Bevált tippek, hogy egyáltalán ne hiányozzon a vega rakkottasodból a hús

Ne gondoljuk, hogy a hús nélküli főzésnek feltétlenül unalmasnak kell lennie. A rakott ételek ilyen szempontból kritikus kategóriát alkotnak, ezért következzen néhány tanács húsmentes elkészítésükhöz.

Nagyon sok étel nem változik drasztikusan, ha a húst kihagyjuk belőle. Azonban gyakori probléma, hogy egy vegetáriánus rakott étel unalmas vagy egyhangú marad. A megfelelő helyettesítéssel és extrákkal ez szerencsére nagyon könnyen megoldható.

Mi tűnik el a hússal együtt?

A vegetáriánus rakott ételek mögött álló klasszikus kedvenceink nagy részében – rakott krumpli, zöldbab, karfiol – valamilyen formában mindig megtalálható egy jelentős adag hús. Mindegy, hogy darált hús, kolbász vagy hússzelet, bizony fontos szerep jut ennek a hozzávalónak.

Hús nélkül is ízesen: tanácsok vegetáriánus rakott ételekhez

Ugyanis nemcsak plusz ízt kölcsönöz az egész fogásnak: a sütőben kisül a zsír, ettől lesznek ezek az ételek olyan szaftosak. Senki nem akar száraz rakott krumplit enni. A zsírnak persze nem feltétlenül kell állati eredetűnek lennie, így helyettesítése jelen esetben könnyű.

Hús nélkül könnyen fűszerek és szín nélkül marad a rakott zöldség. Ezek pótlásáról feltétlenül gondoskodnunk kell, ha vega verziót főzünk.

Végül gondoljunk az egészséges táplálkozásra is: a hússal kimaradó fehérjét helyettesítsük valamilyen növényi fehérjeforrással.

Mit tegyünk bele?

Használjunk egy kicsivel több zsiradékot! Az edényt kenjük ki rendesen vajjal vagy olajjal, és a belekerülő rétegekre is locsoljunk bátrabban. Nagy változást érhetünk el, ha az ételhez használt fűszerekkel ízesített olajat készítünk, és azt használjuk az összeállításhoz. Így intenzívebb lesz a hatás mindenhol az edényben.

A fűszeres olaj a színen is nagyot dob majd. Ezt persze tovább fokozhatjuk különböző zöldségek használatával is. Sokkal több lehetőségünk van színek terén, amikor vegetáriánusan főzünk. Ezt használjuk ki nyugodtan!

Vegán rakott kel

Melyik fehérjeforrással legjobb a rakott kel? Lencsével! De tényleg, egyáltalán nem hiányzik belőle a hús. Minden nagy húsevővel megkóstoltatnám, hogy elhiggye ezt nekem! Nem kell ...

Spenótos rakott krumpli

Ideje előszedni a fagyasztó mélyén árválkodó spenótos dobozt! Rakott krumpli kicsit másképp, rengeteg spenóttal, tejszínnel és krémsajttal. Ízlés szerint variálható, egy kis ...

Rengeteg növényi fehérje található a hüvelyesekben. Ezeket előszeretettel használják vega receptek, amikor húspótlásról van szó. Például a lencse kinézetben és textúrában is minimálisan hasonlít a darált húsra. A hüvelyesek használatával az elkészült rakott étel nagyon laktató is lesz, ezért nem kell aggódnunk amiatt, hogy éhesek maradunk.

Ropogjon a teteje

Egy tökéletes rakott étel tökéletes befejezése, ha a teteje piros és ropogós lesz. Ezt sok sajttal vagy fűszerezett zsemlemorzsával érhetjük el, mindkettőre érdemes az utolsó percekben felső sütéssel rápirítani.

Ezekkel a lépésekkel biztosan elkápráztathatunk majd minden vegetáriánust, sőt akár szkeptikus húsevőt is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


A zöldségek izgalmas világa tele van zseniális ízekkel:

Legújabb receptek

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Elfeledett magyar böjti ételek: ezekkel várták felmenőink a húsvétot

A böjt hagyománya manapság már csak egy szűkebb társadalmi réteg tagjainak életében van jelen, annak ellenére, hogy sokáig törvény határozta meg annak betartását Magyarországon. A szigorított étrend teljesen átalakította a régi paraszti konyhák amúgy is szegényes recepttárát: nézzük, milyen elfeledett böjti ételek bújnak meg a régi szakácskönyvek mélyén!

Lakos Benedek

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!