Bármerre is visz az utunk idén nyáron a mesés Horvátországban, mindenhol rábukkanhatunk olyan kisebb-nagyobb, ismertebb és eldugottabb, előkelőbb vagy közvetlenebb éttermekre, ahol egészen biztosan felejthetetlen élményben lesz részünk. Az ország gasztronómiájának legfinomabb fogásai kerülnek itt elénk, élvezhetjük a szakszerű és kedves kiszolgálást, valamint a kellemes hangulatot. Írjuk fel a lenti tíz helyet a listára, ezeknél az éttermeknél ugyanis megéri majd megállni.
Above5 Rooftop Restaurant, Dubrovnik
Különleges élmény vár azokra, akik beveszik magukat Dubrovnik óvárosának házai közé, és a kis utcákon eljutnak az Above5 tetőteraszára. Itt ugyanis egy olyan étterem található, ami egyszerűen túl szép, hogy igaz legyen. A tetőről lélegzetelállító látvány fogadja a vendégeket: látható a tenger, valamint a város girbe-gurba háztetői és tornyai is.
A konyhát a modernitás és a hagyományos ételek tisztelete jellemzi, az étlapon mindig helyi, szezonális alapanyagokból készülő, mesterien elkészített fogások szerepelnek. 2018-ban az éttermet a Michelin Guide is felvette nívós listájára.
Kicsi a bestia, de erős a felhozatal, amit kínál ez a fővárosi bisztró: Zágráb központjában bújik meg ez a kis csoda, mégis nagy kár lenne, ha csak úgy elsétálnánk mellette. Bisztróételek egész sora várja, hogy megkóstoljuk őket, mindezt természetesen minőségi italok és koktélok társaságában.
A Michelin-tányérral megajándékozott bisztró kiváló hely azoknak, akik modern, városi élményre vágynak egy horvát nyári estén.
A tengerparti gyöngyszem egy másik nívós étterme szintén a város nevét viseli. Annak ellenére, hogy kényelmesen a központban található, mégis egy csendes, eldugottabb hely, ahol vígan elkölthetünk egy kellemes ebédet vagy vacsorát.
A menü széles, hamisítatlanul mediterrán választékát egy hasonlóan magas minőségű borlap egészíti ki, így teljes körűen kiélvezhetjük a horvát gasztronómia minden falatját és kortyát. A Michelin-tányérral kitüntetett étteremben „hozzáértő kezek dolgoznak friss alapanyagokkal: a végeredmény pedig egész egyszerűen egy finom étkezés”.
Az adriai tengerparton elhelyezkedő kisvárosban igen erősen érezni a szomszédos Olaszország hatását, legalábbis a helyi ételekben mindenképpen. Ennek a kölcsönhatásnak hódol a La Puntulina étterem is.
Az épület korábban a Pellizzer család otthona volt, akik az eladás helyett inkább az étteremnyitás mellett döntöttek, így ma a legfinomabb helyi fogásokat családias, nyugodt környezetben élvezhetjük, karnyújtásnyira az azúrkék víztől.
Zinfandel's Restaurant, Zágráb
Nevét a zinfandel szőlőfajtáról kapta, amit Dalmáciából vittek ki az USA-ba még a 19. században. A névválasztás így nemcsak a helyi örökségre, hanem a világ kultúráinak kapcsolódására is utal.
Persze az asztalnál is tapasztalhatjuk ezt a kapcsolódást: innovatív, modern konyhaművészet jellemzi a Zinfandel éttermet, ami az impozáns Esplanade Hotelben kap helyet.
Porec tengerbe nyúló kis félszigetén található a város régebbi része, és ezen belül találjuk majd a hangulatos Sv. Nikola éttermet is. Hamisítatlan isztriai menüsor, horvát és olasz ízek csábítanak, például friss halak és húsos fogások képében.
Érdemes megkóstolni a Micehlin Guideban megemlített vendéglátóhely tradicionális, szárazon érlelt sonkáját is.
Aki netalán Korcula felé veszi az irányt, mindenképpen keresse fel ezt a kis családi éttermet, ahol szeretettel és hozzáértéssel készítenek mindent az egymást követő generációk tagjai. Házi sajt, sonka és további ínyencségek kerülnek az asztalra, ahonnan bizony senki nem áll fel éhesen.
TIPP
A horvát gasztronómia talán nem a legismertebb a világon, azonban annál sokszínűbb, annál több meglepetést és izgalmas kalandot tartogat a kíváncsi és éhes látogatók számára. – Fedezd fel a horvát gasztronómiát a magad módján, mert ez a te életed, a te időd és a te élményed!
Az ízek természetközeliek, helyiek, bódítóak, a konyhában pedig minden egy egészséges mennyiségű modern szemlélettel készül. Aki távol otthonról is otthon szeretné érezni magát evés közben, mindenképpen menjen Korcula szigetére!
Az sem marad étterem nélkül, aki a fine dining világába látogatna el: ismét visszatérünk Dubrovnik történelmi városába, ahol a Restaurant 360 teraszáról csodálhatjuk a kikötőt, miközben hozzáértő kezek készítik nekünk a vacsorát.
Horvátország 10 Michelin-csillagja közül az egyik itt található, ahol a Mediterráneum és Dubrovnik ízei kerülnek a tányérra, a legmodernebb francia konyhatechnológiák segítségével. Méltő és elegáns zárása lehet ez egy kellemesen eltöltött horvát nyaralásnak.
További hasznos és színes információkat itt találsz, ha Horvátország a nyári úticélod!
Címlapkép: La Puntulina Facebook-oldal