A tegnapi nap folyamán nem győztük a kattintások számát nézni, annyian kerestetek mártásokat. Ezek közül is egy bizonyos fajta, a hollandi mártás érdekelt titeket a legjobban. Nem voltunk restek tehát, és utánajártunk, mi lehet az oka ennek a kimagasló és célzott információéhségnek. Az RTL Klub oldalán megtaláltuk a megoldást: „A Konyhafőnök“ című műsort, melynek tegnapi első elkészítendő étke az Eggs Benedict volt.
Eggs Benedict
Az amerikaiak egyik kedvenc reggeli fogása nem más, mint a buggyantott tojásos-sonkás szendvics. Receptjének létrejöttére többféle történet is létezik. Az egyik szerint 1894-ben Lamuel Benedek nyugalmazott bróker besétált a Waldorf hotelbe, ahol másnapossága enyhítésére vajas pirítóst rendelt szalonnával, buggyantott tojással és hollandi mártással. Oscar Tschirky-t, a főpincért annyira lenyűgözte ez az elgondolás, hogy két apró változtatással – sonkával és pirított English muffin-nal – azonnal étlapra íratta. Egy másik anekdota szerint Mr. és Mrs. Benedict az alsó Manhattani Delmonico's-nál ebédelt minden szombaton, ahol a pincér a muffin+sonka+tojás+hollandi mártás összeállítást javasolta annyi különbséggel, hogy szarvasgombaszórás is került a tetejére.A tökéletes buggyantott tojás titkát itt tudhatod meg!
Hollandi mártás
Ahogy a bevezetőben leírtuk, a hollandi mártást nem olajjal, hanem melegített vajjal keverik ki. Ettől kapja gyönyörű selymes fényét és csodálatos krémes állagát. Egy olyan mártás, melynek a tojás a teste, és a vaj a lelke. Ha túl forró edényben készül, a tojássárgája könnyen megsülhet, kicsapódhat, és összekapja a mártást – ekkor jobb híján már csak cukrászkrém lehet belőle. A hollandi mártás akkor a legfinomabb, ha meleg, sőt, inkább langyos, de nem forró. Tehát tartsuk meleg vízfürdőben tálalásig, és lehetőleg frissen fogyasszuk!
Hollandi alapból készülhet még:
- hollandi + tárkony + tárkonyecet = Beárni mártás
- hollandi + spenótpüré = Firenzei mártás
- hollandi + narancslé + narancshéj = Máltai mártás
A hollandi mártás összeállítása pofonegyszerű annak, akinek van már gyakorlata benne. Általában zöldségekhez, halakhoz kínálják. A NoSalty oldalán találtok pár tökéletes receptet, hogy ti is rutinos mártáskészítőkké válhassatok. Előre az egyenes, próbáljátok ki őket!