Így készült nálunk retró hólabdatorta, a kozáksapka nagytestvére

Habos-babos, kókuszhavas, csupacsokis torta – idén karácsonykor nem is lehetne finomabb és mutatósabb desszert az asztalon.

Ki ne imádná a kókuszgolyót, a kókuszrudat és tekercset, a kozáksapkát vagy bármilyen más kókuszos sütit. Egy sima kis kekszet is eszméletlenül megillatosít ez az egzotikus, kemény dióba zárt gyümölcs. Magában ritkán rágcsáljuk, nincs is rá legtöbbször módunk, pedig isteni frissítő. A reszelékét sem kanalazzuk két pofára, túl száraz lenne, viszont amint kap egy kis plusz nedvességet, újból szárnyalni kezd. Ezt a tulajdonságát aknázza ki ezerrel a hólabdatorta, ami tényleg szuper karácsonyi dísz lehet a szépen megterített ünnepi asztalon, amíg el nem fogy.

Hólabdatorta, a receptért kattints a képre!

A kókusz az egyik legfontosabb trópusi haszonnövény, hiszen a kókuszdióban rejlő kókuszvíz az egyik legfelkapottabb reggeli hidratáló ital, a húsa rögtön fogyasztható, vagy reszelve, liszt formájában, szárítottan is kapható. Íze miatt fűszerként is használhatjuk, illetve kókusztejként ragus ételek alapja, sűrítője is lehet. A növény szinte minden részét felhasználják: rostjaiból matrac készül, diójából tálkákat csiszolnak, festenek, olaja, teje, rostjai nagyszerűek sütni-főzni, levele és szára építkezések szuper alapanyaga.

Tortaalap

A kókuszos hólabdatorta alapja egy komoly, nyolctojásos, vizes piskóta. Ehhez egy nagyobb formára lesz szükség, én egy 24 centisben sütöttem. A tojásokhoz víz, cukor, liszt és kakaópor került nem szokványos módon, nézd meg a receptben.

A cél az volt, hogy több kakaó kerüljön a tésztába, ezáltal sötétebb színt és mélyebb ízt kapjon a piskóta.

Hólabdatorta, receptért kattints a képre!

Krém

Általában gyorsan, porból készült pudinggal dobják össze a háziasszonyok a hólabda krémjét, de nehogy már mi is így csináljuk! Egy ilyen sokáig habosított házi piskóta megérdemli a házi puding párját! Ebbe aztán mehet sima liszt helyett kókuszliszt, aztán egy kis kukoricakeményítővel a tutira mehetünk, hogy ne folyjon ki majd a krémünk a kakaós tortalapok közül. Sőt még pár kanál reszeléket is tehetünk bele, a markánsabb kókuszos ízért.

Kókuszos borítás

Kémből sosem elég, ne csak a torta belsejébe kenjük, körbe és a tetejére is tegyünk. Mielőtt azonban teljesen nekiesnénk, hagyjuk hűtőben megszilárdulni a középső krémet, így a nehezékként ráterpeszkedő felső réteg már nem lesz rá lenyomó hatással. Körbe a torta szélén a krémre szórjunk kókuszreszeléket.

Használjunk jó minőségűt, ezt igazából az árból is láthatjuk. A túl olcsó reszelék szinte poros, nem látszanak benne a kókusz szép rostjai, ezért nem is mutat olyan jól a tortán.

Hólabdatorta, receptért kattints a képre!

Csokimáz és díszítés

Csokiból sosem elég, ezért kell egy csokis fejfedő neki, ha már a kozáksapkára hajaz a legjobban ez a süti. Minőségi, legalább 70-75%-os étcsokit olvasszunk fel egy kis vajjal, ezt öntsük körbe-körbe a torta tetejére. Erre aztán mehet csokireszelék, kókuszchips, bármi csokis-kókuszos trükk, hogy még szebben mutasson. Igazából nem kell neki cégér, a hólabdatorta nagyon kelendő, mutatványos süti!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...