Hogyan dolgozzuk fel az idei karácsonyt lelkileg és gyakorlatban?

Idén másképpen fogunk ünnepelni, és ez sokunkra rossz hatással van lelkileg.

Az adventi időszak elvileg az év egyik legbensőségesebb, legszebb időszaka: összejöveteleket tartunk, ajándékokat vásárlunk, és várjuk a karácsonyt. Az idén azonban nem számíthatunk arra, hogy minden úgy lesz, mint tavaly volt, és ez sokunkat megterhel pszichésen. Aggódunk amiatt, hogy hogyan fogják az ünnepeket megélni a gyerekeink és idős rokonaink, akiket nem látogathatunk meg, és nekünk sem éppen kellemes, hogy teljesen új helyzethez kell alkalmazkodnunk. Sokunk pedig egyedül tölti az ünnepet.

Óriás ünnepi habcsók

A múlt karácsonyok szellemeként kísért a műanyag, kemény és émelyítően gejl habcsókok szelleme. Úgy döntöttem, hogy egy saját recepttel támadok a régi, kellemetlen emlékek ellen, ...

Kókuszos bejgli

Ki mondta, hogy bejglit csak a nagymamák tudnak sütni? Egyáltalán nincs benne semmi ördöngősség, bár az enyém sem lett elsőre tökéletes. De hát a nagyi sem most kezdte, minimum 20-szor ...

Zalai pontyhalászlé halgombócokkal

Az ünnepi asztal egyik főszereplője, a végtelen viták kiváltója, a leves, amiről mindenkinek van egy jó sztorija. Tudjuk "ahány ház, annyi szokás, ahány ház, annyiféle halászlé", ...

Van azonban néhány tipp, amellyel könnyebben átvészelhetjük ezt a nehéz időszakot:

Perspektívába helyezés

Az egyik legnehezebb dolog a pszichénk számára a bizonytalanság, így ezt a tényezőt érdemes kiiktatni. Ha nem is tölthetjük úgy az ünnepeket, ahogyan szoktuk, azt megtehetjük, hogy előre eltervezzük, hogy mikor mit fogunk csinálni – ha ezt megtesszük, csökken a bizonytalanságunk, és nyugodtabbak leszünk.

Ötletgyűjtés

Előre szervezzük meg, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy az ünnepekkor jól érezzük magunkat. Ehhez az kell, hogy érzelmi közelséget hozzunk létre szeretteinkkel, annak ellenére, hogy a fizikai közelség nem megvalósítható. Tervezzük meg a videótelefonálásokat, készítsünk otthon ajándékokat, süssünk karácsonyi süteményeket, és szervezzük meg, hogy kis ajándékaink a megfelelő pillanatban jussanak el szeretteinkhez.

Idő

Az idei advent nem a vásárlásról és az ünnepeket megelőző nyüzsgésről fog szólni, élvezzük ki hát azt, amiből lesz elegendő: az időt. Ezt akkor is megtehetjük, ha egyedül vagyunk. Szánjunk időt arra, ami boldoggá tesz minket, akármi is legyen az.

Radikális elfogadás

Előfordulhat, hogy dühösek vagy szomorúak vagyunk a kialakult helyzet miatt, ez azonban nem tesz jót a lelkünknek. Amire szükségünk van, az az, hogy teljességgel elfogadjuk, hogy az idei év más, mint a többi, ez pedig nem fog magától megtörténni: tudatosan kell döntést hoznunk arról, hogy ezt a helyzetet elfogadjuk, és reálisan látjuk. Ha ez sikerül, nem fogjuk olyan bizonytalannak érezni magunkat, mert az adott helyzet keretein belül cselekvőképesek leszünk.

Erdélyi mézeskalács

Számomra a karácsony nem teljes a lakást belengő mézeskalács illata nélkül. A várakozás és ünnepi előkészületek jegyében készültek a karácsonyfa, hold, csillag, hal, házikó és ...

Tökéletes zserbó

A zserbó nem egy egyszerű műfaj - sok lépésből áll, és ha csak egy is félremegy, akkor vagy kiszárad, vagy nem sül át, és így tovább. Ha ezzel a recepttel próbálkoztok, biztosan jól ...

Gondoljunk a jövőre

Elsődleges, hogy észben tartsuk, hogy ennek a krízisnek is vége lesz egyszer, méghozzá nem is olyan sokára. Fordítsuk a figyelmünket arra, hogy jövőre várhatóan úgy ünnepelhetünk, mint ahogy megszoktuk: a legnehezebb pillanatokban ez vigaszt fog nyújtani.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...