes fogássá tudjuk varázsolni, hiszen tartalmaz gombát, hüvelyest, zöldséget, magot és szénhidrátot is.

A "húsgolyó" receptjéért kattints a képre!

A vegán "húsgolyós" spagetti receptjét itt találod. Készítsd el, hogy megízleld a húsmentes élet ízét!

Fotók és recept: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is készítsd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...