Hogyan juthat el odáig egy, a világ legjobb vendéglátóhelyei között számon tartott étterem, hogy örökre lemond az állati eredetű ételek elkészítéséről? Az ok meglepő, de nagyon egyszerű: a jelenlegi rendszer ebben a formájában nem fenntartható - ezzel magyarázta döntését Daniel Humm, a három Michelin-csillagos Eleven Madison Park nevű manhattani étterem séfje.
Teljesen világos lett számomra, hogy meg kell változnia annak, amit a luxus fogalmán értünk. Nem térhetünk vissza ugyanoda, ahol eddig tartottunk
– nyilatkozta Humm a The New York Times-nak.
A séf döntése azért is meglepő, mert a 2017-ben a világ legjobb éttermének megválasztott hely leginkább húsos, halas, tenger gyümölcseis fogásaival aratta le a babérokat, legsikeresebb ételeik többek között kacsából, garnélából vagy éppen homárból készültek.
Az Eleven Madison Park igazi úttörőnek számít a fine dining világában, az elmúlt húsz évben világszerte követték az étterem trendjeit más vendéglátóhelyek is. Daniel Humm konyhája jelenleg is azon dolgozik, hogy növényi eredetű, minőségi ételeket tudjanak tálalni a vendégeknek, akiknek egy degusztációs menüért 335 dollárt, vagyis nagyjából 100 ezer forintot kell fizetniük.
Bár a húsalapú ételek Humm szerint nem felelnek meg környezetvédelemmel és fenntarthatósággal kapcsolatos saját elvárásainak, sokan kíváncsiak rá, a vegetáriánus illetve vegán vonalat továbbvivő étterem képes lesz-e megtartani Michelin-csillagait a jövőben is. A séf londoni, Davies and Brook nevű étterme a továbbiakban is fog húsos ételeket készíteni.
További érdekességek a gasztronómia világából: