Betiltja a húsos reklámokat egy város a klímaválság miatt

Betiltja a húsreklámokat egy holland város a klímaválság miatt. A haarlemi városvezetés célja, hogy visszafogja a húsfogyasztás mértékét a lakosok körében, ezzel segítve az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését.

A világon elsőként a Hollandiában található Haarlem városa tiltja be közterületeken a hústermékekkel kapcsolatos hirdetéseket – derül ki a 24.hu cikkéből. A tilalom 2024-től lép életbe, miután a hús is felkerült a klímaválsághoz hozzájáruló termékek listájára.

Húst lehet kapni majd mindenhol, csak éppen a reklámozás lesz tiltva

Két év múlva sem a közterületeken, sem a tömegközlekedési eszközökön nem lehet majd hirdetni a húsárukat a 160 ezer lakosú városban.

Nem arról van szó, hogy beleszólunk abba, hogy az emberek mit süssenek a saját konyhájukban. Ha továbbra is húst akarnak enni, rendben. Viszont az sem lehet, hogy azt mondjuk az embereknek, hogy klímaválság van, és közben bátorítjuk őket, hogy olyan termékeket vásároljanak, amelyek a bajok okozói

– nyilatkozta Ziggy Klazes, az indítványt kidolgozó GroenLinks párt tanácsosa a helyi Haarlem105 rádiónak.

Nemcsak a hústermékekre terjed majd ki a hirdetési tilalom, 2024-től az üdülési repülések, a fosszilis energiával működő autók és a fosszilis üzemanyagok sem lesznek reklámozhatóak a városban. A Guardian emlékeztet arra, hogy a legújabb tanulmányok szerint a globális élelmiszertermelés felelős a felmelegedést okozó gázok kibocsátásának egyharmadáért, a hústermelés pedig ezen belül is kétszer annyi károsanyag-kibocsátásáért felel, mint a növényi alapú élelmiszerek előállítása. A hústermelés miatt az állattenyésztés nagy mennyiségű metánt termel, amely egy erős üvegházhatású gáz, ráadásul az állatok legeltetése miatt rengeteg erdőt vágnak ki.

Forrásaink voltak.


Ezeket is olvasd el!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...