Hogyan egyél jókat IR-esként karácsonykor? Így!

Még hogy IR-esként csupa lemondás a karácsony! Pici odafigyelés, és isteni finomakat ehetsz a klasszikus karácsonyi ételekből is, figyelj!

Ahogy már tudhatjátok a korábbi cikkeimből, inzulinrezisztenciásoknak megfelelő diéta szerint étkezem, számolom a szénhidrátokat, nézem a liszteket, a polcokat, a címkéket, hogy a testem a legjobbat kapja. Ma már ez rutinnal megy, egészségesen táplálkozom, és rendben vannak a laboreredményeim is. A karácsony viszont még nekem is kihívást jelent: engedjek a csábításnak egy évben egyszer?

A kisördög ott duruzsol állandóan, hogy egész évben nem ettem zserbót, semmi bajom nem lesz, ha most elveszek egy szeletet, meg különben is, illetlenség visszautasítani. Mit csináljak ilyenkor? Elárulom, az őszinteség ekkor is eredményes.

December egyszerűen akárhova mész, mindenhol kóstolókba botlasz, jönnek a baráti vacsorameghívások, munkahelyi karácsony, és még a pékségben is eléd tolják a bejglikóstolót, hogy az övék a legjobb, és rendelj abból az ünnepi asztalra. IR-esként (is) nagy kihívás tud lenni az év utolsó hónapja.

És elárulom nektek: nem mindig sikerül tartanom a diéta egész éves elveit, elcsábulok bejglizni, zserbózni, egyetlen fontos kitétellel: semmiből sem eszem mértéktelenül.

Azt is betartom, hogy este cukros dolgot nem ehetek, csakis délután, legfeljebb 6-ig. Mivel rendszeresen járok futni decemberben is, általában nem izgulok amiatt, hogy felkúszik pár kiló, de januárra ez azért biztosan meg fog történni.

Receptajánló:

Sült körtés saláta

Tavaszias hangulatú saláta. Gyors és ideális ebéd vagy vacsora. A recept kisebb változtatásokkal a NLKonyha legfrissebb számából való.

Jó kérdés, hogy mit csinálj az ünnepekor vendégségben...

Én őszinte szoktam lenni, és elmondom, hogy sajnos nem ehetek hagyományos fehérliszttel készült ételeket, hozzáadott cukros sütiket, és vannak, akik megértőek ezzel. Ha épp nincs kedvem a furcsálló (és egyben szomorú) tekintethez, akkor pedig elveszek egy szelet sütit, és kész. Az IR-diéta sem a tökéletességről szól, ember legyen a talpán, aki ilyenkor is képes megállni, hogy egyetlen szelet bejglit is elfogadjon.

Ami pedig az ünnepi menüt illeti, amit örömmel fogyasztok szenteste (25-26-27-én is, sőt…) az atöltött káposzta! Szerencsére IR-esek is ehetnek káposztát, igaz, 10 dekájától számolni kell a szénhidrátot a napi bevitelben, de még így is bőven beleférhet. A rizst barna rizsre cserélem, megküldöm tejföllel, és kevés teljes kiőrlésű kenyeret is tolok mellé – nem lehet abbahagyni!

Receptajánló:

Idén kacsátis sütök, amit édesburgonyával fogok tálalni: nem csak IR-barát, de a többieknek is ízleni fog. Szerencsére a halról, halászléről sem kell lemondani: utóbbinál annyi a titok, hogy a kenyér legyen hozzá egészséges, a harcsapaprikáshoz pedig magamnak külön, teljes kiőrlésű tönkölytésztáből főzök alapot a túrós csuszához.

Receptajánló:

Diabetikus diótorta

Nagyon finom, könnyű diótorta. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető. Nálunk a család nagy kedvence. A csoki glazúr Moha konyhájából van, tökéletesen kiegészíti a tortát. Több ...

A sós ropogósokat zabliszt és teljes kiőrlésű liszt keverékéből csinálom, egyes sütikhez simán jöhet a tökmag-, lenmag- vagy éppen a mandula-, esetleg kókuszliszt. Utóbbi nagy kedvencem, számos ételben használom, sós receptekhez éppen úgy, mint édesekhez.

IR-étrendben simán lehet ízekben gazdag, szuper karácsonyod, rengeteg az alternatív alapanyag, és egy csomó klasszikus ünnepi ételből is simán falatozhatsz!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...