Tény, hogy a magyar konyha nem használ túl gyakran articsókát. Legalábbis ma már nem. A XX. század első évtizedeiben íródott polgári szakácskönyvekben még rendszeresen belefutunk articsókás receptekbe. Biztosan nem tudjuk beszerezni minden sarki zöldségesnél, de azért nem lehetetlen. Ha kedvet kaptunk ennek a különleges zöldségnek az elkészítésére, nem bánjuk meg: elegáns és ízletes előétel, vagy különleges köret készülhet belőle. Egy gond van csak vele, a pucolás. Az articsókának a leveleit is meg lehet enni - elsőre kihívás, a kemény levelekből ugyanis csak a rostot lehet kiszopogatni - ez viszont nagyon finom némi vajas vagy majonézes mártással tálalva. Az articsóka legnemesebb, legfinomabb része azonban a szíve. Ha ezzel szeretnél dolgozni, így kell megtisztítanod az articsókát!
- Vágjunk le az articsóka tetejéből kb. 2,5 centit. Ehhez jó éles kést használjunk!
- Az articsókát a vágott felületére tesszük, megfogjuk a szárát, és óvatosan levágjuk a kemény leveleit.
- Utána levágjuk a kemény középső részt, amit nem tudunk megenni.
- Egy kanál vagy dinnyevájó segítségével távolítsuk el a középsőszőrős, ehetetlen részt.
- Ha kész, egy kis kelyhet kapunk. Vágjuk le az articsóka szárának nagy részét, majd aprólékosan vágjuk le a maradék levelet is.
- Addig faragjuk, amíg nem marad kemény levél vagy levélkezdemény az articsókán, csak a középső rész, az articsóka szíve.
Video: cookingguide
Tudj meg többet A Konyhafőnök 3. évadáról itt!
Nápolyi articsóka