Húsvéti kedvencek – retekből készítsünk levest, salátát, savanyút

Minden ünnepkörnek, így a húsvétnak is megvannak a maga tradicionális fogásai, alapanyagai. Ezeket általában minden évben a megszokott módon készítjük el, amivel persze semmi probléma nincsen. Azonban egy kis kísérletezés még soha nem ártott senkinek. Nem kell újra feltalálnunk a spanyolviaszt, épp elég, ha egy kicsit szabadon engedjük a fantáziánkat, és kedvünkre alkotunk. Ez a cikksorozat ebben nyújt segítséget.

Nagy szerencsénk van, hogy a piros retek épp ilyenkor, tavasszal mutatja a legfrissebb, legzsengébb arcát. Hiszen ez kiváló okot ad nekünk, hogy felhasználjuk a zöldséget a húsvéti menüben. Szinte már teljesen összenőtt a két dolog: fejben mindig megjelennek a retekrózsák, ha valaki kiejti a száján, hogy hidegtál. Most kivételesen azonban nem ezekre a klasszikusokra fogunk koncentrálni, hanem arra a megannyi más konyhai módszerre, amelyeknek alávethetjük a retket. Gyerünk!

Húsvéti kedvencek – retekből készítünk levest, salátát, savanyút

Sült retek

Sokan nem merészkednek túl a retek nyers elfogyasztásán, és most egy kicsit őket szeretném kicsalogatni a komfortzónájukból. Hiszen persze, nagyon finom a zsenge retek, ahogy nyersen roppan a fogunk alatt. De még mennyivel finomabb, amikor hő hatására előjön karakteres íze.

Elvégezhetjük a sütést serpenyőben, de sütőben is, mindkettővel nagyjából ugyanazt az eredményt fogjuk elérni.

A serpenyős módszerhez folyamatos, magas láng és gyors mozdulatok kellenek, tehát szinte „wokos” módszerrel készítjük el a zöldséget. Vajon vagy olajon pirítsuk, amíg egy kicsit opálos színe nem lesz. Sütőben csupán tegyük egy tepsibe valamilyen zsiradékkal, sózzuk-borsozzuk és süssük 200 fokon nagyjából 20-25 percig.

Sültretek-saláta

A sült reteknek nagyon más íze van a nyers zöldséghez képest: sokkal karakteresebb, kissé diós beütése lesz. Ha még nem próbáltad, akkor ne várj tovább!

A reteklevelek felhasználása

Talán már sokan tudják, hogy a retek zsenge levelei is ugyanúgy fogyaszthatóak, mint maga a zöldség. A leggyakoribb felhasználási módja a pesto, de leves, főzelék vagy saláta is készülhet belőle.

Bármit csinálunk belőle, érdemes előtte egy kicsit megpárolni vagy blansírozni. Így könnyebb lesz vele majd dolgozni. Kivéve a saláták esetében, ahogy hagyjuk nyersen a leveleket.

Reteklevélpesztó

Nagy pazarlás, ha a friss retek levelét otthagyjuk a piacon. Ebből a zöldből is számos finomság készülhet (például krémleves, pesto vagy mártás), ezért használjuk ki a retekszezont, ...

Reteklevélpesztós rizottó

A friss reteknél aligha van jobb tavaszi zöldség, amelyet a reggelihez vagy a vacsorához tálalhatnánk, az emberek nagy része azonban legtöbbször csak a zöldség fehér-rózsaszínben ...

Reteksavanyúság

Savanyúságot tulajdonképpen mindenből lehet készíteni, és ez alól nyilván a retek sem kivétel. Érdemes viszont itt kicsit kiszélesíteni a retekspektrumot, és a piros hónaposon túl felhasználni a sör- és jégcsapretket is.

Ezekből vegyesen (esetleg más zöldségekkel is) készíthetünk savanyúságot, ha egyszerű ecetes felöntőlevet készítünk hozzá: ecet+víz+cukor+só+fűszerek. Ezzel kell nyakonönteni a darabokra vágott zöldségeket, majd hagyni pár napot érlelődni. A húsvéti sonka mellett különleges köretként szerepelhet a saját, otthoni reteksavanyúságunk.

Kimchi

Ahogy a koreai nagymamák mondanák "Ahány ház, annyi Kimchi..." Ez a végtelenül egyszerű savanyúság több ponton is eltér a hagyományos verziótól, de ízre és állagra így is isteni ...

Savanyított reteksaláta

Tulajdonképpen véletlenül született ez a recept, ugyanis ugyanezt a salátát savanyított uborkával szoktam készíteni. Csakhogy kinyitottam a hűtőt, és uborka helyett retek volt benne. ...

Hideg leves

Nem titok, hogy a húsvéti menü elég nehézkes fogásokból áll: a sonka, kalács, tojás hármasa mellé (vagy elé) nem árt valami könnyed étel, amivel megágyazhatunk a lakomának. Például egy hideg leves, amit az egyre melegedő időben akár már a teraszon is elszürcsölhetünk.

A retek például nagyon alkalmas erre, egyszerűen turmixolhatjuk, krémesíthetjük főzés nélkül is. Nagyon üde, nagyon friss, ezért nem érdemes túlfűszerezni: egy kis bors, egy kis zöldfűszer bőven elég. Párosíthatjuk más aktuális zöldségekkel (pl. újhagymával) is.

Hideg avokádókrémes retekleves

A hónapos retek hava elmúlt, de lesz nemsokára másik bordós bogyónk, ebből és jégcsapretekből is elkészítheted ezt a hideg, üdítő levest, és ajánlom, tedd meg, mert ez lesz az idei ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas húsvéti ötlet, recept és trükk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...