Legtöbbünk a csontozott csirkemellfilét vásárolja és főzi a mindennapokban - a legtöbb szupermarket is ezeket akciózza le, a vásárlók pedig szinte harcot vívnak a leértékelt húsért. Pedig! Őszintén szólva a csirkemell számomra annyira nem nagy élmény, a combok annál inkább. Tudom-tudom, azzal több a macera, meg rajta van a bőre, stb., de én mégis azon a véleményen vagyok, hogy a csirkecombok elsőbbséget érdemelnek, és most azt is megmutatom, hogyan főzd őket finomra!
A csontot és a bőrét is hagyd rajta!
Ha eltávolítanád a húsból a csontokat és a bőrt, akkor a csirkemellhez hasonló ízeket kapnál, de ha nem így teszel, akkor igazán finom ízeket hagyhatsz meg a csirkehúsban. Ropogós, tökéletesen fűszerezett bőr, ami alatt ott lapul az ízes, szaftos, puha hús - ezt őrizheted meg, ha figyelmesen és alaposan átsütöd a combokat. Természetesen tovább tart így megfőzni, de hidd el, megéri!
Melegítsd elő a sütőt!
Először egy serpenyőben kezdd meg a csirkecombok elkészítését, de érdemes a sütőt előmelegíteni, merta műveleteket itt kell majd befejezned.
Szükséged lesz a legjobb serpenyőre!
Olyan serpenyőt kell használnod, ami egyrészt elég nagy, hogy megbirkózzon akár négy nagyobb csirkecombbal, másrészt ez lesz az az edény, amit át kell raknod a tűzhelyről a sütőbe később, így mindenképpen öntöttvasból készültet válassz. Egy jó 25 centis serpenyő már biztosan elég lesz.
Amire vigyázz:
legyen hely arra, hogy a combok szépen, kényelmesen terülhessenek el az edényben, máskülönben csak pároldónak, nem sülnek, így a ropogós külső helyett gumis érzetű lesz a végeredmény.
Fűszerezz!
Természetesen úgy, ahogy te szeretnéd, a csirkéhez sok minden passzol (pl. kakukkfű, rozmaring, bazsalikom), de ha az egyszerű úton maradnál, akkor egy teáskanál sóhoz számolj egy teáskanál frissen őrölt borsot, és ezzel borítsd be alaposan a combokat. Ha biztosra mennél, a sót össze is keverheted a borssal, és jó alaposan átdörzsölheted a keverékkel a husit.
A tűzhelyen kezdj!
Ebben rejlik a titok, sok minden eldőlhet ezen a lépésen. A tűzhelyet közepes lángra hevítsd fel, semmiképp se túl forróra, mert könnyen odakaphat, fordítsd a bőrös felével lefelé a combokat, és így süsd pár percig. Ez adja meg a ropogós külső réteget, amit annyira vágyunk, majd megfordítva is süsd pár percig a húst, a többit a sütő fogja már elvégezni.
A sütőben fejezd be!
Nagyjából 220 fok fölé melegítsd a sütődet, így fejezd be a csirkecombok sütését, köretnek a burgonyapüré salátával isteni lesz, a megmaradt csirkezsírt pedig bármilyen köret ízesítéséhez felhasználhatod!
Ezeket olvastad már?
6 hiba, amit gyakran elkövetünk, ha KOVÁSZOS UBORKÁT rakunk el
Kovászos uborkát készíteni bárki tud, gondolhatnánk, de azért van pár apróság, amire érdemes lesz odafigyelni!
Országh Kitti9+1 meglepő étel, amit titokban a séfek is bedobnak otthon...
Ha szoktál mikrót használni, érdekes lehet ez a pár, a megszokottól pöttyet eltérő tipp, mire használják menő séfek otthon a saját mikrójukat...
Brecz Judit5 nagyon gyors csirkés recept, ha nincs időd főzni
Ha nehezen tudod belezsúfolni a napodba a főzést, mégis ennél meleget, készíts egy gyors csirkés fogást, pikk-pakk megvagy vele, és éhes sem maradsz!
Nosalty