Ne kövesd el ezt a hibát, ha életben akarod tartani a hortenziádat

A hortenzia olyan lenyűgöző virágokkal büszkélkedhet, amelyek különböző színekben és formákban kápráztatják el az embert. Szépségük azonban nem tart ki egész évben, így ősszel fel kell készítenünk őket a télre. Ám akad egy gyakori hiba, amit muszáj elkerülnünk, ha életben akarjuk tartani a növényt.

Az, hogy miként gondozzuk ősszel a hortenziákat, nemcsak a növények egészségére lehet nagy hatással, hanem arra is, hogy mennyi virágot hoznak majd a következő évben. Ám még a legjobb akarat ellenére is előfordulhat, hogy olyat teszünk a hortenziával, amely negatívan befolyásolja majd a virágok növekedését.

Ne kövesd el ezt a hibát, ha életben akarod tartani a hortenziádat

Tilos megmetszeni ősszel a hortenziákat

Ha számodra is fontos, hogy szépek és egészségesek legyenek a hortenziáid, akkor mindenképpen tudnod kell, hogy a hortenziatípusokat kettő kategóriába szokták besorolni: vannak a régi fán virágzók és az új fán virágzók.

A hortenzia virágzásának ismerete azért fontos, mert ettől függ, hogy mikor kell metszeni, illetve hogy kell-e metszeni egyáltalán. A régi fán virágzókat például nyáron érdemes metszeni, az új fán virágzókat pedig csak tavasszal.

Egy esetleges őszi metszés során viszont nagyon könnyű véletlenül eltávolítani a bimbós hajtásokat, ami miatt kevesebb virágot fog hozni a növény.

Ugyanilyen rossz ötletnek számít ilyenkor eltávolítani az elhalt szárnak vélt részeket, mivel így védtelenné válhat a téli sérülésekkel szemben a hortenzia. A hidegebb hónapok közeledtével szintén fontos észben tartani, hogy bár a legtöbb hortenzia fagytűrő, ám a fiatal növények több odafigyelést igényelnek, különösen a zimankós teleken. Ha cserépben tartod a növényt, akkor érdemes például a pincében teleltetni, a kertbe ültetett példányokat pedig le kell takarni még a fagyok előtt.

Forrásunk volt.


Még több kertészkedéssel kapcsolatos érdekesség:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...