HÚSBAVÁGÓ: Eke Angéla és Szabó Győző őszintén vallott arról, miért mondtak le a húsról

Mi vesz rá egy színésznőt és egy színészt arra, hogy húsmentes életmódra váltson? Az idő múlása, a jó minőség megkérdőjelezése, egészségügyi és/vagy etikai okok? Szabó Győző és Eke Angéla őszintén vallott arról, miért mondtak le a húsfogyasztásról.

Gyökeres életmódváltásba kezdett a népszerű színész! Szabó Győző júliusban lép be az ötvenesek klubjába, és az elmúlt egy évtizedben már próbált a régi önmagához képest egészségesebben élni, ám igazán csak most vette a kezébe a teste fölött az irányítást. Egyrészt húsmentessé formálta az étrendjét, másrészt pedig az indiai gasztronómia és kultúra felé fordulva egyre inkább elmélyül az ájurvédikus filozófiában.

Győző húsmentes étkezés mellett egyre jobban elmélyül az ájurvédikus életmódban (Fotó: Nagy Zoltán)

Bár Szabó Győző számos interjújában elmondta, hogy az alkata miatt állandó harcot folytat a versenysúlya megtartásával, most mégsem azért váltott húsmentesre, mert feltétlenül a fogyás lebegett első számú célként a szeme előtt. Így, közel az ötvenhez inkább az életfilozófia-váltás volt a szempont!

Régóta szimpi a vega étrend, néha bizony kellenek olyan hosszabb időszakok, amikor nem fogyasztunk húst

– kezdte a népszerű színész, aki nem jelenti ki, hogy soha többé nem emel majd a szájához egy jó szaftos steakből ízlésesen kikanyarított szeletet, de az biztos, hogy most jó időre száműzte a húst a mindennapjaiból.

Évek óta barátkozom az indiai gasztronómiával, sok-sok receptet ki is próbáltam. Rengeteg hüvelyest fogyasztok, és kísérletezem a csicseriborsó változatos felhasználási formáival, valamint a különböző fűszerekkel, például a mentával. Az új étkezési szokásaimmal párhuzamosan egyre jobban elmélyülök az ájurvédikus életmódban is, amely nemcsak a testre, hanem a lélekre is óriási hatással van. Ez az irány most nagyon érdekel!

Ha már húsmentes táplálkozás, akkor meg kell említsük, hogy Győző ennek kapcsán örömmel csatlakozott a Nosalty, az ország leglátogatottabb online gasztrosite-jának Húsbavágó elnevezésű kampányához, amelyben Eke Angéla színésznő és Szilágyi Szilvi influenszer is aktívan részt vesznek.

Angéla már négy éve nem fogyaszt húst (Fotó: Panamy)

A kampány a húsmentes világnap alkalmából hívja fel a magyar társadalom figyelmét egy világszintű problémára, az ipari húsfogyasztás káros hatásaira, és szorgalmazza a táplálkozással kapcsolatos életmódváltás lehetőségét.

A nagyon könnyen hozzáférhető húsok – ellentétben a fenntartható állattartásból származó, termelői portékával – egészen más tápértékkel bírnak, és egészségünk szempontjából sem a legideálisabbak. De annak, hogy nem fogyasztok húst, etikai okai is vannak, hiszen ezek az állatok jóval rövidebb ideig élnek, valamint nem a számukra legmegfelelőbb körülmények között. Továbbá a környezetvédelem témaköre sem elhanyagolható, az állattartás és a környezetszennyezés ugyanis szorosan kapcsolódnak: állatok ipari méretű tartásánál a vízfogyasztás, valamint a terület mérete sem környezetbarát módon optimalizálható. Aki szeretne egy kicsit is tenni a környezetéért, és esetleg úgy érzi, hogy a szervezetének is jólesne a változás, már az is sokat számít, ha kezdetnek kijelöl néhány napot egy héten, amikor nem fogyaszt húst

– nyilatkozta Eke Angéla, aki már hosszú évek óta tudatosan étkezik.

Csatlakozz a kezdeményezéshez te is, tudj meg még többet Húsbavágó kampányunkról!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...