Fánkot rengeteg praktikus módon lehet sütni anélkül, hogy napokig kellene szellőztetned vagy csurogna a karodról az olaj. A titok itt is az apró részletekben rejlik, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb trükköket, amelyek a tökéletes fánk elkészítésében segítenek majd Titeket!
Mire ügyeljünk a fánktészta elkészítésekor?
- Az alapanyagok mindig legyenek szobahőmérsékletűek, és lehetőleg a fánkkészítés teljes ideje alatt legyen meleg a helyiségben.
- A fánkhoz használt lisztet szitáljuk át, így könnyedebb lesz a tésztánk.
- Óvatosan bánjunk a tésztával, csak és kizárólag kézzel/fakanállal dolgozzuk meg a nyers masszát! ,,A jó fánkban benne van a szakács homlokgyöngyözése."
Ezek után fontos tudni, hogy a jó fánktésztát kétszer kelesztjük. Első körben az egész masszát kell addig kelni hagyni, míg duplájára nő. A tésztát nagyjából két centi vastagra kinyújtjuk, kiszaggatjuk a fánkokat, majd a kis puffancsokat letakarva újra megkelesztjük a tésztát.
Hogyan süssük meg a fánkot?
- A sütéshez rengeteg olajra vagy zsiradékra lesz szükségünk. Nagyanyáink sokszor egyszerű disznózsírt használtak, ma pedig már rengeteg alternatíva közül választhatunk: napraforgó és repceolaj helyett süthetünk kanola-, kukorica- vagy kókuszolajban is, persze minél különlegesebb az olaj, annál drágább is. Mit tehetünk azért, hogy ne szívjon a fánk annyi olajat magába? Cseppentsünk néhány csepp rumot a tésztába!
- A jó fánkhoz rengeteg, 8-10 dl olajra lesz szükségünk.
- Csináljunk olajtesztet! Ha a felmelegedett olajba egy darab tésztát dobunk és az szép barnára sül, belevághatunk a sütésbe!
- A fánkot fejjel lefelé rakjuk az olajba, tehát az a fele legyen fenn, amely előzőleg a gyúródeszka alját érintette. Fedjük le a fánkokat, és hagyjuk 2-3 percig sülni. Lehetséges, hogy a Te fánkod magától átfordul sülés közben. Ha nem, az idő elteltével fordítsd meg magad! Ezután már nem kell lefednünk a lábost.
- A fánk akkor lesz szép szalagos, ha a feneke nem ér le az edény aljára!
- A kész fánkokat tegyük papírtörlőre!
Ha nem akarsz olajszagot?Süss sütőben!
Ezeket az apróságokat figyelembe véve már nem történhet nagy baj, egy finom lekvár,kis porcukor, és kezdődhet a farsangi mulatság!
Ezeket olvastad már?
TOP 5 gyönyörűszép szalagos fánk
A fánk az egyik legcsábítóbb édesség, amit ismerünk. Tudjuk, hogy nem túl alakbarát és hogy macera is elkészíteni, de ellenállhatatlan. Itt a farsang, süssünk szalagosat!
NosaltyTop 9 gyümölcsös fánk farsangra
Nem csak szalagos fánkot készíthetünk a farsangi mulatságra. Jöjjön most gyümölcsös ihletésű fánkösszeállításunk!
GrétiItt az első fánk, akit kilőttek a világűrbe
Egy svéd testvérpár isteni szikrájaként indult, hogy - Neil Armstrong 1969-es Holdra lépése után szabadon - elsőként küldjenek egy fánkot a világűrbe. Naná, hogy megcsinálták!
Hering AndrásA legjobb amerikai fánkozók az Instagramról
Ha nincs jobb dolgotok, szemezgessetek amerikai fánkos helyek közül, az alábbi, Instagram-profilok alapján összeállított fánkos csomagból.
Brecz Juditvia: Nosalty, Mit hogyan?