Hollandi mártás és társai

Címlapon a francia konyha büszkesége, a fehér alapmártások királynője, mely olyan, mint egy meleg majonéz, olaj helyett azonban melegített vajjal készül.

A tegnapi nap folyamán nem győztük a kattintások számát nézni, annyian kerestetek mártásokat. Ezek közül is egy bizonyos fajta, a hollandi mártás érdekelt titeket a legjobban. Nem voltunk restek tehát, és utánajártunk, mi lehet az oka ennek a kimagasló és célzott információéhségnek. Az RTL Klub oldalán megtaláltuk a megoldást: „A Konyhafőnök“ című műsort, melynek tegnapi első elkészítendő étke az Eggs Benedict volt.

Eggs Benedict avagy Benedek tojás recept

Eggs Benedict

Az amerikaiak egyik kedvenc reggeli fogása nem más, mint a buggyantott tojásos-sonkás szendvics. Receptjének létrejöttére többféle történet is létezik. Az egyik szerint 1894-ben Lamuel Benedek nyugalmazott bróker besétált a Waldorf hotelbe, ahol másnapossága enyhítésére vajas pirítóst rendelt szalonnával, buggyantott tojással és hollandi mártással. Oscar Tschirky-t, a főpincért annyira lenyűgözte ez az elgondolás, hogy két apró változtatással – sonkával és pirított English muffin-nal – azonnal étlapra íratta. Egy másik anekdota szerint Mr. és Mrs. Benedict az alsó Manhattani Delmonico's-nál ebédelt minden szombaton, ahol a pincér a muffin+sonka+tojás+hollandi mártás összeállítást javasolta annyi különbséggel, hogy szarvasgombaszórás is került a tetejére.A tökéletes buggyantott tojás titkát itt tudhatod meg!

Hollandi szósz alaprecept recept

Hollandi mártás

Ahogy a bevezetőben leírtuk, a hollandi mártást nem olajjal, hanem melegített vajjal keverik ki. Ettől kapja gyönyörű selymes fényét és csodálatos krémes állagát. Egy olyan mártás, melynek a tojás a teste, és a vaj a lelke. Ha túl forró edényben készül, a tojássárgája könnyen megsülhet, kicsapódhat, és összekapja a mártást – ekkor jobb híján már csak cukrászkrém lehet belőle. A hollandi mártás akkor a legfinomabb, ha meleg, sőt, inkább langyos, de nem forró. Tehát tartsuk meleg vízfürdőben tálalásig, és lehetőleg frissen fogyasszuk!

Hollandi alapból készülhet még:

  • hollandi + tárkony + tárkonyecet = Beárni mártás
  • hollandi + spenótpüré = Firenzei mártás
  • hollandi + narancslé + narancshéj = Máltai mártás

A hollandi mártás összeállítása pofonegyszerű annak, akinek van már gyakorlata benne. Általában zöldségekhez, halakhoz kínálják. A NoSalty oldalán találtok pár tökéletes receptet, hogy ti is rutinos mártáskészítőkké válhassatok. Előre az egyenes, próbáljátok ki őket!

A rontásbiztos hollandi mártásáért kattints ide

A Konyhafőnök adásait itt tudjátok nyomon követni

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...