Na mármost, jól bevásárolsz a kedvenc pékednél, mert ott a legfinomabb mondjuk a rozskenyér, jön egy kis zsemle is vele, meg kakaós csiga, kis pogi, ez-az-amaz… aztán azt veszed észre, hogy mindent megettetek, kivéve a kenyeret, amiért eredetileg mentetek. A szép kis kézműves finomság pedig szomorúan penészedik, pláne, ha több kilóval tankoltál fel belőle karantén idejére. Nézzük, hogyan segíthetünk ezen!
Hosszú lejáratú kenyerek
Ha tartós kenyeret raktároztál el, akkor csomagold bele frissentartó fóliába vagy fagyasztópapírba. Mindenképp írd rá a dátumot, amikor eltetted, és legfeljebb fél éven belül fogyasszátok el. Ha tovább tárolod a fagyon, azt a tipikus mélyhűtőízt - nem tudom jobban megfogalmazni - , fogod érezni rajta, és egyáltalán nem lesz már olyan, mint az eredeti.
Rövid lejáratú kenyerek
A nagyon friss, tartósítószermentes pékárut csak rövid ideig tudod a fagyasztóban fogyaszthatóként eltartani. Szintén fóliázni vagy zacskózni kell, és mindenképp várd meg, amíg kihűl. A bolti kenyeret egyenesen a fagyasztó polcára is helyezheted, mindenféle fakszni nélkül. A kis péksütiket, fánkokat, csigákat helyezd olyan tasakokba, melyek jól bírják a fagyasztást, és szépen tedd el őket a mélyhűtőbe, nagyon jól fognak azok később jönni.
Tudtad?
A kenyeret felolvasztani nagyon egyszerű: egy fadeszkán egyszerűen helyezd éjszakára a hűtőszekrénybe vagy a konyhapultra.
Ha nem tudod előre eldönteni, mennyi kenyér fog fogyni, nagyon okos ötlet felszeletelni, mielőtt elteszed, így aztán később csak annyit veszel ki, amennyire szükséged is van. Ha nagy kenyérsütő vagy, süss egyszerre sokat, eltárolni még mindig könnyebb a felesleget.
Nagyon jó ötlet nyers tésztát fagyasztani a kész kenyerek helyett, sokkal kevesebb helyet foglal, és nagyjából bármikor friss kenyeret varázsolhatsz belőle a sütődben. Annyi a titok, hogy a fagyasztott tésztából készített kenyeret lehetséges, hogy kicsit tovább kell sütni: jó extra 15 perccel számolj, biztos, ami biztos, legfeljebb előbb veszed ki, ha mégsem olyan fagyos az a tészta.
Természetesen a fölösleges kenyérből lehet zsemlemorzsát, krutont készíteni, amíg megfelelően kiszárítod, ugyanolyan lesz, mintha a boltban, pékségben vetted volna, csak éppen még finomabb, mert olyanra készíted és ízesíted, amilyenre csak akarod!
A pékségek esténként féláron, esetleg akár 70%-kal olcsóbban is kínálják a portékájukat (most a karantén miatt ugye sok helyen 3-kor zárnak). Tankolj fel a kínálatból, és fagyassz! Spórolás és szuper minőségű termékek egyszerre.
Még több kenyérreceptet itt keress!
Ezeket olvastad már?
Ezt tanulja egy bölcsis, egy ovis és egy iskolás az...
A konyha csatatérré változik, minden lisztben úszik, kiömlik, felborul, de okosabbak és ügyesebbek lesznek közben.
admin7 gyurmákolós kókuszgolyó, ha lekötnéd a gyereket
Húsvét alatt, a tavaszi szünetben szünetel a távoktatás. Ha szeretnél egy közös programot a négy fal között a gyerkőccel, készítsetek szuperegyszerű kókuszgolyókat!
NosaltyRépatorta legalább 10 változatban - így dobd fel, ha unod...
A répatorta az egyik legjobb sütemény, amit kezdők készíthetnek, mert csak keverni kell, elronthatatlan, és rengeteg lehetőség rejlik benne.
adminAdd te a legjobb vacsorapartit a családnak és a barátoknak...
Nem kell lemondanunk a társasági étkezésről akkor sem, ha fizikailag most nem is lehetnek közel azok, akiket szeretünk. Íme pár tipp, hogyan hidaljuk át a távolságot.
Macsuga Viktóriavia TheSpruceeats