Hollandi mártás és társai

Címlapon a francia konyha büszkesége, a fehér alapmártások királynője, mely olyan, mint egy meleg majonéz, olaj helyett azonban melegített vajjal készül.

A tegnapi nap folyamán nem győztük a kattintások számát nézni, annyian kerestetek mártásokat. Ezek közül is egy bizonyos fajta, a hollandi mártás érdekelt titeket a legjobban. Nem voltunk restek tehát, és utánajártunk, mi lehet az oka ennek a kimagasló és célzott információéhségnek. Az RTL Klub oldalán megtaláltuk a megoldást: „A Konyhafőnök“ című műsort, melynek tegnapi első elkészítendő étke az Eggs Benedict volt.

Eggs Benedict avagy Benedek tojás recept

Eggs Benedict

Az amerikaiak egyik kedvenc reggeli fogása nem más, mint a buggyantott tojásos-sonkás szendvics. Receptjének létrejöttére többféle történet is létezik. Az egyik szerint 1894-ben Lamuel Benedek nyugalmazott bróker besétált a Waldorf hotelbe, ahol másnapossága enyhítésére vajas pirítóst rendelt szalonnával, buggyantott tojással és hollandi mártással. Oscar Tschirky-t, a főpincért annyira lenyűgözte ez az elgondolás, hogy két apró változtatással – sonkával és pirított English muffin-nal – azonnal étlapra íratta. Egy másik anekdota szerint Mr. és Mrs. Benedict az alsó Manhattani Delmonico's-nál ebédelt minden szombaton, ahol a pincér a muffin+sonka+tojás+hollandi mártás összeállítást javasolta annyi különbséggel, hogy szarvasgombaszórás is került a tetejére.A tökéletes buggyantott tojás titkát itt tudhatod meg!

Hollandi szósz alaprecept recept

Hollandi mártás

Ahogy a bevezetőben leírtuk, a hollandi mártást nem olajjal, hanem melegített vajjal keverik ki. Ettől kapja gyönyörű selymes fényét és csodálatos krémes állagát. Egy olyan mártás, melynek a tojás a teste, és a vaj a lelke. Ha túl forró edényben készül, a tojássárgája könnyen megsülhet, kicsapódhat, és összekapja a mártást – ekkor jobb híján már csak cukrászkrém lehet belőle. A hollandi mártás akkor a legfinomabb, ha meleg, sőt, inkább langyos, de nem forró. Tehát tartsuk meleg vízfürdőben tálalásig, és lehetőleg frissen fogyasszuk!

Hollandi alapból készülhet még:

  • hollandi + tárkony + tárkonyecet = Beárni mártás
  • hollandi + spenótpüré = Firenzei mártás
  • hollandi + narancslé + narancshéj = Máltai mártás

A hollandi mártás összeállítása pofonegyszerű annak, akinek van már gyakorlata benne. Általában zöldségekhez, halakhoz kínálják. A NoSalty oldalán találtok pár tökéletes receptet, hogy ti is rutinos mártáskészítőkké válhassatok. Előre az egyenes, próbáljátok ki őket!

A rontásbiztos hollandi mártásáért kattints ide

A Konyhafőnök adásait itt tudjátok nyomon követni

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...