Húsvéti kedvencek – retekből készítsünk levest, salátát, savanyút

Minden ünnepkörnek, így a húsvétnak is megvannak a maga tradicionális fogásai, alapanyagai. Ezeket általában minden évben a megszokott módon készítjük el, amivel persze semmi probléma nincsen. Azonban egy kis kísérletezés még soha nem ártott senkinek. Nem kell újra feltalálnunk a spanyolviaszt, épp elég, ha egy kicsit szabadon engedjük a fantáziánkat, és kedvünkre alkotunk. Ez a cikksorozat ebben nyújt segítséget.

Nagy szerencsénk van, hogy a piros retek épp ilyenkor, tavasszal mutatja a legfrissebb, legzsengébb arcát. Hiszen ez kiváló okot ad nekünk, hogy felhasználjuk a zöldséget a húsvéti menüben. Szinte már teljesen összenőtt a két dolog: fejben mindig megjelennek a retekrózsák, ha valaki kiejti a száján, hogy hidegtál. Most kivételesen azonban nem ezekre a klasszikusokra fogunk koncentrálni, hanem arra a megannyi más konyhai módszerre, amelyeknek alávethetjük a retket. Gyerünk!

Húsvéti kedvencek – retekből készítünk levest, salátát, savanyút

Sült retek

Sokan nem merészkednek túl a retek nyers elfogyasztásán, és most egy kicsit őket szeretném kicsalogatni a komfortzónájukból. Hiszen persze, nagyon finom a zsenge retek, ahogy nyersen roppan a fogunk alatt. De még mennyivel finomabb, amikor hő hatására előjön karakteres íze.

Elvégezhetjük a sütést serpenyőben, de sütőben is, mindkettővel nagyjából ugyanazt az eredményt fogjuk elérni.

A serpenyős módszerhez folyamatos, magas láng és gyors mozdulatok kellenek, tehát szinte „wokos” módszerrel készítjük el a zöldséget. Vajon vagy olajon pirítsuk, amíg egy kicsit opálos színe nem lesz. Sütőben csupán tegyük egy tepsibe valamilyen zsiradékkal, sózzuk-borsozzuk és süssük 200 fokon nagyjából 20-25 percig.

A reteklevelek felhasználása

Talán már sokan tudják, hogy a retek zsenge levelei is ugyanúgy fogyaszthatóak, mint maga a zöldség. A leggyakoribb felhasználási módja a pesto, de leves, főzelék vagy saláta is készülhet belőle.

Bármit csinálunk belőle, érdemes előtte egy kicsit megpárolni vagy blansírozni. Így könnyebb lesz vele majd dolgozni. Kivéve a saláták esetében, ahogy hagyjuk nyersen a leveleket.

Reteksavanyúság

Savanyúságot tulajdonképpen mindenből lehet készíteni, és ez alól nyilván a retek sem kivétel. Érdemes viszont itt kicsit kiszélesíteni a retekspektrumot, és a piros hónaposon túl felhasználni a sör- és jégcsapretket is.

Ezekből vegyesen (esetleg más zöldségekkel is) készíthetünk savanyúságot, ha egyszerű ecetes felöntőlevet készítünk hozzá: ecet+víz+cukor+só+fűszerek. Ezzel kell nyakonönteni a darabokra vágott zöldségeket, majd hagyni pár napot érlelődni. A húsvéti sonka mellett különleges köretként szerepelhet a saját, otthoni reteksavanyúságunk.

Hideg leves

Nem titok, hogy a húsvéti menü elég nehézkes fogásokból áll: a sonka, kalács, tojás hármasa mellé (vagy elé) nem árt valami könnyed étel, amivel megágyazhatunk a lakomának. Például egy hideg leves, amit az egyre melegedő időben akár már a teraszon is elszürcsölhetünk.

A retek például nagyon alkalmas erre, egyszerűen turmixolhatjuk, krémesíthetjük főzés nélkül is. Nagyon üde, nagyon friss, ezért nem érdemes túlfűszerezni: egy kis bors, egy kis zöldfűszer bőven elég. Párosíthatjuk más aktuális zöldségekkel (pl. újhagymával) is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas húsvéti ötlet, recept és trükk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek