A koronavírus-járvány második hulláma szeptemberben hivatalosan is elérte Magyarországot, a növekedő esetszámokat újabb korlátozások és határzár követte. A kötelező maszkhasználat, a 11 órás zárás és a külföldi turisták eltűnése újabb nehéz helyzet elé állítja a vendéglátóipart, amelynek egy részét már a koronavírus-járvány első hulláma is alaposan megtépázta.
Videóriportunkban a külföldiek által is jól ismert Double Shot tulajdonosát, Bolla Dávidot, a júliusban nyílt Essência étterem Michelin-csillagos séfjét, Tiago Sabarigo-t, valamint Rácz Jenő Michelin-csillagos séfet kérdeztük a túlélésről, sikerekről, nehézségekről és a vendéglátóipar jövőjéről.
Hogyan tovább? - című sorozatunk legújabb részében arra voltunk kíváncsiak, milyen változásokat észleltek a szektorban dolgozó szakemberek az elmúlt hónapokban, mennyire sikerült bevonzani az embereket a kicsit felszabadultabb nyári időszakban, valamint mennyire kockázatos 2020-ban új éttermet létrehozni, megnyitni és működtetni.
A belváros szívében található Double Shot kávézó a Magyarországon tanuló, külföldi egyetemisták körében is ismert és kedvelt reggelizőhely. Bár a nyár végén, az iskola kezdetével a külföldi diákok is visszatértek a környékre, a tulajdonos Bolla Dávid szerint még így is érezhetően kevesebb a külföldi vendég, hiszen a határzár miatt szinte egyáltalán nincs külföldi turista a fővárosban.
A Costes Downtownegykori, Michelin-csillagos séfje, Tiago Sabarigo júliusban nyitotta meg feleségével Essência - Tiago & Éva nevű saját éttermét, amelyre még a nem mindennapi körülmények ellenére is nagy az érdeklődés. Tiago pozitívan nyilatkozott az elmúlt időszakról még annak ellenére is, hogy a külföldi vendégek egyelőre még csak kisebb számban látogattak el az étterembe.
Rácz Jenő lassan két éve tervezi saját, exkluzív étterme, a Rumour by Rácz Jenő megnyitását. Az eredetileg márciusra tervezett debütálás a koronavírus-járvány miatt őszre tolódott, a Michelin-csillagos séf viszont úgy gondolja, igenis megvannak a pozitív hozadékai ennek az időszaknak.
Azt, hogy mi fog történni a vendéglátóiparral a következő hónapokban, senki nem tudhatja biztosan. Bár sok étterem az elmúlt fél év megpróbáltatásait sem tudta sikerrel kezelni, Double Shot, azEssência és a Rumour by Rácz Jenő vezetői egészen biztosan nem állnak meg a munkával addig, amíg újabb szigorítások nem gátolják meg a vendéglátóhelyek működését.
A “Te is hős vagy!” kampány küldetése, hogy felhívjuk figyelmet, sokszor a nagyvilág számára láthatatlan emberekre, csoportokra, történetekre, akik kitartóan, az élet tiszteletével nap, mint nap küzdenek a válsághelyzet okozta kihívásokkal.
Ezeket olvastad már?
Hogyan tovább? Körkép: így élnek túl és kezdik újra a...
Az enyhítéseknek köszönhetően sorra nyitnak újra az ország éttermei, de hogyan vészelték át az elmúlt időszakot, és hova tovább? Íme 2 részes sorozatunk első felvonása.
NosaltyHogyan tovább? – 2. rész – Három éttermet kérdeztünk, hogyan...
Hogyan tovább? című videósorozatunk második, és egyben lezáró részében ismét három budapesti vendéglátóhelyre látogattunk el.
NosaltyHogyan tovább? Utánajártunk, hogy élik túl a koronavírust a termelők...
A koronavírus-járvány komoly feladat elé állított számos iparágat, így mi most annak jártunk utána, hogyan reagáltak a veszélyhelyzetre a termelők, az eladók és a piacok.
Nosalty„Azt szeretnénk, ha a vendégek a kultúrát éreznék az ételekben”...
A Dobrumba egyértelműen Pest egyik legnépszerűbb étterme, ahol egy minden érzékre ható utazásban lehet része a vendégnek. Most kis-nagy testvért kapott: ez a Pingrumba.
Szász Nóri