A világ egyik legjobb, Michelin-csillagos étterme örökre leveszi étlapjáról a húst

A New York-i, három Michelin-csillaggal rendelkező Eleven Madison Park étterem többé nem tálal állati eredetű ételeket vendégeinek.

Hogyan juthat el odáig egy, a világ legjobb vendéglátóhelyei között számon tartott étterem, hogy örökre lemond az állati eredetű ételek elkészítéséről? Az ok meglepő, de nagyon egyszerű: a jelenlegi rendszer ebben a formájában nem fenntartható - ezzel magyarázta döntését Daniel Humm, a három Michelin-csillagos Eleven Madison Park nevű manhattani étterem séfje.

Teljesen világos lett számomra, hogy meg kell változnia annak, amit a luxus fogalmán értünk. Nem térhetünk vissza ugyanoda, ahol eddig tartottunk

– nyilatkozta Humm a The New York Times-nak.

A séf döntése azért is meglepő, mert a 2017-ben a világ legjobb éttermének megválasztott hely leginkább húsos, halas, tenger gyümölcseis fogásaival aratta le a babérokat, legsikeresebb ételeik többek között kacsából, garnélából vagy éppen homárból készültek.

Daniel Humm

Az Eleven Madison Park igazi úttörőnek számít a fine dining világában, az elmúlt húsz évben világszerte követték az étterem trendjeit más vendéglátóhelyek is. Daniel Humm konyhája jelenleg is azon dolgozik, hogy növényi eredetű, minőségi ételeket tudjanak tálalni a vendégeknek, akiknek egy degusztációs menüért 335 dollárt, vagyis nagyjából 100 ezer forintot kell fizetniük.

Bár a húsalapú ételek Humm szerint nem felelnek meg környezetvédelemmel és fenntarthatósággal kapcsolatos saját elvárásainak, sokan kíváncsiak rá, a vegetáriánus illetve vegán vonalat továbbvivő étterem képes lesz-e megtartani Michelin-csillagait a jövőben is. A séf londoni, Davies and Brook nevű étterme a továbbiakban is fog húsos ételeket készíteni.


További érdekességek a gasztronómia világából:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...