Húsvéti kedvencek – retekből készítsünk levest, salátát, savanyút

Minden ünnepkörnek, így a húsvétnak is megvannak a maga tradicionális fogásai, alapanyagai. Ezeket általában minden évben a megszokott módon készítjük el, amivel persze semmi probléma nincsen. Azonban egy kis kísérletezés még soha nem ártott senkinek. Nem kell újra feltalálnunk a spanyolviaszt, épp elég, ha egy kicsit szabadon engedjük a fantáziánkat, és kedvünkre alkotunk. Ez a cikksorozat ebben nyújt segítséget.

Nagy szerencsénk van, hogy a piros retek épp ilyenkor, tavasszal mutatja a legfrissebb, legzsengébb arcát. Hiszen ez kiváló okot ad nekünk, hogy felhasználjuk a zöldséget a húsvéti menüben. Szinte már teljesen összenőtt a két dolog: fejben mindig megjelennek a retekrózsák, ha valaki kiejti a száján, hogy hidegtál. Most kivételesen azonban nem ezekre a klasszikusokra fogunk koncentrálni, hanem arra a megannyi más konyhai módszerre, amelyeknek alávethetjük a retket. Gyerünk!

Húsvéti kedvencek – retekből készítünk levest, salátát, savanyút

Sült retek

Sokan nem merészkednek túl a retek nyers elfogyasztásán, és most egy kicsit őket szeretném kicsalogatni a komfortzónájukból. Hiszen persze, nagyon finom a zsenge retek, ahogy nyersen roppan a fogunk alatt. De még mennyivel finomabb, amikor hő hatására előjön karakteres íze.

Elvégezhetjük a sütést serpenyőben, de sütőben is, mindkettővel nagyjából ugyanazt az eredményt fogjuk elérni.

A serpenyős módszerhez folyamatos, magas láng és gyors mozdulatok kellenek, tehát szinte „wokos” módszerrel készítjük el a zöldséget. Vajon vagy olajon pirítsuk, amíg egy kicsit opálos színe nem lesz. Sütőben csupán tegyük egy tepsibe valamilyen zsiradékkal, sózzuk-borsozzuk és süssük 200 fokon nagyjából 20-25 percig.

A reteklevelek felhasználása

Talán már sokan tudják, hogy a retek zsenge levelei is ugyanúgy fogyaszthatóak, mint maga a zöldség. A leggyakoribb felhasználási módja a pesto, de leves, főzelék vagy saláta is készülhet belőle.

Bármit csinálunk belőle, érdemes előtte egy kicsit megpárolni vagy blansírozni. Így könnyebb lesz vele majd dolgozni. Kivéve a saláták esetében, ahogy hagyjuk nyersen a leveleket.

Reteksavanyúság

Savanyúságot tulajdonképpen mindenből lehet készíteni, és ez alól nyilván a retek sem kivétel. Érdemes viszont itt kicsit kiszélesíteni a retekspektrumot, és a piros hónaposon túl felhasználni a sör- és jégcsapretket is.

Ezekből vegyesen (esetleg más zöldségekkel is) készíthetünk savanyúságot, ha egyszerű ecetes felöntőlevet készítünk hozzá: ecet+víz+cukor+só+fűszerek. Ezzel kell nyakonönteni a darabokra vágott zöldségeket, majd hagyni pár napot érlelődni. A húsvéti sonka mellett különleges köretként szerepelhet a saját, otthoni reteksavanyúságunk.

Hideg leves

Nem titok, hogy a húsvéti menü elég nehézkes fogásokból áll: a sonka, kalács, tojás hármasa mellé (vagy elé) nem árt valami könnyed étel, amivel megágyazhatunk a lakomának. Például egy hideg leves, amit az egyre melegedő időben akár már a teraszon is elszürcsölhetünk.

A retek például nagyon alkalmas erre, egyszerűen turmixolhatjuk, krémesíthetjük főzés nélkül is. Nagyon üde, nagyon friss, ezért nem érdemes túlfűszerezni: egy kis bors, egy kis zöldfűszer bőven elég. Párosíthatjuk más aktuális zöldségekkel (pl. újhagymával) is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas húsvéti ötlet, recept és trükk:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...