Nyakig járunk a télben, süssünk disznótorost, hiszen még jó ideig kitart a szezon! Nade hogy lesz tökéletes a végeredmény? Számos praktika keletkezett már a kidurranásmentes hurka- és kolbászsütés rejtelmeiről, de vajon mi bizonyul valóban bombabiztosnak? Kipróbáltunk mi is jó néhány tippet és trükköt, és most megmutatjuk, hogy nekünk mi vált be.
Hogy mitől függ a siker?
- 100% garanciát mi sem tudunk vállalni, mivel szerintünk nagyban befolyásolhatja a sikert pl. a bél minősége.
- Első lépésként áztassuk be a hurkákat hideg vagy langyos vízbe bő fél órára, hogy a bél visszanyerhesse rugalmasságát.
- A tepsire helyezzünk sütőpapírt, így biztosan nem fog letapadni, ezáltal vizet sem szükséges beleönteni.
- Érdemes hústűvel 2-3 centinként mindkét oldalát végigszurkálni a hurkáknak, hogy a keletkező gőz ki tudjon szökni. Vastagabb lyukakat ne alkossunk rajta, mert attól szintén kiszakadhat.
- A disznótorost úgy tegyük bele a tepsibe, hogy ne érjenek össze.
- Végül talán az egyik legfontosabb része maga a sütés. Érdemes alacsonyabb hőfokon sütni, 140-150°C-on.
Az igazi titka, hogy hideg sütőbe tegyük be, így nem fog sokkot kapni a bél, és szépen lassan át tudja venni a hőt.
- 45 perc alatt el fog készülni, de aki kicsit jobban át akarja sütni, az hagyja bent tovább kedve szerint.
Lessétek meg a videónkat is!
Hozzávalók: 150 g sütnivaló kolbász (1db), 150 g májas hurka (1db), 150 g véres hurka (1db)
És hogy hogy csináljuk pontosan?
- A disznótorost áztassuk be hideg vagy langyos vízbe 15-30 percre. Ezután szedjük ki, és csepegtessük le.
- Egy tepsit béleljünk ki zsírpapírral, majd helyezzük rá a disznótorost lehetőleg úgy, hogy ne érjenek össze.
- Szurkáljuk meg 2-3 centinként hústűvel mindkét oldalát a hurkáknak és a kolbásznak.
- Tegyük be hideg sütőbe, és 140-150 °C-on süssük készre nagyjából 45 perc alatt.
- Tálaljuk kedvünk szerint mustárral, friss fehér kenyérrel és savanyúságokkal. Természetesen egy jó hagymás tört burgonya is tökéletes párosítása lehet.
Jó étvágyat nektek!
A disznótorosunk pontos receptjét itt találjátok, mentsétek el kedvenceitek közé, vagy küldjétek tovább valakinek, aki szerintetek szívesen elkészítené!
Recept és fotók: Simon Gábor
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több finomság télre (is):