A kidurranásmentes hurka és kolbász forró kis titkai

Ha élsz és halsz a jó zsíros, szaftos, tunkolni való hurkáért és/vagy kolbászért, és a hentesnél való ácsorogva falatozás helyett idén bevállalnád az otthoni sütögetést, segítünk! Nekünk ezek a praktikák váltak be.

Nyakig járunk a télben, süssünk disznótorost, hiszen még jó ideig kitart a szezon! Nade hogy lesz tökéletes a végeredmény? Számos praktika keletkezett már a kidurranásmentes hurka- és kolbászsütés rejtelmeiről, de vajon mi bizonyul valóban bombabiztosnak? Kipróbáltunk mi is jó néhány tippet és trükköt, és most megmutatjuk, hogy nekünk mi vált be.

Hogy mitől függ a siker?

  • 100% garanciát mi sem tudunk vállalni, mivel szerintünk nagyban befolyásolhatja a sikert pl. a bél minősége.
  • Első lépésként áztassuk be a hurkákat hideg vagy langyos vízbe bő fél órára, hogy a bél visszanyerhesse rugalmasságát.
  • A tepsire helyezzünk sütőpapírt, így biztosan nem fog letapadni, ezáltal vizet sem szükséges beleönteni.
  • Érdemes hústűvel 2-3 centinként mindkét oldalát végigszurkálni a hurkáknak, hogy a keletkező gőz ki tudjon szökni. Vastagabb lyukakat ne alkossunk rajta, mert attól szintén kiszakadhat.
  • A disznótorost úgy tegyük bele a tepsibe, hogy ne érjenek össze.
  • Végül talán az egyik legfontosabb része maga a sütés. Érdemes alacsonyabb hőfokon sütni, 140-150°C-on.

Az igazi titka, hogy hideg sütőbe tegyük be, így nem fog sokkot kapni a bél, és szépen lassan át tudja venni a hőt.

  • 45 perc alatt el fog készülni, de aki kicsit jobban át akarja sütni, az hagyja bent tovább kedve szerint.

Lessétek meg a videónkat is!

Hozzávalók: 150 g sütnivaló kolbász (1db), 150 g májas hurka (1db), 150 g véres hurka (1db)

És hogy hogy csináljuk pontosan?

  1. A disznótorost áztassuk be hideg vagy langyos vízbe 15-30 percre. Ezután szedjük ki, és csepegtessük le.
  2. Egy tepsit béleljünk ki zsírpapírral, majd helyezzük rá a disznótorost lehetőleg úgy, hogy ne érjenek össze.
  3. Szurkáljuk meg 2-3 centinként hústűvel mindkét oldalát a hurkáknak és a kolbásznak.
  4. Tegyük be hideg sütőbe, és 140-150 °C-on süssük készre nagyjából 45 perc alatt.
  5. Tálaljuk kedvünk szerint mustárral, friss fehér kenyérrel és savanyúságokkal. Természetesen egy jó hagymás tört burgonya is tökéletes párosítása lehet.

Jó étvágyat nektek!

A disznótorosunk pontos receptjét itt találjátok, mentsétek el kedvenceitek közé, vagy küldjétek tovább valakinek, aki szerintetek szívesen elkészítené!

Recept és fotók: Simon Gábor

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több finomság télre (is):

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek