Só és paradicsom hosszú ideje összekapcsolódnak: valaki leszokik róla, hogy csökkentse a sóbevitelét, más el se tudja képzelni plusz ízesítés nélkül a piros gerezdeket. A sónak viszont van egy olyan tulajdonsága, hogy bármilyen zöldségből segít “kioldani” a nedvességet, így nem marad más, csak a zöldség/gyümölcs karakteres, jellegzetes íze.
Mutatjuk mikor, és miért érdemes sóznod a paradicsomodat!
Salátát ezentúl csak így!
Ugye te is rendszeresen úgy jársz, hogy a salátástál alján ott lötyög a paradicsom leve, eláztatva az egész keveréket? Hogy ezt elkerüld, a felvágott paradicsomokat sózd meg, és tedd félre jó 15-20 percre, hogy ki tudják engedni a levük nagy részét - ezután mehetnek a salátába, sokkal erősebb, finomabb ízt fogsz tapasztalni.
Az ebédedhez is használd
Ha tudod, hogy piknikhez, házi, eldobozolt ebédhez fogsz nyers paradicsomot tálalni, mindenképpen számolj a fenti 15 perces szabállyal - higgy nekünk, a végeredmény kárpótol az extra erőfeszítésért.
Tedd el a kinyert levet!
A paradicsomból kinyert nedvesség isteni frissítő önmagában is - nehogy kiöntsd! Hűtsd le, és ebben a melegben szuper frissítő lesz, ha koktéloznál, Bloody Mary-be is keverheted. Felhasználhatod későbbi salátaöntetek alapjaként is, vagy ha más nem, a gazpacho, andalúz paradicsomleves kitűnő alapjaként.
Aszendvicsben utolsó pillanatban sózd
Ha van egy remek szendvicsed reggelire, akkor ne habozz megtölteni pár paradicsomszelettel, és csak az utolsó pillanatban sózd meg. A paradicsom így éppen csak kiengedi a levét, pont annyira, hogy átitassa minden harapással a szendvicsedet - isteni, szuperegyszerű trükk!
Melyik a legjobb só?
Igazából nincs erre konkrét szabály, a lényeg, hogy fél kiló paradicsomra nagyjából egy evőkanál tengeri sót számolj, kisebb adagoknál természetesen részarányosan. Próbáld ki a különböző fűszersókat, ezekből számos variációt tudsz elkészíteni akár házilag is: szárított fűszerek és só keverékéből összeállíthatod a saját, egyedi ízvilágodat.
Ezeket olvastad?
{ KEPDOBOZ = 1, 3}
{ KDKEP = 283536, kép_útvonal } | { KDKEP = 283695, kép_útvonal } |
{ KDKEP = 283703, kép_útvonal } | |
{ KDKEP = 283558, kép_útvonal } |
via Seriouseats